Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 1. část

6.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 1. část
V dnešním testu si vezmeme na mušku USB 2.0 flash disky, jichž bude celkem 26 od 12 výrobců. Kritériem při výběru byla kapacita 4GB a cena nepřesahující 3000 Kč s DPH. Tato kapacita by měla stačit i náročnějším uživatelům, aniž by byli zruinováni cenou.
EMTEC/Intuix Flash Drive C150

EMTEC nabízí především mulitmediální a paměťové produkty a z jeho portfolia tak známe především média, multimediální přehrávače a nyní si představíme i dva flash disky. Prvním z nich je model C150 a již od pohledu se jedná o produkt pro nenáročné zákazníky.



Model
EMTEC/Intuix Flash Drive C150
Rychlost čtení - MB/s
7
Rychlost zápisu - MB/s
4
Rozměry
61 x 18 x 9
LED
červená
Záruka
5 let
Cena
1403,- Kč s DPH


V plastovém balení totiž kromě disku nenajdeme už vůbec nic a také samotný disk na sobě nemá uložený žádný bonusový software. Zaměření na nižší segment trhu odpovídají i přenosové rychlosti – 7 MB/s čtení a 4 MB/s zápis.



C150 byl vyroben z červeného průhledného plastu, pod nímž prosvítá NAND čip společnosti Samsung. Plast, ač lehký, je poměrně pevný, ale to neznamená, že byste jej bez problému nerozšlápli. Krytka USB konektoru drží tak akorát, abyste ji při nošení na poutku, pro které je zde připraveno očko, nevyklepali. Celkově tedy jde o základní výrobek nevynikající vůbec ničím. Snad pouze pětiletá záruční lhůta stojí za řeč. Jenomže s dnešním překotným vývojem NAND pamětí bude tento disk už za dva roky tak zastaralý, že jeho cena stejně klesne na minimum. A za pět let bude jeho hodnota už úsměvná.




EMTEC/Intuix Flash Drive U3 S300

Tento flash disk již bezesporu patří mezi to lepší z nabídky EMTEC, už jen proto, že podporuje U3 aplikace. K tomuto účelu se vám do počítače nainstaluje aplikace U3 Launchpad, která slouží jako další startmenu, pomocí něhož si můžete spravovat programové vybavení uložené na disku. Již od začátku se zde nabízí ACDSee PE, Thunderbird či PowerBackup U3 Light a desítky dalších si můžete stáhnout z centrály U3, avšak to není zadarmo. Dále je možné si disk zaheslovat a poklepáním na Eject jej bezpečně deaktivovat pro odejmutí ze systému.



Model
EMTEC/Intuix Flash Drive C150
Rychlost čtení - MB/s
N/A
Rychlost zápisu - MB/s
N/A
Rozměry
84 x 22 x 15
LED
modrá
Záruka
5 let
Cena
1748,- Kč s DPH


Při zapojení disku se vám také mezi jednotkami objeví virtuální CD mechanika s autorun.inf. Ten následně sám zapne U3 Launchpad. Jiný smysl tohoto počinu jsem nezjistil, což jsem si soukromě okomentoval poklepáním na čelo.



Zpracování tohoto EMTECu je veskrze průměrné. Skládá se veskrze z plastu, především tedy černé skořápky a pod ní máme průhledný modrý plast, pod nímž můžeme vidět dva NAND flash čipy. Krytka USB konektoru je vpravdě masivní a na sobě má také sponku k připevnění za kapsu košile, tedy na způsob pera. Nelíbilo se mi však upevnění krytky, neboť ta měla velkou vůli a disk kvůli tomu rachtal.



Výrobce poskytuje stejně jako u předchozího modelu pětiletou záruku. V souladu se zbarvením disku tu máme také modrou LED narozdíl od červené LED předchozího disku EMTEC. O rychlostech se výrobce bohužel nezmiňuje.




Good Drive USB Drive

Tento model pochází od našich severních sousedů – polské firmy GoodRam, která se v nedávném testu paměťových modulů ukázala v celkem dobrém světle. Uvidíme, zda si i v tomto testu udrží standard. V malém plastovém balení nám byl dodán malý disk vyrobený z černého matného plastu, jehož design by se dal označit za minimalistický.



Model
Good Drive USB Drive 4GB
Rychlost čtení - MB/s
28
Rychlost zápisu - MB/s
20
Rozměry
70 x 18 x 8
LED
zelená
Záruka
doživotní
Cena
2297,- Kč s DPH


Tento flash disk, ač je tedy celý plastový, rozhodně nepůsobí levným dojmem. Zpracování je solidní a stříbrné kolečko na pravé straně se v černém poli dobře vyjímá. Uvnitř něj výrobce umístil střízlivou zelenou LED a také informaci o kapacitě. Z druhé strany si pak můžeme přečíst, že GoodRam v tomto případě staví na pamětech značky Samsung. Ty mu mají zajistit velmi slušné přenosové rychlosti 28 MB/s čtení a 20 MB/s zápis.



Hranatá krytka USB konektoru drží tak akorát pomocí pacek, takže se nemusíte bát, že byste ji někde cestou vyklepali. Alespoň prozatím. Z druhé strany máme ještě stříbrně zbarvené očko pro poutko, které však v balení nenajdeme. Na disk však výrobce nahrál alespoň jednoduchou utilitku pro zabezpečení dat heslem.