Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Habu - rodiče Microsoft a Razer

16.1.2007, Michal Učeň, recenze
Microsoft Habu - rodiče Microsoft a Razer
Nedávno se hardwarová scéna stala svědkem relativně důležitého spojení dvou předních světových značek na poli periferií. Současný lídr tohoto odvětví, společnost Logitech, tak má opět o starost navíc, jelikož se vlastně spojili jeho dva věční rivalové – Microsoft a Razer. Jejich vzájemnou spoluprací jako první vznikla unikátní myš Microsoft Habu, která je kombinací toho, co mají uživatelé na produktech těchto výrobců rádi. Článek byl doplněn.
Kapitoly článku:
Po zapojení myšky do USB se automaticky rozzáří modré podsvětlení, které se rovnoměrně táhne pod gumovým gripem a nasvětluje také kolečko. Jak už jsem zmínil výše, obojí jde odděleně vypnout a zabránit tak rušivému efektu při práci.



Vůbec podsvětlení je u této myšky opět pouze otázkou zpestření designu, protože menší tlačítka na boku a za kolečkem zůstávají skryta ve tmě a nepomáhá tomu ani jejich splývající černá barva. Naštěstí je většina uživatelů schopna pracovat intuitivně, takže tohle by problém být neměl.



Po odkrytí bočního kitu s tlačítky je dobře vidět do útrob myšky a můžeme si také všimnout, že k vedení světla byla použita optická vlákna, která vedou od zdroje světla až k mléčně průhledné pryži, která svým způsobem podporuje rovnoměrné rozložení světla po celé délce myši.



Pro ilustraci ještě přidávám fotografii myši za normálního osvětlení. Jak je vidět, intenzita podsvětlení je nadprůměrně vysoká.




Postřehy z praxe


V praktickém testu si myška stála velmi dobře. Každému uživateli vyhovuje jiný tvar, hmotnost i rozložení tlačítek, Habu je v tomto ohledu celkem přizpůsobivá. Hmotnost 116 gramů je vcelku dobrá a nebude vás tak po delším používání bolet zápěstí. K lepšímu pohybu napomáhají také kvalitní teflony, které sice něco vydrží, ale po nějaké době se díky tenkému profilu mohou sedřít. Zejména pokud holdujete počítačovým hrám a vlastníte nějakou speciální drsnou podložku, pak je vhodné dokoupit mouse skatez a teflony přelepit.



Myš je oproti modelům Razeru trochu robustnější a ztrácí tím na precizní přesnosti, výhodu to ovšem má v pohodlnějším držení. U Copperheadu nebo Diamondbacku je totiž nutné myš držet více prsty a tak je delší práce nebo hraní pro některé uživatele až bolestivé. Habu vlastně nabízí kompromis mezi tímto stylem a až extrémně velkými a „rozpláclými“ předchůdci Microsoftu. Snímání snad nemá ani cenu hodnotit, kombinace laserového snímače s vysokým rozlišením 2000 DPI je téměř stoprocentně spolehlivá a až na výjimky v materiálech, jako je sklo, se dá myš použít prakticky kdekoliv. Ve hrách se myš chová podobně jako její bratříčci z Razeru, hodí se jak na rychlé FPS, tak na strategie. Nedochází prakticky k žádnému uskakování (lagování) kurzoru při prudkých pohybech a to ani při velmi nízké nastavené senzitivitě, kdy i ty lepší myšky mívají problémy.




Závěrečné zhodnocení


V porovnání s konkurencí je na tom Microsoft Habu s cenou mírně lépe než podobné modely od Razeru nebo Logitechu, a proto se díky prakticky stejným parametrům může stát oblíbeným terčem uživatelů při rozhodování o koupi myšky z vyšší třídy.



Microsoft Habu Gaming Mouse je určitě zajímavým produktem, který opět zahýbal oblastí herních myší a díky svému neutrálnímu designu se hodí i do kanceláře nebo domů. Spojením předních vlastností produktů od dvou předních výrobců periferií vznikl opravdový unikát, který si vzal od každého převážně kladné vlastnosti. Jediné, co lze myšce vytknout je snad jen moc intenzivní osvětlení(které lze naštěstí vypnout) a špatná dostupnost dvou tlačítek za kolečkem.



Přesnost snímače
Intenzivní podsvětlení
Zpracování
Nedostupnost tlačítek za kolečkem
Možnost vypnout podsvětlení
Chyba ve firmware - obtížná instalace
Variabilita bočních tlačítek
Pouze pro praváky
Možnosti nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Microsoft Habu Gaming poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení myši Microsoft Habu Gaming Mouse děkujeme firmě BGS LEVI Czech