Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: iiyama ProLite E1900S

10.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: iiyama ProLite E1900S
Sedmým v pořadí se stala iiyama ProLite E1900S, která má průměrné papírové parametry. Odezva 5 ms, kontrast 700:1, jas 300 cd/m2 a pozorovací úhly jsou 150° v horizontálním a 135° ve vertikálním směru. Uvidíme, jak si iiyama poradí s našimi testy.

Pozorovací úhly


Asi není třeba připomínat, že pozorovací úhly jsou u panelů s technologií TN velmi malé a na to je důležité myslet při kupování panelu. Zvláště pak pohled zespodu občas bývá opravu tragický. Uvidíme, jak si s tímto problémem poradila iiyama.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Barevný posun při pohledu pod úhlem 45° sice není až tak velký, ale je znatelný.


Pohled z pravé strany (Pro zvětšení klikněte)

Extrémní úhel je pro všechny TN panely zcela smrtelný, barvy sice nejsou až tak tragické, ale není to zrovna ideální. Ten, kdo se však alespoň trošku orientuje v LCD panelech, by ani nic jiného neočekával. Povrch obrazovky je příjemně matný a jen málo co se v něm odráží.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Pohled zespod celkem překvapil, protože obraz tolik netmavne. Takto se chová nejnovější výkřik TN technologie. Na druhou stranu dnes již musíte mít opravdu smůlu, když koupíte monitor s technologií TN, který při pohledu zespod zcela zčerná.


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Pokud úhel ještě zvětšujete, dojde k ztmavnutí a snížení kontrastu. To je však vlastnost všech LCD - většinou se udávají pozorovací úhly při kontrastu 5:1.


Barevné podání


Pokud zanecháte jas na 100%, tak jsou barevné přechody vcelku dobré, pokud ovšem jas snížíte dojde k výraznému snížení gamutu a "rozproužkování" celého bílo-černého přechodu. Dávejte si tedy pozor na nižší jas a pokud chcete upravit nějakou fotku, určitě zvyšte jas vždy na maximum. V bílé barvě jsem zaznamenal trošku modrý nádech, ale ten se dal odstranit ruční regulací barev.

Dithering je klasický s FRC, vzorek 2x2.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

U duhového přechodu narazíte na trošku přepálenou červenou barvu. Přechody jako takové jsou však vcelku dobré.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

U reálné fotografie naleznete malý problém s pleťovou barvou, protože je podána lehce do modra. Opět to však spraví ruční regulace barev, a tak se není čeho bát. Hráči přeci jen nevyžadují až tak kvalitní barvy, takže je tato disciplína zde méně důležitá.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Rozlišení tmavých tónů je zcela ideální 1/0, světlé jsou omezeny ditheringem a na 253/255. Je vidět, že monitor nepoužívá až tak velké barevné korekce, které by snížily gamut a potažmo i rozlišení těchto tónů.


Podsvícení


Podsvícení je hned na první pohled lehce flekaté a na pravém okraji trošku tmavší. Ve výsledku však stále celkem dobré. Hodnocení 56,3% prozrazuje vše.