Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Habu - rodiče Microsoft a Razer

16.1.2007, Michal Učeň, recenze
Microsoft Habu - rodiče Microsoft a Razer
Nedávno se hardwarová scéna stala svědkem relativně důležitého spojení dvou předních světových značek na poli periferií. Současný lídr tohoto odvětví, společnost Logitech, tak má opět o starost navíc, jelikož se vlastně spojili jeho dva věční rivalové – Microsoft a Razer. Jejich vzájemnou spoluprací jako první vznikla unikátní myš Microsoft Habu, která je kombinací toho, co mají uživatelé na produktech těchto výrobců rádi. Článek byl doplněn.
Kapitoly článku:
  1. Microsoft Habu - rodiče Microsoft a Razer
  2. Zpracování a design
  3. Podsvětlení, praxe a zhodnocení
Microsoft Habu sice není úplnou novinkou, přesto nám nedalo ji neotestovat a zhodnotit tak pochvalné a kritické ohlasy uživatelů. Asi pro vás nebude překvapením, že je myš zejména určena hráčům, nicméně se samozřejmě dá používat jako běžná myš pro kancelářské aplikace a zároveň k rekreačnímu hraní. Habu má na jednu stranu několik speciálních parametrů zaměřených na hráče, na straně druhé je díky tomu pohodlné i držení a vyhnete se tak nežádoucí bolesti ruky při dlouhodobější práci. Jdeme si tedy postupně popsat jednotlivé vlastnosti a novinky, které pro nás (v tomto případě dva) výrobci připravili.



Balení je už tradičně tvořeno kombinací tvrdého papíru s průhledným plastovým výřezem kopírujícím tvar myšky. Odolnost takovéto krabice je určitě dostačující a vydrží i hrubší zacházení při dopravě. Uvnitř najdeme kromě samotné Microsoft Habu také instalační CD se softwarem a ovladači, jednoduchý návod k použití (spíše bezpečnostní upozornění) a plastový kit pro výměnu bočních tlačítek.



Instalace je stejně jako u podobných produktů zapojených přes USB jednoduchá, přesto jsem měl z počátku trochu problémy s detekováním myšky v ovládacím software od výrobce. Následně nenašel myš ani ovládací software a situace vypadala tak, jak ji vidíte níže na screenshotu - verze firmware nebyla zjištěna.



Aktualizace: Problémy s firmwarem jsou prakticky u všech myší Microsoft Habu na trhu. Jedná se o problém neschopnosti ovládacího softwaru myš detekovat a dochází tak ke snížení skutečné odezvy na USB portu na velmi podprůměrných 125 Hz a to i přes maximální nastavení na 1000 Hz (podobně nemůžete nastavit myši žádné zvláštní funkce). Problém nakonec vyřešil samotný Razer vydáním nové verze 2.01 pro obě součásti - firmware i software. Ovšem ani tak není myš zrovna jednoduché zprovoznit, návod v angličtině je pak k nalezení na oficiálních stránkách zákaznické podpory (http://www.razersupport.com). V podstatě je nutné následovat několik kroků k úspěšné instalaci, je k tomu potřeba druhé myšky nebo klávesnice a trocha rychlosti.

V mém případě jsem updatoval firmware v myši tak, že jsem ji zapojil, spustil soubor update.exe z nové verze a při detekování myšky projel průvodce instalací. Může se stát, že vám program vyhodí chybu o neúspěšné instalaci, v tom případě se musíte pousit znovu, případně restartovat počítač. Dále je po úspěšném updatování nutné vytáhnout kabel z USB portu a znovu zapojit. Po této aktualizaci musíte však znovu nainstalovat ovládací software. Použijte novou verzi a po instalaci by se vám s trochou štěstí měla objevit i detekovaná myš a v horní části aktuální verze firmware 2.01. I v tomto případě však není všemu konec. S nadšením jsem spustil rate checker a bohužel průměrné hodnoty byly opět kolem 125 Hz. Naštěstí to opět řeší vysunutí a zasunutí kabelu do USB a případně restartování počítače. Chce to trochu trpělivosti a nakonec se dočkáte kýženého výsledku, který udělá z průměrné myšky herní špičku. Pokud budete úspěšní, čeká na vás také spousta funkcí, které zmíním níže. Výsledný vzhled aktualizovaného a funkčního software by měl vypadat následovně:



