Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Sculpt: myši pro Windows 8

15.7.2013, Jan Vítek, recenze
Microsoft Sculpt: myši pro Windows 8
Microsoft přišel na trh se dvěma novými periferiemi, které jsou určeny především pro Windows 8. Jedná se o bezdrátové myši Sculpt Comfort a Sculpt Mobile, které nabídnou speciální funkce vhodné především pro daný systém a my se na ně nyní podíváme blíže.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu


Obě myši mají obecně dobré zpracování i ovladací prvky. Sculpt Comfort Mouse by snad jen zasloužila tišší kolečko a dotykovou plošku s lehčím stiskem posunutou blíže k uživateli, zatímco u Sculpt Mobile Mouse bych zase uvítal o chlup tužší stisk hlavních tlačítek a speciální tlačítko Start posunuté naopak od uživatele dále.





Co se týče dotykové plošky u větší myšky, pak ta funguje dobře, jen na ní musíte trošku přitlačit. Velmi se hodí také vibrace potvrzující správně provedené gesto, takže zde nepřicházíme ani o hmatovou odezvu. U obou myší pak velmi kladně hodnotím kolečko, a to především díky jeho snadnému ovládání a přiměřeném odporu při stisku. To bývá u naklápěcích koleček obvykle problém zajistit, ovšem Microsoft to zvládnul na jedničku. Naklápění pak můžeme velmi dobře využít třeba pro přesouvání se mezi jednotlivými stránkami v prohlížeči nebo případně pro jiné funkce, které si díky obslužnému softwaru nakonfigurujeme.





Microsoft u obou myší použil senzor Bluetrack s rozlišením 1000 ppi, jenž na sebe ihned upozorní modrým světlem. V případě menší Sculpt Mobile Mouse ale senzor nedokáže tak pohotově sledovat povrch, což se ve výsledku ukáže na tom, že rychlé a náhlé pohyby způsobí, že ztratí orientaci a ukazatel myši na obrazovce se pak zasekne. Není tak moc velký problém tuto myš takzvaně "utrhnout", což v případě Sculpt Comfort Mouse téměř nejde. Pokud byste si tedy chtěli občas zahrát i něco akčnějšího, lepší službu odvede větší Comfort Mouse.

Co se týče schopnost pracovat na různých typech povrchů, pak senzory obou myší jsou již dále než u Microsoft Comfort Mouse 6000, jež má sice také Bluetrack, ovšem v jejím případě je problém především při práci na lesklých materiálech, i když jen o chlup. Pokud myši položíme na tlustou látku (nebo třeba ručník), dřevěný stůl, bílý papír či vlatní stehno, budou se chovat stejně, čili budou pracovat dobře. Nebudou fungovat na čirém skle či dokonce zrcadle a to od nich ani nemůžeme chtít, ovšem některé laserové modely zvládnou právě i sklo.

Teflony se mi více zamlouvaly u malé Sculpt Mobile Mouse, neboť ta je má široké na rozdíl od úzkých v případě Sculpt Comfort Mouse. Nevím, co Microsoft nutí u velkých myší používat takto tvarované teflony (podobné má právě i Comfort Mouse 6000), každopádně kvůli tomu myš na tvrdší podložce nebo na dřevěném stole výrazně více drhne než myš s širokými kluznými podložkami.

A nakonec tu máme jako obvykle obnovovací frekvenci. Zde uvedu pouze to, že v případě rádiového připojení malé Sculpt Mobile Mouse to bylo obvyklých 125 Hz, zatímco u Sculpt Comfort Mouse s Bluetooth to bylo o něco méně, a sice kolem 110 Hz. Pro kancelářské myši nám to stačí a v praxi obě pracovaly velmi dobře a bezproblémově. Mobilní verze ale přeci jen měla kratší dosah, a to kolem oněch proklamovaných pěti metrů, zatímco rozhraní Bluetooth mělo svých obvyklých 10 metrů.


Závěr


Microsoft Sculpt Comfort Mouse a Sculpt Mobile Mouse jsou periferie určené především pro Windows 8, ovšem svou práci dobře odvedou také u jiných systémů. Pro Windows 8 je však předurčují jejich speciální tlačítka a ovladače, což se tedy týká především větší Comfort Mouse díky bočnímu pruhu s tlačítkem, vibrační odezvou a podporou dvou gest. Mobile Mouse má pouze tlačítko, jehož jedinou a neměnnou funkcí je přepínání mezi právě otevřenou aplikací a menu Start.




Sculpt Comfort Mouse a Mobile Mouse - klikněte pro zvětšení -


Zpracování obou myší a jejích ovladacích prvků je na slušné úrovni. V případě Sculpt Comfort Mouse bych vytkl snad jen volněji připevněný vrchní kryt, což tedy v praxi zase tak nevadí, tužší boční tlačítko a hlučné kolečko. U Sculpt Mobile Mouse bych zase uvítal o něco tužší stisk hlavních tlačítek a více dopředu posunuté modré tlačítko Start. Chtěl bych ale velmi vyzdvihnout kolečka u obou myší, jež se ovládají velmi dobře, a to včetně stisku a naklápění. Co se týče lesklého povrchu, ten pravda není po delším použití čistý jako lilie, ale to není ani u myši s matným povrchem.

Technologie Bluetrack nepřekvapila a ani nezklamala, zkrátka pracuje stejně jako u jiných modelů, jež ji mají v nabídce, pouze u mobilní verze nedokáže tak pohotově sledovat povrch, což tedy lze vyčíst už z jejích specifikací. Stejně tak dobře a dle očekávání pracují rozhraní - Bluetooth u desktopové verze s dosahem až 10 metrů a rádiové rozhraní u menší verze se zhruba polovičním dosahem, tedy v ideálním případě, kdy je mezi myší a počítačem/transmitterem přímá viditelnost.

Pak tu existuje ještě rozdíl mezi teflony, přičemž v této "disciplíně" zase vede Mobile Mouse, jež má široké podložky, díky nimž hladčeji klouže po tvrdém povrchu.


Microsoft Sculpt Comfort Mouse


 

Plusy


+ celkově dobré zpracování
+ výborné pětisměrné kolečko
+ boční dotykové tlačítko s vibracemi
+ Bluetooth
 
 

Minusy


- hlučné kolečko a tuhý stisk bočního tlačítka
- tenké teflony - drhnou na tvrdém povrchu
- trochu volný vrchní kryt
 

Cena v době testování: cca 750 Kč s DPH



Microsoft Sculpt Mobile Mouse


 

Plusy


+ celkově dobré zpracování
+ výborné pětisměrné kolečko
+ široké teflony
+ pro praváky i leváky
 
 

Minusy


- příliš lehký stisk hlavních tlačítek
- vrchní tlačítko mohlo být více vepředu
 

Cena v době testování: cca 500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení myší řady Sculpt děkujeme Microsoftu.

Jak hodnotíte myši Microsoft Sculpt?
V anketě šlo hlasovat od 15.7.2013 do 10.7.2014. Počet hlasujících: 4
Výborné50 %
Průměrné25 %
Špatné25 %