Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů

12.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů
Na září jsme připravili test chladičů pro grafické karty. Pokusili jsme se sehnat co nejvíce modelů a otestovali jsme výkon i kompatibilitu s různými kartami. Dnes si je představíme - zastoupen je AeroCool, Arctic Cooling, Primecooler, Thermaltake a Zalman.
Společnost Primecooler je případ sám pro sebe. Je to totiž firma, která kopíruje chladiče od Zalmanu - zanechá koncept, ale zpracování je většinou s stupeň horší. Konec konců tomu odpovídá i cena, která je přívětivější než u "originálu". Abyste se o "podobnosti" chladičů Primecooler a Zalman přesvědčili, můžete skočit na poslední dvě strany tohoto článku. Myslím, že je to do očí bijící.

Balení a příslušenství



Primecooler PC-VGAHG1 ALCU je kopie chladiče Zalman VF700-AlCu. Písmena HG v názvu znamenají HyperGraphics a navíc koupíte model s lehkým dodatkem Red/Green/Blue LED. Je tedy obsažena barevná dioda, v našem případě modrá.


Krabička je klasická plastová krusta, která obsahuje průzory pro samotný chladič, heatsinky na paměti a malý regulátor otáček. Na zadní straně je stručná tabulka se specifikacemi a s kompatibilitou grafických karet (různá umístění montážních otvorů).


Příslušenství obsahuje kromě zmiňovaných heatsinků a regulátoru také dva šroubky s matkami pro montáž, kovovou sponu s gumovým kolečkem, redukci 4-pin Molex -> 4x 2-pin Molex (regulované) a trochu teplovodivé pasty v malém sáčku.

Specifikace



Primecooler uvádí specifikací poměrně dost, takže jsem tentokrát nemusel používat ani pravítko, ani váhu. Zde jsou údaje, které můžete najít na obalu i na internetu:
  • Typ chlazení: aktivní
  • Určeno pro grafické karty: Radeon 9*** a X*** Series, GeForce4, GeForce FX a GeForce 6 Series
  • Celkové rozměry: 115 x 88 x 34 mm
  • Ložisko větráku: 2-ball kuličkové
  • Parametry větráku: 12V, 0,18A
  • Průtok vzduchu: 16-28 CFM
  • Otáčky větráku: 1350-2600 ot./min
  • Hlučnost: 18-25 dB
  • Materiál: hliník a měď
  • Hmotnost: 220 g

Kompatibilita je uvedená se všemi novými grafickými kartami bez rozdílu sběrnice, na což se ale detailněji podíváme v zítřejším článku. Parametry větráku jsou poměrně slušné, protože průtok 28 kubických stop za minutu už něco znamená. Ovšem znamená to i vysoký hluk 25 dB. Kromě této hliníkovo-měděné verze prodává Primecooler i verzi celoměděnou, což není vzhledem ke kopírování Zalmanu žádná náhoda.

Vzhled a konstrukce



Primecooler PC-VGAHG1 ALCU Blue LED je na první pohled poměrně elegantní chladič a jako Primecoolery pro procesory má i on zvlněná žebra. Těch je celkem 61 (38 hliníkových a 23 měděných) a jsou uspořádány do tvaru půlměsíce.


Na větší straně mají žebra profil do písmene U nebo jakéhosi hranatého háčku, zatímco na menší straně žebra sotva přečnívají a tvoří jen základnu chladiče. Chladicí plocha je menší než v případě Zalmanu, ačkoliv vzhledem k vlnitým žebrům to nemohu konstatovat jistě.



Chladič obsahuje 75mm větrák, který je vyroben z průhledného plastu. Důvod je jasný - aby modrá LED mohla výrazněji svítit. Ovšem mluví se o tom, že průhledný plast má vyšší dopad na hlučnost větráku, protože není tak pevný jako černý a způsobuje větší vibrace. Těžko říct.


Základnu tvoří slisované části všech žeber, které jsou následně vyhlazené, ale zrcadlo rozhodně nepřipomínají. Po stranách jsou k žebrům dále připojeny dva hliníkové bloky, které základnu rozšiřují a fungují také jako uchycovací systém pro větrák. Chladič obsahuje také kovovou sponu pro montáž.


Další spona slouží k přichycení chladiče na druhé straně karty. Otvory by měla odpovídat horní části a navíc obsahuje uprostřed gumové kolečko, díky kterému by měla co nejlépe dosedat na spodní část grafické karty. Dále jsou v balení malé pasivy na paměti.



Posledními součástmi jsou regulátor otáček a redukce napájení. Regulátor je dobré použít při zapojení na základní desku nebo 12V napájení, při kterém umí měnit otáčky v rozpětí 1350-2600 ot./min. Redukce se zapojuje do 4-pinového Molexu a obsahuje dva konektory s 12V napájením a dva s 5V = tišším.

Na grafické kartě



Zde ještě uvádím několik fotek, kterak chladič vypadá nainstalovaný na plně kompatibilní grafické kartě:




Nutno říct, že chladič vypadá na grafické kartě opravdu pěkně, navíc při provozu modře svítí (což může ale někomu dojem kazit). Druhá fotka je pořízená bez nainstalovaných pasivů na paměti.




Primecooler je poměrně vysoký chladič, takže slot pod kartou je v případě jeho instalace nepoužitelný.

Více o instalaci a kompatibilitě chladiče Primecooler PC-VGAHG1 ALCU a dalších se dozvíte v zítřejším článku, velké srovnání výkonu pak přijde pozítří.

Web: www.primecooler.com
Zapůjčil: TN Trade
Cena: 514 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky