Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Jelikož je tato kamera řazena na pomyslný střed produktové řady společnosti Creative, neočekával jsem od ní žádné zázraky. Spíše jsem počítal s průměrnou kvalitou obrazu a slušným vyvážením barev. Celkově jsem se příliš nespletl.


Vlastnost
Hodnota
Rozlišení CMOS
640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)
1,2 Mpix
FPS
až 30 fps
Sběrnice
USB 2.0
Ostření
manuální


Podání barev

Zde se jasně ukáže, jak si kamera poradí s barevnými přechody. Posloužil obrázek duhy, který přesně zjistí, zda kamera opravdu obslouží dostatečný počet barev a nebo zda přechody vytváří "napodobeninami".




Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Tento test dopadl poměrně dobře - na webovou kameru jsou přechody slušné a nedochází k přílišnému napodobování neobsažených barev.




Rozlišení 640x480




Náhled fotografie v maximálním rozlišení - pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Tento test již nedopadl natolik dobře - barvy jsou značně vybledlé, nejasné a kontrast je také nízký. Celkově tento obrazec hodnotím na dostatečný. Kvalita se ale dá upravit manuálním zásahem do nastavení.


Soudkovitost

Tento pojem se usadil nejenom u testování digitálních fotoaparátů, ale činí značné problémy i u levných a technicky nedokonalých optických soustav používaných u webových kamer. Na výsledky se nyní podíváme.



Míra soudkovitosti je zde prakticky nulová - dochází jen k mírnému posunu perspektivy, což je ale dáno velmi složitým ustavením kamery do ideální testovací polohy. Zde bych dal kameře známku chvalitebná.


Kontrast a tenké linie

I toto velmi často činí kamerám zásadní potíže. Mnohdy není optimální nastavení kontrastu prakticky možné a také velmi často činí kamerám potíže přesně a čistě vykreslit tenké linky, které mohou být prezentovány například malým textem nebo grafikou.




Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

V horní a střední části obrazce je kontrast v pořádku, ale ve spodní půlce dochází k zašednutí bílých linek. Také tenké linie nejsou vykresleny zcela optimálně - dochází k jejich rozmazání a při přiblížení opravdu nejsou zcela bíle ani ostré.


Testovací video

Kvalita scény se ukázala jako průměrná. Jediným zásadním kladem je počet snímků za vteřinu, který je prakticky pouze u této kamery na hodnotě 30fps - tak vysoký počet snímků je opravdu slušný a zasluhuje si pochvalu. Bohužel ostatní parametry již tak optimální nejsou - barevné přechody, vyvážení bílé, celková kvalita je opravdu jen průměrná.

Pro stažení klikněte zde (velikost cca 10,5MB)


Creative WebCam Live! Pro
Klady
Zápory
Nízká úroveň soudkovitosti Špatný kontrast a jas kamery
Poměrně kvalitní barevný přechodNestabilní podstavec
Video o rozlišení 640x480 při 30 fps
USB 2.0 rozhraní
Bohaté funkce software
Orientační cena: 1590,- Kč bez DPH