Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest sestav: Elap Gigamax Mach4 620

30.11.2004, Igor Viduna, recenze
Megatest sestav: Elap Gigamax Mach4 620
Sestava Gigamax Mach4 620 je druhou sestavou v testu, kde se výrobce rozhodl jít "inteláckou" cestou. Elap pro svůj stroj zvolil procesor Intel Pentium 4 540 v kombinaci s grafickou kartou Radeon X600 XT, což slibuje solidní výkon pro hry i multimedia.
Kapitoly článku:
  1. Megatest sestav: Elap Gigamax Mach4 620
  2. Pohled do nitra
  3. Výsledky testů a závěr
Sestava Gigamax Mach4 620 je druhou sestavou v testu, kde se výrobce rozhodl jít "inteláckou" cestou. Elap pro svůj stroj zvolil procesor Intel Pentium 4 540 v kombinaci s grafickou kartou Radeon X600 XT. A to znamená, že deska je vybavena čipovou sadou Intel 915P se sběrnicí PCI-Express 16x. Na rozdíl od Dexxu zde ale zůstali u "starých známých" pamětí DDR400. Celková kapacita operační paměti pak nepřesáhla 512 MB.Dalšími vymoženostmi jsou DVD vypalovačka s podporou Dual-Layer médií či čtečka paměťových karet.



Obr.01 - Foto sestavy Gigamax
Pro zvětšení klikněte myší

Bližší pohled na case

Co se nemůže sestavě Gigamax upřít, je originalita casu. Dle našeho názoru totiž výrobce zvolil velmi zajímavou a při tom elegantní počítačovou skříň, kterou bychom přirovnali ke "slušivému saku". Sestava totiž působí velmi usedle a až "slušňácky", ale při tom zajímavě a neokázale. Prostě se nám líbila! Výrobci se totiž podařilo i přes použití nýtů a plexiskla na čelní straně vyvarovat tomu, aby výsledný produkt vypadal levně. Naopak tím cese získal. Stejně jako použití černých mechanik, které s lesklým povrchem vytvářejí hramonický kontrast. (Klasické béžové, by zde jistě vypadaly hůře.)



Obr.02 - Čelní foto sestavy Gigamax

Pohled do nitra pak ukazuje, poněkud amatérskou "práci s kabely", které by mohly být sepnuty a struktorovány přeci jenom lépe. Jinak zde ale nic nebrání průtoku vzduchu, který ven fouká kromě 300 W zdroje též přídavný větrák. Bohužel ale zdroj ani zdaleka nepatří mezi nejtišší, takže se nemusíte bát, že byste přišli o charakteristické hučení... :-)



Obr.03 - Pohled do nitra
Pro zvětšení klikněte myší

Chladič procesoru je standardní "intelácký" v provedení BOX. Ten sice disponuje automatickou regulací otáček a dokáže být poměrně tichý, ale specializovaným tichým řešením od renomovaných firem se nevyrovná. Zde si také všiměte onoho chumlu napájecích kabelů, které vypadají, jako by je někdo "zasukoval". Takto si profesionální práci nepředstavujeme! Jinak žádné výhrady nemáme.

Obr.04 - Pohled do nitra číslo dvě

To ale není zdaleka vše, case, ač se to na první pohled nezdá, má totiž dvě zajímavé "vychytávky", o kterých se také zmíníme. První je toto netradičně řešené uchycení DVD mechaniky na jehož výhody jsme ale nepřišli, protože i přes tento mechanismus byla "vypalovačka" do svého "chlívečku" také přišroubována. Celý přínos této věcičky nám tak zůstal utajen.



Obr.05 - Pohled do nitra číslo tři

A poslední věcí, kterou vám ukážeme je "vzduchový tunel", který má jistě pozitivní vliv na teplotu procesoru, protože vede přímo nad něj, čímž chladiči umožňuje "nasávat" chladnější vzduch přímo zvenku. Zde by se dalo říci, že jde o "druhou generaci", protože na rozdíl od minulé je "tunel" již vybaven vyjímatelným filtrem na prach, tedy resp. sítkem... :-) Celý mechanismus je též výsuvný, takže jej můžete bez problémů přizpůsobit velikosti chaliče procesoru.



Obr.06 - Detail vzduchového tunelu

Jako jediná též na čelní straně nabízí hned čtyři USB protry, Firewire a vývody zvukové karty. Ty jsou navíc velmi snadno přístupné, protože je nekryjí žádná dvířka apod. I když na druhou stranu by nemusely být tak moc "namačkané" vedle sebe.



Obr.07 - Detail konektorů

Zadní strana PC

A nyní již nazrál čas pro popis zadní strany PC. Začneme jako obvykle I/O panelem základní desky, kde nalezneme standardně dva PS2 porty, po jednom portu od sériového a paralelního rozhraní, čtyři USB porty spolu s RJ45 a výtupy a vstupy pro zvukovou kartu - těch je celkem osm (včetně SPDIF-Out/In). Dále je zde bracket se dvěma FireWire a dvěma USB porty, což už dává dohromady celkem deset USB zařízení. To ale znamená, že dva konektory nejsou zapojené (jsou to ty na bracketu), protože South Bridge ICH6 podpouje pouze max. osm USB 2.0, přičemž jeden port je již obsazen čtečkou paměťových karet. (To je ten kabel vedoucí z vitřku PC do USB portu na zadní straně). Dále je zde již pouze grafická karta.


Obr.08 - Pohled na zadní stranu