Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Sculpt: myši pro Windows 8

15.7.2013, Jan Vítek, recenze
Microsoft Sculpt: myši pro Windows 8
Microsoft přišel na trh se dvěma novými periferiemi, které jsou určeny především pro Windows 8. Jedná se o bezdrátové myši Sculpt Comfort a Sculpt Mobile, které nabídnou speciální funkce vhodné především pro daný systém a my se na ně nyní podíváme blíže.
Pro nastavení těchto myší jsme stáhli software Mouse and Keyboard Center ve verzi 2.2 64-bit, který posloužil pro obě dvě. Samotná aplikace vypadá velmi jednoduše. Ve své levé části nám ukáže periferii, kterou právě nastavujeme a v pravé části pak prvky dané periferie, u nichž lze změnit nastavení.





My se nejdříve zaměříme na myš Sculpt Comfort Mouse, která přichází vybavena modrým tlačítkem, jež dokáže reagovat také na přejetím prstem (Swipe Up a Swipe Down). Reaguje tedy pouze na přejetí prstem nahoru či dolů, přičemž reakce se pak liší také dle operačního systému. Ve Windows 8 slouží přejetí nahoru pro přepínání mezi naposledy použitými aplikacemi a dolů pro otevření všech otevřených aplikaci na levé straně obrazovky. Stisk tlačítka pak přepíná mezi spuštěnou aplikací a Start menu.





Ve Windows 7 pak stisk tlačítka také otevře Start menu, ovšem přejetí prstem nahoru či dolů poslouží pro přechod mezi stránkami dopředu či dozadu. Jde tak o jistou náhradu klasických bočních tlačítek. Software nám však umožní nastavit také jiné funkce, jako vyhledávání, sdílení, otevření nastavení či Windows Charms. Stačí si vybraz z dostupné nabídky v Mouse and Keyboard Center.





Daná aplikace nám také umožní podrobně nastavit kolečko, přičemž funkce horizontálního a vertikálního rolování můžeme i deaktivovat, u vertikálního si můžeme vypnout akceleraci a samozřejmě si také můžeme nastavit rychlost.





Další možností je přejít na obrazovku app-specific settings, kde můžeme nějaké nastavení přiřadit libovolné aplikaci, takže při jejím spuštění se ono nastavení aktivuje. Tuto možnost nabízely již starší verze aplikací pro nastavení periferií firmy Microsoft, takže nic nového.





Za zmínku u myši Sculpt Comfort Mouse ale stojí také možnost zapnout vibrace, které zde poslouží jako potvrzení toho, že se nám dané gesto na modré dotykové ploše povedlo. Zajímavé je, že o této funkci se Microsoft na svých produktových stránkách ani v manuálu nezmiňuje.





Model Sculpt Mobile Mouse je již daleko jednodušší, neboť postrádá dotykovou plochu a u něj obslužný program ani neumožňuje měnit nastavení speciálního vrchního tlačítka. To tak bude vždy pouze přepínat mezi spuštěnou aplikací a menu Start, přičemž měnit tak lze chování hlavních tlačítek a kolečka.