Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: Acer AL1951Cs a Ds

4.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: Acer AL1951Cs a Ds
Druhým a třetím v pořadí se staly panely Acer AL1951Cs a AL1951Ds. Jejich parametry jsou naproto stejné. Odezva 4 ms, kontrast 700:1, jas 400cd/m2 a pozorovací úhly jsou v horizontálním směru 150° a ve vertikálním 135°. Jediný rozdíl je v povrchové úpravě, jeden je zkrátka lesklý a jeden klasicky matný.

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly mají oba monitory udané naprosto stejné. Jediné, co je může změnit, je lesklá obrazovka. V praxi to však vypadá tak, že lesklá obrazovka pouze ubírá a v obraze vidíte okolní místnost a samotný obraz více zaniká. První (vlevo) je panel AL1951Cs (matný) a v pravo AL1951Ds (lesklý).


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Pod úhlem 45° nenarazíte na jediný rozdíl, snad lesklý panel propustí lehounce víc světla a proto je fotka trochu jasnější. Barvy, kontrast atd. však zůstávají stejné a relativně dobré.


Pohled z pravé strany (Pro zvětšení klikněte)

Zde se projevil lesklý panel o něco lépe. Je to dáno hlavně tím, že přes lesklý povrch pronikne více světla, avšak lidské oko má problém zaostřit na obraz, protože se v něm odráží kde co.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° oba monitory vykazují velký pokles jasu, což je hodně nepříjemné. Inu nic není dokonalé.


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Poslední fotografie už jen potvrzuje předchozí poznatky. Inu specifikace nelžou, a tak se posléze u tohoto panelu nedivte, že pokud si lehnete do postele, z filmu moc mít nebudete.


Barevné podání


Barevné podání je hned na první pohled u obou monitorů úplně stejné. Nyní však mluvím o barvách jako takových. To, že jsou jasnější u lesklého modelu, je jasné. Musíme si uvědomit, že něco jiného je věrnost barev a něco jiného "zářivost".
Bílo-černý přechod je podán vcelku dobře. U tmavých odstínů je sice vidět dithering a ve světlých zase získává přechod modrý nádech, ale jinak je vše v pořádku. Dokonce ani proužkování není až tak výrazné, jak je u monitorů Acer zvykem.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

Žlutá barva dává monitoru trochu zabrat. Uvidíte to už při pohledu na tento duhový přechod, kde vzniká ostrý přechod ze žluté do červené a hlavně žlutá hodně dominuje. Překvapením byla barva červená, která není pro oba monitory nikterak velký problém.


Duhový přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

Reálná fotografie je o něco lépe podána na lesklém panelu, který má větší hloubku obrazu (a to dost podstatně). Barvy jsou však u obou panelů opět shodné. Žluté okvětní lístky splývají a jsou od sebe špatně rozlišitelné. Naopak růže máte chuť z lesklého (AL1951Ds) utrhnout. Samozřejmě není to tak kvalitní jako na VA či dokonce IPS panelu, ale na TN to je hodně dobrý výsledek. Pleťová barva sice není dokonalá, ale pouze uspokojivá.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Rozlišení tmavých odstínů je dobré - 2/0, u světlých prakticky dokonalé 253/255. Samozřejmě musíte mít nastaven jas na maximum, aby nedocházelo ke snížení gamutu a tím i k oříznutí těchto hodnot.


Podsvícení


Naskytla se nám šance změřit prakticky dva stejné monitory v podsvícení. Když jsem začal měřit druhý monitor, nevěřil jsem vlastním očím, hodnoty vycházely prakticky stejné (u lesklého byly lehounce vyšší, ale procentuálně velmi podobné). Ochylka byla asi tak velká, jako když pohnu se sondou o 1-2 mm. Při měření podsvícení stejně nikdy neustavím sondu na 1 mm přesně, takže jsem opět provedl zprůměrování hodnot a výsledek je následující pro oba monitory.

Bohužel ve výsledku bylo podsvícení dost nepovedené. V rozích je výrazně tmavší a uprostřed je znatelná "špička". Hodnota 26,6 % dostala ještě 15 % postih, protože velká část podsvícení spadla pod 65 % hranici. Inu je to škoda, monitory se doteď chovaly velice obstojně a tímto si reputaci hodně zkazily.