Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 1. část

6.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 1. část
V dnešním testu si vezmeme na mušku USB 2.0 flash disky, jichž bude celkem 26 od 12 výrobců. Kritériem při výběru byla kapacita 4GB a cena nepřesahující 3000 Kč s DPH. Tato kapacita by měla stačit i náročnějším uživatelům, aniž by byli zruinováni cenou.
PQI Cool Drive U330

Dalšího výrobce, firmu PQI, již také mnoho let známe především díky paměťovým modulům, i když se v tomto ohledu nedá zařadit mezi ty nejlepší. Model U330 se ukazuje díky specifikacím ve velmi dobrém světle, především díky rychlosti čtení 25 MB/s, což je papírově druhá nejvyšší v testu (samozřejmě mezi disky, u kterých výrobci takové údaje zveřejňují). Zápis pak činí 17 MB/s.



Model
PQI Cool Drive U330
Rychlost čtení - MB/s
25
Rychlost zápisu - MB/s
17
Rozměry
67 x 17 x 8
LED
oranžová
Záruka
2 roky
Cena
1321,- Kč s DPH


Zpracováním se také nejedná o žádného chudáčka. Již od pohledu poznáme, že disk má hliníkový povrch, zde ale doplněný prvky z průsvitného plastu. Koncová část pak při práci disku bliká oranžovým světlem. Příliš mě nenadchla krytka USB konektoru, protože není zacvakávací a drží pouze tím, že kovový konektor těsně objímá; a ne moc pevně.



PQI na svých discích dodává vlastní software ne nepodobný již představenému U3 u disku Emtec. Ten umožňuje spravovat si E-Mail, dokumenty a Internet Explorer pomocí synchronizace se zařízením. Samozřejmě si můžeme disk také zamknout a tím si zabezpečit své dokumenty a data. Z balení vyjmete ještě propojovací USB kabel a také nedlouhé, ale pevné poutko.





PQI Cool Drive U339

Model U339, ač je v názvu ‘vybaven’ vyšším číslem, nenabízí oproti U330 nic nového ani lepšího. Spíše je tomu naopak. Přenosové rychlosti se omezily na 15 MB/s při čtení a 12 MB/s při zápisu a také zde nenajdeme doprovodný software.



Model
PQI Cool Drive U339
Rychlost čtení - MB/s
15
Rychlost zápisu - MB/s
12
Rozměry
68 x 19 x 9
LED
oranžová
Záruka
2 roky
Cena
967,- Kč s DPH


Zpracování zde ale neutrpělo. Disk se skládá z hliníkového obalu s modrou úpravou a zakončeními z průsvitného čirého plastu. Na zadní straně u očka pro poutko prosvítá měkkým světlem oranžová světelná dioda, jejíž svit tak připomíná doutnavku. Při úpravě povrchu se ani nezapomnělo na označení, takže na vrchní straně máme logo společnosti, označení kapacity a z druhé strany jsou loga norem a nařízení.



Krytka USB konektoru je na tom oproti modelu U330 podstatně lépe a už ji musíte sundat s použitím daleko větší síly. Celkově bych tento disk z hlediska zpracování označil za velice zdařilý. Jediným problémem mohou být ony plastové konce, ale i ty jsou dostatečně masivní.




PQI Cool Drive U350

Poslední model U350 od PQI je o poznání větší než předchozí disky, ale to má své velmi příhodné opodstatnění. K tomuto disku se také vrací software z verze U330, s nímž si můžete bez problémů synchronizovat mail, data i nastavení webového prohlížeče, pokud ovšem používáte aplikace od Microsoftu.



Model
PQI Cool Drive U350
Rychlost čtení - MB/s
N/A
Rychlost zápisu - MB/s
N/A
Rozměry
77 x 20 x 11
LED
oranžová
Záruka
2 roky
Cena
939,- Kč s DPH


Zde se také dočkáme velmi zajímavého způsobu skrývání USB konektoru na způsob propisovací tužky. Stačí tedy z jedné strany zatlačit na černou plastovou část a z druhé strany vyjede konektor. Zatlačíme podruhé a konektor se opět schová. Jenomže to celé má podstatnou nevýhodu v tom, že i tak je konektor zčásti obnažený, čímž se vám do něj mohou dostat nečistoty.



V ostatních ohledech je zpracování excelentní a velmi stylové. Hliníkové tělo bylo zbarveno do černé a oranžové barvy a opatřeno velmi pěkně zhotovenými nápisy. Specifikace hovořící o přenosových rychlostech jsem nikde nenašel, ale od toho tu jsou testy a co se týče příslušenství, to se od předchozího modelu U330 nijak neliší – poutko a propojovací USB kabel. Nakonec se zmíním o LED, již najdete v plastovém zakončení pod logem PQI.