Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 1. část

6.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 1. část
V dnešním testu si vezmeme na mušku USB 2.0 flash disky, jichž bude celkem 26 od 12 výrobců. Kritériem při výběru byla kapacita 4GB a cena nepřesahující 3000 Kč s DPH. Tato kapacita by měla stačit i náročnějším uživatelům, aniž by byli zruinováni cenou.
Pretec i-Disk Touch

Třetí produkt firmy Pretec s označením Touch již naznačuje, že kromě úložného prostoru nabídne ještě něco navíc. Tím něčím je funkce, již dnes už běžně integrují i levnější notebooky, tedy ověření identity pomocí snímání otisků prstů. Dříve ale k samotnému disku. Ten je vyroben z tmavě šedého plastu a design má v podstatě podobný jako i-Disk II. Podstatným rozdílem však je oblast pro snímání otisků, která k tomuto účelu musela být upravena. Pro ochranu snímacího senzoru bylo nutné na disk připojit pojízdný plastový štítek a ten je připevněn na kolejničkách.



Model
Pretec i-Disk Touch
Rychlost čtení - MB/s
16
Rychlost zápisu - MB/s
12
Rozměry
76 x 19 x 10
LED
ne
Záruka
2 roky
Cena
2426,- Kč s DPH


Krytka USB konektoru se od i-Disk II neliší. I zde je vyrobena z plastu, drží za plastové výstupky a obsahuje kovové očko pro poutko. Hrozí zde tedy stejné nebezpečí jako u všech podobných disků. Vlivem únavy materiálu nebo neopatrným zacházením byste si totiž místo celého disku mohli někdy donést domů pouze krytku.




A jak celý systém ověřování otisků funguje? Po zapojení disku se vám mezi jednotkami objeví emulovaná CD jednotka a další disk, jenž však zůstává zabezpečen a prozatím ukazuje stejná data, jako emulované CD. Na tom si můžeme buď zvolit spuštění příslušné aplikace pro ověření otisků (pokud nezapracuje automatické spuštění), nebo si můžete z paměti uložená hesla a otisky vymazat. Disk si dokáže zapamatovat otisky kteréhokoliv z vašich deseti prstů (prsty na noze jsem nezkoušel) a celou situaci navíc pojistit heslem. Při přihlášení si tedy zvolíte, kterým prstem se budete do i-Disku dobývat a tím pomalu a plynule přejedete senzor. Vše funguje spolehlivě, pokud si vezmete k srdci slova pomalu a plynule. Disk pak nabízí další běžné funkce pro synchronizaci oblíbených stránek z IE, změnu hesla i s nápovědou či otisků prstů. Programové vybavení je zde tedy celkem užitečné a nevtíravé.




SanDisk Cruzer Crossfire

Poslední společnost, s níž se dnes setkáme, se jmenuje SanDisk a jistě ji všichni znáte. Její nabídka je celkem obsáhlá, a tak se zde setkáme s celkem čtyřmi modely počínaje Cruzer Crossfire. Jedná se o poměrně malý disk vyrobený z lesklého modrého plastu a ten na jednom konci doplňuje ještě bílé zakončení. Na druhém konci máme netradičně zpracované průhledné štěrbiny, jimiž při aktivitě disku prosvítá zelená dioda.



Model
SanDisk Cruzer Crossfire
Rychlost čtení - MB/s
N/A
Rychlost zápisu - MB/s
N/A
Rozměry
61 x 19 x 9
LED
zelená
Záruka
doživotní
Cena
1446,- Kč s DPH


I zde se setkáme s očkem pro poutko na krytce USB konektoru, avšak tato krytka je opatřena kovovými packami a těmi se přichytává přímo na USB konektor. Díky tomu drží velmi pevně a také opotřebování celého mechanismu se nemusíte příliš obávat.



Programová výbava je u tohoto disku poměrně netradiční. Vše, co jsem na disku našel, byla totiž aplikace pro odemčení všech kapitol hry CSI: 3 Dimensions of Murder. Asi nic, co by se s trochou času nedalo najít na Internetu. SanDisk má alespoň důvod, proč na obal napsat "Portable Storage for your PC Games and Consoles". Z proklamovaných strategií pro hraní Prince of Persia: The Two Thrones asi sešlo.




SanDisk Cruzer Micro U3

Druhý SanDisk s označením Cruzer Micro U3 oplývá podobným zpracováním jako PQI CoolDrive U350. Jeho tělo však bylo vyrobeno čistě z plastu - dočkáme se kombinace černé a bílé barvy. Uprostřed disku mezi nápisy cruzer a micro 4.0 GB pak výrobce umístil bílý plastový jezdec, jehož přesunutím můžeme snadno vysunout USB konektor. Díky tomu tedy není zapotřebí žádná krytka, ale také konektor nic nechrání z vrchní strany, kudy se mohou dovnitř dostat nečistoty.Při zapojení disku skrz onoho jezdce prosvítá měkké oranžové světlo.



Model
SanDisk Cruzer Micro U3
Rychlost čtení - MB/s
N/A
Rychlost zápisu - MB/s
N/A
Rozměry
58 x 21 x 10
LED
oranžová
Záruka
doživotní
Cena
1379,- Kč s DPH

V příslušentsví Cruze Micro U3 můžete hledat dlouhé černé poutko na krk, ale také poukázky na 50 volných písniček z emusic.com a měsíc volného používání hlasové schránky Skype.



To však není vše, je zde i programová výbava v podobě aplikací U3. Jejich správce se po zapojení sám spustí a pomocí ikonky v trayi si již dále sami můžete disk i aplikace spravovat. Možné je tedy obsah disku zabezpečit heslem, synchronizovat data s počítačem a také stahovat nové U3 aplikace, jichž máme k dispozici více než dost, ale ne zadarmo. Již s diskem však obdržíme kromě CruzerSync U3 Edition či SignUplShield také antivir Avast! a Skype. Pro bezpečné odejmutí disku ze systému pak poslouží spodní tlačítko eject.