Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů

12.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů
Na září jsme připravili test chladičů pro grafické karty. Pokusili jsme se sehnat co nejvíce modelů a otestovali jsme výkon i kompatibilitu s různými kartami. Dnes si je představíme - zastoupen je AeroCool, Arctic Cooling, Primecooler, Thermaltake a Zalman.

Balení a příslušenství



První místo v abecedě přísluší chladiči AeroCool VM-101 a není žádné překvapení, že se jedná o jeden z tichých chladičů v testu. Tato značka není v Česku příliš známá, ale model VM-101 patří k nejlepším pasivním chladičům vůbec. "VM" v názvu znamená "Video Magic Series", což zní velmi šlechetně.


Jako většina chladičů je AeroCool dodáván v transparentní plastové krustě, díky které vidíte chladič ještě před rozbalením. Tato krusta má ale ještě jednu vlastnost - po otevření už ji do bývalého tvaru nesložíte, protože zatavení je opravdu pečlivé.


V balení naleznete chladič v rozloženém stavu, což zahrnuje pasiv se zatavenými heatpipes, hliníkový blok na GPU, kovovou černou destičku a pak samozřejmě hromadu šroubků a svorek. Navíc je dodávána teplovodivá pasta ze silikonu a stručný návod k instalaci (prostě takový leták).

Specifikace



Se specifikacemi AeroCool poněkud šetří, tak alespoň uvedu, co uvádí na obalu a na svých webových stránkách:
  • Typ chlazení: pasivní
  • Určeno pro grafické karty: všechny
  • Rozměry heatpipe: 263mm x 6mm
  • Rozměry pasivu: 30 žeber 162mm x 30mm
  • Materiál: "supervodivá tuba" a hliníková žebra
  • Hmotnost: 220g

Jak vidíte, AeroCool nazývá svou heatpipe trochu zvláštně - "supervodivá tuba" ve mně dokonce vyvolává pochybnosti, zda se opravdu jedná o heatpipe. Měděná rozhodně není, ale to na funkci nemá takový vliv. Vodivost materiálu by měla být ale rozhodně dobrá, protože těch 30 žeber dokáže vyzářit mnoho tepla. AeroCool hovoří dokonce o 70W, což je poměrně hezká hodnota na mainstreamové karty a zahrnuje i nižší hi-end.

Pozn.: Specifikaci, že je chladič určen pro všechny grafické karty, neberte vůbec vážně. Na detaily se podíváme v zítřejším článku.

Vzhled a konstrukce



Jak bylo řečeno, hlavní část chladiče tvoří velký pasivní blok složený z 30 žeber. Jedná se o hliníková poniklovaná žebra, jejichž profil není oblý, ale obsahuje několik "zubů", které mají dotvářet estetickou stránku chladiče.




Celkově je tento blok poměrně velký a může způsobit problémy, pokud koliduje s chladičem na procesoru nebo jinými komponentami (viz zítra).




Na dvou místech hliníkových žeber se nacházejí otvory, jimiž prochází dvě heatpipes, v hantýrce AeroCoolu jsou to supervodivé tuby. Jejich délka je něco málo přes 26cm a v půlce jsou ohnuté do oblouku. Zatímco část v pasivu a oblouk mají kruhový průřez, zbytek, jenž je určený ke kontaktu s hliníkovým blokem na GPU, je zploštělý. Konce heatpipe jsou bezpečně zatavené, tak by se nemělo stát žádné neštěstí.


Dále obsahuje sada malý hliníkový blok ze dvou částí, který přísluší přímo na grafický čip. Jeho prostředkem po instalaci prochází heatpipes, které tedy mohou odvádět teplo od GPU. Blok je nabarven načerno a je členitý, aby lépe uvolňoval teplo. Na tento malý kvádr pak přísluší černá hliníková destička, jež celou horní část karty kryje.

Na grafické kartě



Protože se instalací chladiče na různé grafické karty budu zabývat až zítra, podívejme se zde jen ve stručnosti na vzhled nainstalovaného chladiče:


Po instalaci do skříně je toto horní strana grafické karty. Je tedy třeba dávat pozor na to, aby se AeroCool vešel do casu kvůli chladiči na procesoru apod.


Spodní strana s přimontovaným štítkem, který rozšiřuje chladící plochu.


Celkově je karta s chladičem poměrně široká, ale nezabírá přilehlý PCI/PCIe slot, protože chladič je na opačné straně než obvykle.


A ještě jeden snímek z instalace na GeForce 6600GT PCIe.

Na instalaci a kompatibilitu s grafickými kartami a základními deskami se podíváme zítra, testy výkonu a shrnutí výhod a nevýhod pak ve třetí části článku.

Web: www.aerocool.com.tw
Zapůjčil: JSComputers
Cena: 844 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky