Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest herních sluchátek: tucet v ringu

19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Megatest herních sluchátek: tucet v ringu
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.

Logitech G35 Surround Sound Headset


Na řadu přichází velmi oblíbený headset od Logitechu. G35 je mezi hráči hodně uznávaným a našel si již nejednoho příznivce. Nabízí totiž jak USB zvukovou kartu, tak i velké možnosti při ovládání her. Můžete si vytvářet makra pro každou aplikaci zvlášť. Zde zkrátka využil výrobce svoje zkušenosti získané při výrobě klávesnic a myší. Proč by tedy nenasadil na sluchátka pár tlačítek, že?





Logitech G35 Surround Sound Headset (klikněte pro zvětšení)


Samotná sluchátka jsou velmi masivní a odpovídá tomu i hmotnost. Sice se nejedná o nejtěžší sluchátka v testu, ale stále jde o ty těžší. Hlavový most má možnost výměny koženky vycpané molitanem a jsou zde tři velikosti, které padnou asi na každou hlavu. V mém případě jsem si oblíbil nejtenčí variantu (ta, co je na fotce nejvíc ohnutá). Pod tímto molitanem je vidět kovový pásek na kterém je nalepen suchý zip právě pro upevnění molitanu. Na fotce tedy pásek vypadá užší, ale rozšiřte si jej o suchý zip.






Regulace hlavového mostu je velmi lehká, až má občas sklony k samovolnému povolení. Na druhou stranu, jako jediná sluchátka v testu mají stupnici s čísly. Můžete si tak pěkně zapamatovat například "sluchátka mám na čtyřce" a nemusíte pokaždé elaborovat s nastavením. Je to opravdu jen drobnost, ale rozhodně potěší.





Na levém náušníku je umístěn ovladač hlasitosti v podobě velkého válečku. Jeho pohyb je krokový (stejně jako u myší) a příjemně volný. Před ním je tlačítko pro ztlumení mikrofonu a vzadu pro přepínání prostorového a stereo zvuku. Vše pěkně na dosah a hlavně každé toto tlačítko, resp. kolečko, má jiný tvar, takže jej poznáte pěkně po hmatu. V horní části naleznete již tři tlačítka, která lze naskriptovat v ovladači. Můžete si vytvořit například sekvenci tlačítek pro nákup tří oblíbených zbraní v CS (ano, jsem ze staré školy, co ještě hráli CS na vysoké :-)). V základu jsou naprogramovány tak, že ovládají multimédia (vpřed, vzad, play/pause). Fungují skvěle a mají hlavně příjemný stisk, který není ve sluchátcích až tolik slyšet.





Mikrofón lze vyklopit jen zhruba o 120 stupňů a periferním pohledem jej zkrátka vidíme. Máte však možnost si jej lehce stočit k ústům. Bohužel měkká část má tendenci se vracet. a o víc než nějakých 15-20 stupňů jej neohnete. Resp. ohnete klidně o 180 stupňů, ale vždy se vrátí do této polohy. Po delší době se dokonce sám narovná. V tomto ohledu by mohl Logitech trochu zapracovat.

V balení také naleznete CD s ovladači a běžnou várku manuálů. O té se obvykle ani nezmiňuji, protože v celém testu nic nevybočilo z řady. Zde jsem však nechtěl fotografovat samotné CD.





Ergonomie celkově


Celkově je ergonomie velmi dobrá. Na uších, resp. hlavě, drží jak přibitá, a to i přestože nemají velký přítlak. Pokud však máte větší uši, tak se nemusí do náušníku vejít a z circumaurálních sluchátek se stanou supraaurální. Pokud však s tímto nebudete mít problém, tak jste odměněni perfektní ergonomií. Trošku strach mám z kloubů spojujících náušníky a most. Sice umožňují otáčení kolem osy z, ale moc bytelně nevypadají. Po delším čase by se mohly klidně ulomit, protože kovové nejsou. Ale při běžném zacházení by k tomu dojít nemělo.

Model
Logitech G35 Surround Sound Headset
Reproduktory
40 mm
Impedance
32 Ohmů
Citlivost @ 1 kHz, 1 V/Pa
90 dB +/- 3 dB
Frekvenční odezva
20 - 20 000 Hz
Zkreslení
neuvedeno
Náušníky
supraaurální (vnitřní rozměr 50x65 mm)
Hmotnost (bez kabelu/s kabelem)
358/418 g
Délka přívodního kabelu (vzdálenost ovladače)
3 m (nemá)
Mikrofon
Vícesměrový
Frekvenční odezva: 100 - 10 000 Hz
Citlivost -42 dB