Všechna nastavení v programu lze ukládat do pěti profilů, které jsou posléze nakonfigurovány v interní 32 KB paměti myši a můžete se mezi nimi libovolně přepínat. V prográmku můžete jako obvykle přiřadit funkce všem sedmi tlačítkům a mezi volbami nechybí ani nastavení senstitivity, volba profilu, složitější makra (kombinace několika kláves), multimediální funkce přehrávání a speciální příkazy k programům (zpět, tisk, kopírování, apod.). Zajímavostí, která má určitě i velký praktický smysl, je vypínání osvětlení. Můžete si navíc zvolit zvlášť vypnutí diod pod kolečkem, případně u bočních gumových gripů. Toto nastavení se hodí při práci, kdy na vás může ostré modré světlo působit rušivě a pokud třeba vypnete jen kolečko, intenzita osvětlení je hned přijatelnější. Samozřejmostí je nastavení citlivosti snímání ve čtyřech nejběžnějších stupních – 400, 800, 1600 a 2000 DPI. Tuhle funkci sice většina uživatelů nepoužívá, zejména ne v masivně propagovaném on-the-fly módu, ale může se to ve výjimečných případech hodit. K dalším nastavením pak patří důležitá úprava sensitivity s možností rozdílné hodnoty na obou osách pohybu, nastavení akcelerace, oddělené nastavení rychlosti kurzoru ve Windows, rychlost dvojkliku a rolování kolečka. Druhou možností ovlivnění “výkonu” je nastavení obnovovací frekvence ve třech úrovních - 125, 500 a 1000 Hz.

Aktualizace: Navýšení obnovovací frekvence podstatně ovlivňuje rychlost myšky, tedy při nízké frekvenci (jak tomu bylo před aktualizací firmware) je vám i velmi kvalitní senzor téměř k ničemu. Pokud myš funguje tak jak má, měla by dosahovat hodnot v průměru kolem 1000 Hz. Myš jsme podrobili testování ve dvou nezávislých prográmcích. Výsledky jsou kupodivu rozdílné, v nejznámějším Mouse Rate Checkeru dosahovala myš o polovinu nižších hodnot - kolem 500 Hz. V druhém programu Direct Input Mouse Rate byly už výsledky v pořádku. Průměrné hodnoty byly dokonce nad slibovaných 1000 Hz a odpovídající odezva 1 milisekunda je opravdu nádherná, hlavně pro skalní fanoušky her.




Před použitím byste se ještě měli rozhodnout, který kit bočních tlačítek budete používat. Bohužel tvar myšky bude vyhovovat pouze pravákům, ti si zato mohou vybrat ze dvou variant. Ze spodní strany najdete malé tlačítko, které po stisku uvolní kit z levého boku myšky a můžete jej tak zaměnit za jiný s odlišně umístěnými tlačítky. V podstatě nezáleží na tvaru tlačítek, ale jejich umístění a velikosti vaší ruky.



Kity jsou v podstatě uchyceny pomocí plastových úchytek, které sami o sobě celý bok myši poctivě drží. Aby však ani po delší době myška nevrzala, najdete v obou rozích drobné pružinky.



Osobně mně vyhovovala verze pro menší ruku, přestože bych se řadil spíš k uživatelům s rukou větší. Na své si snad ale přijde každý. Výměna je opravdu jednoduchá a rychlá a důležité je si chvíli vyzkoušet, co je pro dlouhodobější používání lépe vyhovující.




ModelMicrosoft Habu Laser Gaming Mouse
Rozměry12,8 (délka) x 7,2 (šířka) x 5,7 (výška) cm
Hmotnost116 gramů
MateriálPlast, grip a kolečko pryž
Počet tlačítek7 + reset
Typ snímačeLaserový
Rozlišení2000 DPI
Rychlost snímání7080 fps
AkceleraceAž 20G
Rychlost pohybu45 palců za sekundu
Přenos dat16 bit
Obnovovací frekvence1000 Hz
Způsob propojení s PCKabel USB