Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: BenQ FP93GX+

6.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: BenQ FP93GX+
Pátým v pořadí se stal BenQ FP93GX+, který má lehce nadprůměrné papírové parametry. Odezva 2 ms, kontrast 800:1, jas 300 cd/m2 a pozorovací úhly jsou v 140° v horizontálním směru a 135° ve směru vertikálním. Půjde o favorita testu? Neváhejte a čtěte dále.

Pozorovací úhly


K pozorovacím úhlům se prakticky již nemá ani cenu vyjadřovat. Prakticky všechny monitory v tomto testu jsou na tom velice podobně a rozdíly jsou pouze minimální. Zkrátka technologie TN je nyní na svém maximu co se pozorovacích úhlů týče a také již nějaký ten čas se drží na této hodnotě.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Úhel 45° není pro monitor nikterak smrtelný a barevné přechody toho příliš neztratí. Pouze jas s kontrastem lehce klesají.


Pohled z pravé strany (Pro zvětšení klikněte)

Extrémní úhel je sice již pro většinu TN panelů smrtelný, ale s tím se holt musíme smířit. Obraz hodně tmavne a ztrácí hloubku. Barvy jsou však ještě stále vcelku dobré.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Horší je to při pohledu zespodu, kde dochází ke ztmavnutí celého obrazu a barevné přechody jsou nenávratně ty tam. Opět typické pro TN panely.


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Poslední fotografie již ani komentář nepotřebuje, obraz je zkrátka tmavý a moc v něm nevidíte.


Barevné podání


BenQ je v barvách pouze na průměrné úrovni. Proužkování je u bílo-černého přechodu celkem znatelné a v tmavých tónech je viditelný i dithering s FRC. V některých částech je přechod lehce zabarven do modra, čímž jistě utrpí i celkové barevné podání, ale to ukáží až další testy.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

U duhového přechodu jsou vidět pastelové barvy a to hlavně u červené, která je přepálená. Je to trošku škoda, protože ostatní barvy jsou vcelku dobré. Malinko přepálená je ještě žlutá, ale to není nic tragického a u technologie TN vcelku běžný fakt.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

Posledním testem je reálná fotografie, kde dobře vidíme lehce vybledlou plěťovou barvu a malý problém s červenou barvou. Podání černé je však na velmi vysoké úrovni a obraz tak získává perfektní hloubku.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Rozlišení tmavých tónů pro monitor není problém a přeskočí pouze jednu hodnotu (2/0). U zobrazení světlých je to vlastně stejné a hodnota 253/255 je druhá nejlepší, jaké lze dosáhnout a u 6-bit panelů vlastně i nejlepší.


Podsvícení


Podsvícení je na první pohled lehce flekaté a vytváří mapy. Po změření však až tak špatně nevychází; hodnota 59,4% o něčem svědčí.