Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Na konec tohoto testu jsem si nechal tabulku, ve které si shrneme jednotlivé klady i zápory kamer a porovnáme je i vzhledem k poměru ceně k výkonu/kvalitě. Na základě této tabulky pak vyhlásíme celkového vítěze testu.

Kamera
Zhodnocení
Creative WebCam Live!

Tato kamera i přes poměrně nízkou cenu, kvalitní a bohatý software nedosahuje na vedoucí příčky a to především kvůli nedostatkům v testovacích obrazcích a také kvůli nešikovně provedenému podstavci. Tento model se hodí spíše pro uspokojení základních potřeb, ale pokud hledáte kvalitu, tak dejte přednost jinému modelu.

Orientační cena: 1120,- Kč bez DPH

Creative WebCam Live! Pro

Lehce upravená verze předchozí kamery, kdy přibyla především podpora pro USB 2.0 a 30 fps při rozlišení 640x480 a také byl do balení přidán headset. Ani tyto vylepšení ji ale na pomyslný trůn dnešního testu nedostaly. Především kvůli špatnému podstavci a také horšímu jasu.

Orientační cena: 1590,- Kč bez DPH

Creative WebCam Notebook

I přes velmi promyšlené řešení a poměrně slušnou kvalitu tato kamera nezíská žádné ocenění. Je tomu tak především kvůli nemožnosti používat ji bězně na stole a také kvůli vysoké hladině soudkovitosti v testovacím obrazci. Plusem jsou velmi široké možnosti nastavení v dodaném softwaru.

Orientační cena: 1050,- Kč bez DPH

Genius VideoCAM Look

Bohužel kvůli velmi nepraktickému řešení obslužného programu a absenci podstavce pro použití s notebooky není tato kamera vhodným adeptem pro získání jakékoliv vítězné příčky. Velkým mínusem je také velice špatná světelnost ve všech testovaných scénách.

Orientační cena: 435,- Kč bez DPH

Genius VideoCAM Messenger

Kamera se snaží si svou pozici vybudovat velmi příznivou cenou - bohužel pokud zohledníme i výkon/kvalitu, tak se poměr stává velmi nevýhodným. Když k tomu přidáme velkou míru soudkovitosti a šedivost obrazu, máme opět jasno. Výhercem rozhodně není.

Orientační cena: 560,- Kč bez DPH

Logitech QuickCam Fusion

Papírově nejlépe vybavená kamera v celém testu. Zcela předčila všechny ostatní ve všech testech, avšak kvůli vysoké míře soudkovitosti a také nepřiměřené ceně není vhodná pro stanutí na vítězných příčkách. Ovšem pro zájemce o nejmodernější kousek a pro ty, co chtějí něco navíc, je to nejspíše jistá volba.

Orientační cena: 2700,- Kč bez DPH

Logitech QuickCam Messenger2

Opět jeden kousek s velmi příznivou cenou. Kvalita obrazu je ale na tak nízké úrovni, že ani příjemný a uživatelský nenáročný software ji nezachrání. Její místo nevidím ani u toho nejméně náročného zájemce.

Orientační cena: 740,- Kč bez DPH

Logitech QuickCam Messenger

Zde je tomu stejně tak jako u předchozího modelu. I přes líbivý a moderní vzhled si nemyslím, že by byla tato kamera schopna si vybudovat pevnou pozici na trhu - kvůli tak špatné kvalitě obrazu za takové peníze ale může utrpět i jméno celé značky, která je jinak schopna dodat kvalitní produkty. Ani zde nepomůže kladný dojem z ovládacího softwaru.

Orientační cena: 800,- Kč bez DPH

Logitech QuickCam Messenger Plus

Výrobce se snaží tento produktu prodat především jako komplexní řešení pro moderní on-line komunikaci. Díky přidanému headsetu se možná nechá mnoho uživatelů napálit a na tento trik naletí. Jistě ale budou velmi zklamání, až zjistí, jaké kvality kamera ve skutečnosti přináší. Je tedy jisté, že ani tato kamera dnes nezíská žádné ocenění.

Orientační cena: 1050,- Kč bez DPH

Logitech QuickCam Notebook Deluxe

Mobilní řešení jsou v dnešní době moderní a tato kamera se svou mobilitou přináší i slušnou kvalitu obrazu. Velmi kvalitní i uživatelsky příjemný je obslužný software, což ji také předurčuje jako žhavého kandidáta. Veškeré naděje se ale rozplynou po pohledu na cenu - vítězem tedy nebude.

Orientační cena: 2078,- Kč bez DPH

Logitech QuickCam Communicate STX

Konečně se dostáváme na bodované příčky. Tuto kameru bych umístil na třetí pozici díky velmi kvalitnímu obrazu, který jsme si v testech předvedli, povedenému softwaru a také líbivému designu. Kladem je jistě i USB 2.0 rozhraní. V poměru cena výkon není sice úplně nejlepší, ale poskytuje slušné parametry, za které si svou příčku zaslouží.

Orientační cena: 1730,- Kč bez DPH

Logitech QuickCam Chat

Této kameře uděluji stříbro za nejlepší poměr cena/výkon. Za několik set korun získáte slušný základ pro všechny potřebné funkce spojené s on-line komunikací. Jistě vás neurazí i dobře provedený ovládací program a nebo možnost přichycení na LCD. Musíte se ale spokojit s jistou chromatickou aberací a šedivostí obrazu.

Orientační cena: 680,- Kč bez DPH

Logitech QuickCam Pro4000

A dostáváme se ke zlaté příčce. Kamera není sice z nejlevnějších, ale kdo žádá opravdovou kvalitu, musí si připlatit. Zde si můžete být jisti, že za své finance získáte nejen skvělou kameru, ale i dva podstavce pro různé použití a také potřebnou rychlost danou podporou sběrnice USB 2.0. Na kameře také oceníte moderní líbivý vzhled a také stínítko, které umožní okamžité zamezení snímání.

Orientační cena: 1740 Kč bez DPH


Takže stupně vítězů už známe - jako první se umístila kamera Logitech QuickCam Pro4000 za vynikající kvalitu obrazu v poměru k ceně a také za nadprůměrný obsah balení. Jako druhá sekunduje kamera Logitech QuickCam Chat za nejlepší poměr cena/výkon. Třetí místo obsadila kamera Logitech QuickCam Comunicate STX, která také poskytuje velmi slušnou kvalitu obrazu i videa, což navíc doplňuje i pěkný design.

Ocenění Best of Test si pro dnešek odnáší kamera Logitech QuickCam Pro4000, která se stává kompletním vítězem celého megatestu.




Ocenění trefa pak získává kamera Logitech QuickCam Chat za nejlepší poměr cena/výkon.





Za zapůjčení následujících web-kamer děkujeme společnosti Levi International
  • Creative WebCam Live!
  • Creative WebCam Live! Pro
  • Creative WebCam Notebook

Za zapůjčení následujících web-kamer děkujeme společnosti 100MEGA distribution
  • Genius VideoCAM Look
  • Genius VideoCAM Messenger
  • Logitech QuickCam Messenger2
  • Logitech QuickCam Messenger
  • Logitech QuickCam Messenger Plus
  • Logitech QuickCam Pro4000

Za zapůjčení následujících web-kamer děkujeme lokálnímu zastoupení společnosti Logitech
  • Logitech QuickCam Fusion
  • Logitech QuickCam Notebook Deluxe
  • Logitech QuickCam Comunicate STX
  • Logitech QuickCam Chat