Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 20 VGA chladičů: 3. část, závěr

4.5.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 20 VGA chladičů: 3. část, závěr
Představení chladičů máme za sebou a nyní zbývá si ukázat, jak se jednotlivé chladiče projevily v teplotních testech provedených na grafických kartách s čipy nVidia GeForce 7600GT a 7800GTX. Hodnocení nebude jednoduché a ani být nemůže, ale o tom až v článku.
Nyní již k testům. Jako první se ukáže výkon chladičů nainstalovaných na kartě Gigabyte GeForce 7600GT (GV-NX76T256DB-RH). Ta samozřejmě neprověří jejich schopnosti jako 7800GTX a musím také dopředu upozornit, že teploty IDLE se lišit příliš nebudou, protože 7800GTX v 2D režimu narozdíl od 7600GT snižuje svůj takt.

Chtěl bych také upozornit, že samotné informace z grafů mohou být zavádějící, a proto prosím čtěte i komentáře pod nimi a především berte v potaz další informace jako RPM ventilátorů a jejich rozměry. Ty najdete pěkně pohromadě na předchozích dvou stránkách.

Především se vyjádřím k chybějícím hodnotám. U chladičů Arctic Cooling Accelero X1 / NV Silencer 5 Rev. 3 a Thermaltake TMG ND2 je to jasné. Tyto chladiče jsou kompatibilní pouze s několika málo kartami nVidia (vesměs minulý hi-end) a na GeForce 7600GT umístit nejdou. A potom, vyšší řada chladičů ZEROtherm a originální chladič mají otáčky řízené čidlem, respektive grafickou kartou. Zde tedy jen těžko nastavíme vysoké otáčky v IDLE režimu a naopak nízké v LOAD. U ostatních karet již žádný problém nenastal.




U vysokých otáček se teploty čipu u většiny chladičů držely v rozmezí 47 - 60°C, avšak byly i výjimky. Tou radostnější je výkon chladiče Thermalright HR-03A, jenž pomocí nainstalovaného ventilátoru Papst 3412 F/2GLE dosáhl jednoznačně nejlepšího výsledku. Na druhou stranu nejhůře dopadl chladič Pentagram Freezone, jenž nebyl schopný odvádět teplo dostatečně kvalitně, i když jsem se přesvědčil, že na čipu opravdu dobře sedí a i vše ostatní je patřičně utaženo. Zde tomuto chladiči nepomohl ani jeho přídavný ventilátor. Potěšující skutečností je, že jinak všechny chladiče snadno překonaly výkon hlučného originálního modelu. Ten je řízen samotnou kartou a i tak na svůj účel stačí.




Nízké otáčky přinesly v podstatě to samé pořadí, které se jen místy měnilo. Nutno poznamenat, že chladič Pentagram Freezone HP-60Al zde pracoval bez ventilátoru a tedy zcela pasivně. Tu dosáhl teploty necelých 90°C, což je ještě akceptovatelné. Jenomže na druhou stranu jsem zkoušel chladič Thermalright HR-03A také pasivně (byl připevněn na druhé straně karty, aby mohl vzduch snadno stoupat vzhůru) a ten tak dosáhl teploty 61°C. Chladiče Antazone, hliníkový Primecooler a ZEROtherm GX700 a 710 se zde příliš dobře neumístily, avšak k tomu přispěl i fakt, že se jejich ventilátory točily velmi pomalu - kdežto takové Zalmany jsou na 5 V napětí stavěné. Především ZEROthermům jsem musel při startu počítače pomoci, aby se vůbec roztočily. Na druhou stranu se mi odvděčily velmi tichým, spíše neslyšným provozem, i když je jasné, že 5V napětí pro ně není zrovna vhodné. Přeci nechcete při každém startu počítače strkat ruce do skříně a roztáčet ventilátor.