Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů

12.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů
Na září jsme připravili test chladičů pro grafické karty. Pokusili jsme se sehnat co nejvíce modelů a otestovali jsme výkon i kompatibilitu s různými kartami. Dnes si je představíme - zastoupen je AeroCool, Arctic Cooling, Primecooler, Thermaltake a Zalman.

Balení a příslušenství



Druhý chladič od společnosti Thermaltake nese jméno Schooner, v překladu nic jiného než škuner (pro neználky - taková dřevěná středověká loď). Chladič vychází z designu Fanless VGA, ale jeho možnosti výrazně vylepšuje. Ostatně, stačí se podívat na obrázky na této straně.


Stejně jako druhý Thermaltake je i Schooner zabalen v plastu a jeho jednotlivé části jsou vystaveny na obdiv ještě před otevřením. A nutno říct, že kontrast temně černého pasivu se zlatými heatpipes a červeným pozadím působí velmi luxusně.


Příslušenství zahrnuje prakticky totéž, co Fanless VGA. V krabičce nazvané Component Box naleznete návod k montáži, teplovodivou pastu (velká tubička), hromadu šroubků k montáži, dva hliníkové bloky a příslušející kovové rámečky. Více toho chladič ke štěstí nepotřebuje.

Specifikace



U škuneru se Thermaltake nestydí vydat na obdiv více specifikací. Přestože rozměry mi jsou opět neznámé a musel jsem používat pravítko o sto šest, ostatní parametry jsou uvedeny jak na obalu, tak na stránkách.
  • Typ chlazení: pasivní
  • Určeno pro grafické karty: všechny s otvory kolem GPU
  • Celkové rozměry (hliníkový pasiv): 150 x 100 x 56 mm
  • Plocha předního heatsinku: 1159 cm2
  • Plocha zadní heatsinku: 446 cm2
  • Plocha externího heatsinku: 516 cm2
  • Průměr heatpipes: 5mm
  • Materiál: hliníkový pasiv, měděné heatpipes, měděný externí heatsink
  • Hmotnost: 514 g

Chladič je ještě robustnější než jeho starší kolega, ale kromě rozměrů, které zde uvádím, z něj vyčnívají ještě heatpipes. Celková vyzařovací plocha činí neuvěřitelných 2121 cm2, tedy pětinu čtverečního metru mělo by tak být zajištěno chlazení i hi-endových čipů s větší spotřebou. Odvodu tepla pomáhají i čtyři heatpipes, které jsou komplet z mědi.

Vzhled a konstrukce



Thermaltake Schooner se skládá z několika částí. Hlavní z nich jsou dva černé celohliníkové heatsinky, které tvoří většinu vyzařovací plochy tohoto chladiče.


Oba dva mají prakticky stejný profil, jde o obdélník, který je uprostřed zaoblený a maximální šířka je 150mm. Hlavně přední část vyniká svým žebrováním - celkem je asi 13mm tlustá a obsahuje 10mm žebra na jedné straně a 2mm na straně druhé. Jejich počet se blíží třiceti a stejně jako u Fanless VGA jsou příčně členěny, aby byla vyzařovací plocha co největší.


Zadní část je o poznání menší, ale i na ní se vlezl štítek s logem škuneru a nápise Fanless 0dB. Na obou polovinách jsou díry určené k přišroubování ke grafické kartě, na přední části navíc dvě "kolejnice" pro externí heatpipes.


Dále zde jsou heatpipes, a to hned ve dvou provedeních. První část je dvojice heatpipes ve tvaru U, z nichž je každá jinak orientovaná a konce jsou usazeny do měděných bloků. Tyto bloky pak dosedají na hliníkové bloky, které odvádí teplo od grafického čipu.



Druhý heatpipe-komponent obsahuje také dvě trubičky, tentokrát paralelní a na konci rozšířené a ukončené měděným pasivem. Tento heatsink se skládá z 20 tenkých žeber, která využívají pevnosti mědi v malých tloušťkách. Externí pasiv, jak už název vypovídá, je po instalaci vyveden ven ze skříně.



Stejně jako u Fanless VGA najdete i zde dva hliníkové bloky - větší určený přímo na grafický čip, druhý se pak umisťuje proti němu zezadu.

Na grafické kartě



Po montáži udělá Schooner z grafické karty pořádného cvalíka. O rozměrech jsem se zmiňoval už ve specifikacích a když k nim přepočtete heatpipes a hmotnost přes půl kilogramu, je to opravdu monstrum.


Externí heatsink se po instalaci do skříně umisťuje mimo case skrz PCI slot.


Dvě heatpipes můžete nalézt i po straně - spojují přední a zadní část pasivu.


Karta s Schoonerem není zrovna tenká a zabere hodně místa.




A nakonec dva snímky z instalace na Radeon X800XL (první PCIe, druhý AGP).

O instalaci a kompatibilitě Thermaltake Schooneru se dozvíte zítra, výkon rozebereme ještě o den později.

Web: www.thermaltake.com
Zapůjčil: TN Trade
Cena: 1100 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky