Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: iiyama ProLite E1900S

10.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: iiyama ProLite E1900S
Sedmým v pořadí se stala iiyama ProLite E1900S, která má průměrné papírové parametry. Odezva 5 ms, kontrast 700:1, jas 300 cd/m2 a pozorovací úhly jsou 150° v horizontálním a 135° ve vertikálním směru. Uvidíme, jak si iiyama poradí s našimi testy.

Odezva


Je tu pětimilisekundový panel, který však dosahuje perfektních hodnot a dokáže směle konkurovat jiným dvoumilisekundovým panelům. Průměrná odezva rise činí 9,9 ms a fall 0,97 ms. V součtu to tedy dává průměrnou celkovou odezvu 10,88 ms.


Odezva v závislosti na změně

Panel má nastavené podsvícení tak, že i při maximálním jasu lehce poblikává. S trochou praxe však lze tento jev odstranit a změřit dostatečně přesně. Hodnoty jsou rise=10,2 ms a fall=0,8 ms. Náběh je lehce pomalejší a OverDrive vypne přepětí trošku dřív. Nejde však o žádnou tragédii a hodnoty to i potvrzují.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Prakticky stejně je na tom i odezva typu šedá-šedá (50-200-50). Pouze hodnoty jsou lehounce vyšší. Hlavně odezva fall se výrazně prodlouží, stále však dosahuje dobré hodnoty 2,7 ms. Rise=11,3 ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)


Inputlag


Zatím se zdá, že většina 19" LCD panelů nemá absolutně žádný problém s intpulagem. Je to s největší pravděpodobností dáno tím, že počet pixelů resp. subpixelů, o které se musí elektronika starat, je výrazně nižší než u velkých panelů a také obvykle není dbáno tolik na barevné korekce apod.


Inputlag

Inputlag je neměřitelný, a tak jediné, co může při hraní her vadit, je odezva. Ta je však natolik dobrá, že asi nebude představovat žádný vážný problém.

Pozn.: Šedě je na grafu vyobrazen průběh blikání CRT obrazovky a zeleně LCD obrazovky.


Sledování videa




Monitor zajisté sem tam použijete i pro sledování filmů a seriálů. Panel díky skvělé odezvě bez překmitů nemá sebemenší problémy s videem a hlavně nezobrazuje vůbec žádný šum v obraze. Škoda jen toho, že monitor nemá zrovna velkou hloubku obrazu a celkově filmy působí tak nějak ploše a bez šťávy. Tato malá hloubka obrazu je dána hlavně zešedlou černou barvou, inu technologie TN v tomto ohledu zkrátka již nestíhá.


Hraní her




Jedním slovem perfektní, monitor nemá inputlag, odezva je zcela ber překmitů, a tak jsou prakticky všehny hry naprosto bez problémů. U hry Half-Life 2 jsem nezaznamenal jediné rozdvojení hran a dokonce ani rozmazání textur. Je perfektní sledovat, co dokáže dobře zvládnutá technologie OverDrive (bez překmitů). Samozřejmě pokud jste náročný "CSkař", tak na CRT monitor to stále nemá, ale již se mu velmi velmi přibližuje.


Stabilita kontrastu


Kontrast s jasem klesá prakticky lineárně. A ćím to je? Zkrátka jas je regulován softwarově, a tak se musíme smířit i se sníženým gamutem a ostatními neduhy, které k tomu patří. Maximální kontrast je 126:1.