Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů

12.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů
Na září jsme připravili test chladičů pro grafické karty. Pokusili jsme se sehnat co nejvíce modelů a otestovali jsme výkon i kompatibilitu s různými kartami. Dnes si je představíme - zastoupen je AeroCool, Arctic Cooling, Primecooler, Thermaltake a Zalman.
Posledním výrobcem, na kterého se v našem megatestu podíváme, je korejský Zalman. Jedná se již o velmi prestižní společnost, která se zaměřuje hlavně na efektivitu, a tak např. její procesorové chladiče CNPS7000 nebo 7700 slavily mnoho úspěchů. Zalman vyniká hlavně designem a precizností, ovšem jeho chladiče bývají dražší. Podívejme se nejdříve na aktivní modely série VF700.

Pozn.: Zalman VF700 se vyrábí ve dvou verzích - celoměděné (-Cu) a hliníkovo-měděné (-AlCu). Následující fotky se týkají převážně celoměděné verze, ale v testu byly zařazeny samozřejmě obě.

Balení a příslušenství



Zalman dodává své chladiče VF700 v pěkné plastové krabičce, která vystavuje nejen chladič samotný, ale i paměťové heatsinky na obdiv ještě před otevřením.


Je třeba říct, že se krabička povedla i graficky, u Zalmanu prostě vypadá každá drobnost exklusivně. Nechybí ani důležitá upozornění týkající se kompatibility s grafickými kartami a také instalace. Vše je doplněno přehledem specifikací.



Příslušenství k chladiči zahrnuje kromě zmiňovaných pasivů na paměti také stručný manuál, napájecí redukci (4-pin Molex -> 4x 3-pin fan), teplovodivou pastu a montážní sadu šroubků, podložek a matek včetně spony na spodní stranu karty. Nechybí ani samolepka Zalman.

Specifikace



Údaje na webových stránkách Zalmanu jsou prakticky bezchybné. O specifikacích se tam dozvíte pomalu i barvu očí designera a navíc dodává firma obrovské seznamy kompatibility (viz zítra). Teď se tedy podíváme na parametry chladičů Zalman VF700:
  • Typ chlazení: aktivní
  • Určeno pro grafické karty: všechny s otvory kolem GPU (kromě Matrox a GeForce PCX)
  • Celkové rozměry: 91 x 126,4 x 30 mm
  • Průměr větráku: 75 mm
  • Typ ložisek: 2-ball kuličkové
  • Otáčky větráku: 1350 - 2650 ot./min ± 10%
  • Hlučnost: 18,5 - 28,5 dB ± 10%
  • Materiál: měď a hliník
  • Hmotnost: 180 g (AlCu) / 270 g (Cu)

Kompatibilita s grafickými kartami je ještě dále specifikována, protože heatsink chladiče se postupně zvyšuje a blíže grafickému čipu tak může kolidovat s některými komponenty. AlCu a Cu verze Zalmanu VF700 se kromě materiálu liší už jen hmotností, která je sice u celoměděného modelu vyšší, ale nijak závratná. Parametry větráku odpovídají standardům Zalmanu.

Vzhled a konstrukce



Hlavní část chladiče získala od tatínka výrobce zkratku FHS, což znamená Flower Heatsink. Toto neobvyklé označení ale poměrně odpovídá tvaru a designu této hlavní části VF700, který patří k nejhezčím chladičům v testu.



Pasivní část se skládá z měděných (a hliníkových žeber), kterých je celkem 32 (z toho u AlCu verze 22 hliníkových). Tato žebra mají poměrně složitý profil, ale celkově jsou relativně úzká a jsou zakončena "fajfkou" směrem nahoru.


Konstrukce je uspořádána do jakési elipsy, a to na obou stranách - větší i menší. Na rozdíl od Primecooleru je totiž i menší půlměsíc profilovaný směrem nahoru a nejen ploše. Zvyšuje se tím vyzařovací plocha, i když ne o mnoho.


Prostřední část žeber je slisovaná. K její horní straně je přichycena montážní spona a také větrák, zatímco spodní část je vyhlazena a tvoří základnu chladiče. Ta není ani u Cu verze úplně celá měděná, ale po stranách k ní přiléhají hliníkové bloky, k nimž je právě spona a spol. uchycena. Základna je velmi hladká a připomíná zrcadlo.


Větrák je od Zalmanu a patří do CNPS série pro ztišování počítače. Obsahuje dvě řady kuličkových ložisek, což omezuje hlučnost až na minimálních 18,5 dB při nízkých otáčkách. Ovšem když se větrák roztočí, jeho výkon je velmi dobrý.


Dále jsou v krabičce obsazeny heatsinky na paměti. Poslední součástí balení je pak Zalman Multi-Connector, tedy napájecí redukce rozdělující klasickou 4-pin Molex větev ze zdroje na dvě 5V a dvě 12V. Od toho, kam chladič zapojíte, se odvíjí i otáčky větráku ve specifikovaném rozmezí.

Na grafické kartě



Nejdříve dva obrázky z instalace na GeForce 6800GT, na které je chladič díky kontrastu s modrým PCB hezky vidět. Na pamětech jsou nalepené heatsinky, které jsou zároveň ochlazovány vzduchem větráku:




A zde jsou ještě další tři fotky z instalace na Radeon X800XL PCIe od ASUSu. Je vidět, že chladič je poměrně vysoký, ale ne více než ostatní testované modely. Pasivy se umisťují i na zadní stranu grafické karty:






Montáž na grafickou kartu a kompatibilitu s grafickými kartami si ukážeme v zítřejším článku.

Web: www.zalman.co.kr
Zapůjčil: Czech Computer a JSComputers
Cena VF700-AlCu: 694 Kč vč. DPH
Cena VF700-Cu: 789 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky