Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: LG L1900R

11.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: LG L1900R
Osmým v pořadí se stal LG L1900R, který má lehounce nadprůměrné papírové parametry. Odezva 4 ms, kontrast 2000:1 (dynamický), jas 300cd/m2 a pozorovací úhly jsou v obou směrech stejné 170°. LG tuto řadu panelů obdařil hlavně netradičním designem, který upoutá nejedno oko.

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly jsou dle výrobce 170° v obou směrech. Problém je ten, že výrobce uvádí pozorovací úhly pouze vzhledem ke kontrastu a barevná degradace ho již vlastně nezajímá, resp. samozřejmě že zajímá, ale do velikosti úhlů se nepromítne.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Pětačtyřiceti stupňový pohled ukázal pouze lehké snížení jasu bez nějaké větší barevné degradace. Pouze bílé plochy lehce žloutnou, ale již se po několikáté opakuji, že to je vlastnost všech LCD s technologií TN.


Pohled z pravé strany (Pro zvětšení klikněte)

Velký úhel je pro všechny TN panely smrtelný a ani 170° papírových s tím nic neudělá. Je pravda, že kontrast klesal o něco pozvolněji než u většiny testovaných kusů, ale to je spíš jen takový bonus, protože barvy jsou na tom stejně.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod 45° zespod mě monitor celkem překvapil. K barevné inverzi prakticky nedochází a dokonce i vrchní dva přechody jsou vcelku ještě rozeznatelné. Jas také klesá méně. Je vidět, že LG použil novější obrazovku než většina zbylých výrobců v tomto testu.


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

Poslední fotografie jen potvrzuje předchozí tvrzení. Barvy jsou relativně dobré a dokonce v obrazu i něco vidíte.


Barevné podání


Jednoduchý bílo-černý přechod mě více než překvapil. Nikde nedochází k proužkování a dithering je díky dobré odezvě jen málo viditelný. Zkrátka na přechodu je velice dobře vidět, že LG nepoužívá žádné drastické barevné korekce, čímž se nesnížil gamut.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,1MB), malý výřez (0,5MB).

Duhový přechod sice žádné vážné problémy nemá, ale něco mi na něm zkrátka nesedělo. Barvy jsou OK, občas je některý přechod však lehce ostřejší než by měl být a to bude mít ve výsledku vliv na lehce pastelové podání barev.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (4,6MB), malý výřez (0,7MB).

U reálné fotografie naleznete problém se žlutou barvou, která je výrazně přepálena. Naštěstí tím prakticky všechny problémy s barvami končí. Pleťová barva je pěkně živá a zkrátka se na ní příjemně kouká.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Rozlišení jemných odstínů od sebe není pro monitor nikterak výrazný problém. Rozlišení tmavých odstínů je perfektní 1/0 a světlých také zcela ideálních 253/255.


Podsvícení


Podsvícení má panel velice slušné, sice na krajích je výrazně méně intenzivní a zkušenějšímu uživateli to může hodně vadit, ale vzhledem k tomu, že se nejedná o panel na grafiku, se tento neduh dá přehlédnout. Podsvícení s intenzitou 85-100 % zabírá plochu 60,9 %. Minimální intenzita má hodnotu 63 % jasu maximálního.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Rozlišení jemných odstínů od sebe není pro monitor nikterak výrazný problém. Rozlišení tmavých odstínů je perfektní 1/0 a světlých také zcela ideální 253/255.


Podsvícení


Podsvícení má panel velice slušné, sice na krajích je výrazně méně intenzivní a zkušenějšímu uživateli to může hodně vadit, ale vzhledem k tomu že se nejedná o panel na grafiku se to dá přehlédnout. Podsvícení s intenzitou 85-100 % zabírá plochu 60,9 %. Minimální intenzita má hodnotu 63 % jasu maximálního.