Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 20 VGA chladičů: 3. část, závěr

4.5.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 20 VGA chladičů: 3. část, závěr
Představení chladičů máme za sebou a nyní zbývá si ukázat, jak se jednotlivé chladiče projevily v teplotních testech provedených na grafických kartách s čipy nVidia GeForce 7600GT a 7800GTX. Hodnocení nebude jednoduché a ani být nemůže, ale o tom až v článku.
Druhá část výsledků tedy ukazuje, jak se chladiče popraly s tepelným výkonem grafické karty GeForce 7800GTX. K nim jsem přistoupil zcela stejně jako v předchozím případě, takže můžeme jít rovnou na ně. Předtím ale se ještě zmíním, proč chybí hodnoty u chladiče Pentagram Freezone HP-60Al. Ten totiž na 7800GTX kvůli jeho širokým montážním šroubkům nešel nainstalovat. Dále jsou zde ve dvou grafech ZEROtherm GX810 a GX815 s automaticky řízenými otáčkami, o nichž jsem se již zmiňoval a stejný případ je i originální chladič karty.




Při pohledu na graf je jasné, kdo je zde výkonnostním králem. Thermalright HR-03A dokázal čip v zátěži uchladit na 43°C a asi nejlépe jeho výkon ilustruje to, že rozdíl mezi touto teplotou a teplotou dosaženou u GF 7600GT jsou pouhé 3°C. Bez ventilátoru dokázal HR-03A tuto kartu mimochodem také uchladit, konkrétně na 79°C, což je o jeden stupeň mén než zvládne originální chladič. Toto vše činí chladič Thermalright HR-03A jednoznačným výkonnostním králem.

V tomto testu se také ukazuje, jak se s narůstajícími nároky na chlazení prohlubují teplotní rozdíly mezi jednotlivými verzemi. Nejlépe to můžeme vidět na chladičích ZEROtherm GX700 versus GX815, nebo Zalman VF700AlCu a VF700Cu. Dále můžeme porovnat výsledky podobných chladičů AC Accelero X1 a Thermaltake TMG ND2. Zde se projevily výhody Thermaltake v podobě většího ventilátoru a především jiného směru, jímž posílá vzduch. Výkon Zalmanů ve verzi Fatal1ty naopak vůbec nenadchnul. Je zde jasně vidět, že prosté zvýšení otáček ventilátorů těmto chladičům už těžko výrazně prospěje.




Snížení otáček přineslo některé změny, a sice ty, že chladiče ZEROtherm GX700 a GX710 již nebyly schopny kartu uchladit. Teplota vzrostla přes 110°C, což již v pořádku v není, i když na průběhu testu se to neprojevilo. Chladič Antazone AS-V1100 se také neprojevil zrovna v dobrém světle a stejně tak Evercool Turbo 2. Nejlepší výkon podal opět HR-03A a v závěsu za ním vodní chlazení Thermaltake Tide Water. To však nemůže zmíněnému Thermalright konkurovat ani cenou, ani hlučností, pokud tedy použijete kvalitní ventilátor. Každopádně pokud se spokojíte i s vyššími teplotami, můžete si HR-03A nainstalovat jako pasivní.