Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam HD-3000: levných 720p

11.3.2011, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam HD-3000: levných 720p
Microsoft si v letošním roce připravil nejen moderní webkamery k počítači za vysoké cen, ale i levnější modely. Model LifeCam HD-3000 se bude hodit i pro notebooky, které sice mají obvykle vlastní, ale těm má konkurovat nejen kvalitou obrazu.

Testy za světla - reálné prostředí


Podívejme se nyní na fotografii exteriéru pořízenou v nativním rozlišení webkamery, tedy 1280 x 720 a také příslušné video (3,3 MB, wmv). Na fotografii se bohužel podepisují problémy webkamerky s ostrostí obrazu, což ale v tomto případě není vada, i když jinak je barevné podání celkem v pořádku. Video v rozlišení 720p je však i při dostatku světla trhané a projevují se v něm i skokové úpravy clony, takže na natáčení to moc není.


exteriér za světla - klikněte pro zvětšení -

První výsledek z interiéru je již výrazně ostřejší, což napovídá o pevném ohnisku objektivu. Microsoft se ve specifikacích také nechlubí automatickým ostřením, takže budeme tedy předpokládat opak. Barevně je tento snímek také celkem v pořádku, pokud nás tedy neznechutí tendence kamery barevně zpestřovat bílé plochy.


interiér za světla - klikněte pro zvětšení -

Také ostatní dvě fotografie pořízené v interiéru jsou celkem v pořádku a určitě působí lépe než ukázka z venkovního prostředí. Možná by ale u nich mohly být sytější barvy, což se ale dá dodatečně upravit v nastavení a také se ukazují potenciální problémy s přesvícením částí obrazu. S tím se například webkamera Microsoft LifeCam Studio vypořádala velmi dobře a nabídla i jiné kvality, jimiž HD-3000 nedisponuje. Ale nedivme se, když Studio nás přijde na trojnásobnou částku.


- klikněte pro zvětšení -


- klikněte pro zvětšení -

Podívejme se ještě na dvě videa z interiéru osvětleného sluncem schovaným za mraky. Světla ovšem byl dostatek na to, aby kamera mohla poskytnout slušné výsledky. První video (4,6 MB, wmv) je pořízeno v rozlišení 720p, zatímco druhé (3,1 MB, wmv) v rozlišení 640 x 360. Mezi pořízenými záznamy bohužel není viditelný rozdíl ve snímkovací frekvenci, takže to vypadá, že zvolením vyššího rozlišení můžeme jen získat. Ovšem živý obraz, který poskytuje software LifeCam, je daleko pohotovější a plynulejší v nižším rozlišení, a to právě v 640 x 360. U vyšších nastavení jsou pohyby daleko více trhané.

Mimochodem se zde stejně jako u LifeCam Studio záznamy rozjíždí s rozhozeným nastavením clony, které se uklidní až po pár sekundách. Nakonec se ještě zmíním o nárocích na čas procesoru, které byly při snímání v 720p kolem 15 - 20 procent v případě mobilního Core 2 Duo na 2,17 GHz a při rozlišení 640 x 360 to bylo kolem 10 procent.


Testy při umělém osvětlení - reálné prostředí


Nyní přichází na řadu dva snímky a jedno video (4,3 MB, wmv) pořízené v noci, kdy byl pokoj osvětlen pouze slabou lampičkou, která byla navíc obrácena do stěny. Pokud budeme opět srovnávat s LifeCam Studio, pak je jasně patrný vyšší barevný šum v obrazu, čímž se rovněž zesílí už tak nevalné vyvážení bílé barvy. Pokud ale na toto zapomeneme a spokojíme se s pochopitelnou sníženou obnovovací frekvencí, je webkamera dobře použitelná i v noci a nebál bych se říci, že bude lepší než většina integrovaných modelů v dnešních noteboocích.


- klikněte pro zvětšení -

V noci se za slabšího umělého osvětlení také smažou rozdíly v obnovovací frekvenci mezi nízkým rozlišením a nejvyšším 720p. Kamera pak pochopitelně nemá ani problémy s ostřením, protože to nevyužívá, a tak se v noci nesetkáme rozmazaným obrazem vzniklým snahou kamery najít záchytný bod pro zaostření.


- klikněte pro zvětšení -