Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů, část III. - univerzální

25.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů, část III. - univerzální
Ve třetí části našeho megatestu se podíváme na nejvýkonnější chladiče v testu. Tyto chladiče bývají v drtivé většině určeny pro několik platforem, a proto jsme je shrnuli do článku s nadpisem "univerzální". V této části se tedy setkáte celkem s pěti hi-end chladiči od výrobců Cooler Master, Gigabyte, Primecooler a Zalman.
Cooler Master - pokračování

Celý měděný blok je ještě obalen jakýmsi hliníkovým pouzdrem, které usměrňuje vzduch a slouží k připevnění větráků. Ano, na Cooler Master Hyper 6 lze připevnit dva libovolné 80mm nebo 90mm větráky (musí samozřejmě foukat stejným směrem). Jeden 80mm Cooler Master je již přiložen, jde dokonce o regulovatelný model. Otáčky lze měnit v rozmezí 1400 - 3000 rpm a hlučnost se pohybuje mezi 19-24 dB.


Obr. 7 - Chladič s přimontovaným větrákem
Klikněte pro zvětšení

Pokud uvažuji velikost každého plátku jako 68 x 86 mm (ručně měřeno), byla by jejich celková vyzařovací plocha kolem 3000 cm2 a pokud k tomu ještě přičteme plochy hliníkového roštu, heatpipes a hliníkového zapouzdření, dostaneme se odhadem na hodnotu kolem 3500-3800 cm2, což je obrovská hodnota. Také kvůli tomu lze tento chladič pasovat na horkého adepta na vítězství.


Obr. 8 - Detail heat pipes
Klikněte pro zvětšení



Obr. 9 - Základna chladiče Hyper 6
Klikněte pro zvětšení

Instalace

U tohoto chladiče je instalace trochu složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Na obou platformách, tedy Socket 478 a 754, se upevňuje na přiložený retenční rámeček pomocí dvou spon (čili jako u všech chladičů na P4). Tento rámeček se přišroubuje skrz otvory kolem patice ke kovové destičce uložené na spodní straně desky (součástí balení). U Athlonu 64 se použijí dva otvory, které jsou na každé desce, u Pentia 4 lze použít i původní retenční modul.


Obr. 10 - Instalace chladiče na patici
Klikněte pro zvětšení

Po připevnění rámečku a uchycení chladiče je nutné přišroubovat k pasivu větrák Cooler Master. Pomocí přiložených šroubů to lze udělat na obě stran, podle toho, která vyhovuje více. Nejlepší je, když chladič fouká horký vzduch k nějakému jinému větráku, který ho bude odhánět ven ze skříně (tedy zdroj s 12cm větrákem nebo odsávací větrák na zadní straně case).


Obr. 11 - Retenční spona na uložená na základnu
Klikněte pro zvětšení

Nakonec je nutné zapojit regulaci. Ta je k dispozici buď jako bracket do PCI pozice nebo rámeček do 3,5" pozice. Po umístění bracketu stačí protáhnout potenciometr, přišroubovat ho matkou a nasadit knoflík. Napájení větráku je kvůli jeho LED diodám realizováno 4-pinovým Molex konektorem, monitoring otáček zajišťuje 3-pinový konektor s jediným kablíkem.

Orientační cena: 1 800 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: ProCA s.r.o.