Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 - laserový fešák

17.1.2007, Michal Učeň, recenze
Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 - laserový fešák
Microsoft i přes úzkou spolupráci s firmou Razer chrlí i ryze vlastní produkty a v poslední době se soustřeďuje zejména na kancelářské sety klávesnic a myší. Bezdrátovou myš z řady 8000 si můžete koupit v sadě s klávesnicí i samostatně. Dnes se ale podíváme jen a jen na ni.
Kapitoly článku:
  1. Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 - laserový fešák
  2. Zpracování, design a zhodnocení
Myš na první pohled z části imituje hliníkový povrch, celá je však z kvalitního plastu. Ostatně je to i pro používání lepší, myš nestudí a přesto je dostatečně pevná a při provozu nevrže. Ergonomie myši je univerzální pro praváky i leváky, to ale nic nemění na jejím velmi dobrém a jistém držení. Vliv to má pouze na jedno z tlačítek na boční hraně (podle držení), které je pak hůře přístupné. Celý design je tvořen kombinací stříbrné a šedé barvy celkem ve čtyřech jemných odstínech. Na prsty jsou v obou bocích vyklenuty mírné prohlubně, které pomáhají při ovládání. Tělo má pravidelný jednoduchý tvar, ale díky ostrým liniím vytváří elegantní design.



Hmotnost myšky jsem navážil 146 gramů včetně baterie, což je v kategorii bezdrátových myší nadprůměrně dobré. Svůj podíl na tom má určitě použití jen jedné AA baterie.



U pohledu shora je vidět, že hlavní tlačítka následují současný trend začátku od nejvyššího bodu myši. To usnadňuje jejich stisk a pomáhá tedy k efektivnější a přesnější práci s myší. Mezi nimi je pak umístěn středový panýlek s kolečkem, značkou bezdrátového standardu Bluetooth a již zmíněným indikátorem stavu baterie. Na hranách, které jsou zvýrazněny jiným odstínem, jsou na obou stranách pomocná tlačítka pro nastavení speciálních funkcí.



Kolečko má své výhody a nevýhody a je vlastně jedinou černou skvrnou na zpracování myši. Na povrchu je pokryto průhlednou gumovou vrstvou, pod ní je pevný základ pravděpodobně z plastu. Kolečko má užitečnou funkci čtyřsměrného rolování a samozřejmě je v něm ukryto i další tlačítko. Největším problémem však je jeho základní funkce, tedy otáčení. Pohyb je tuhý a kolečko se jakoby brání pohybu, podobně jako když si na rotopedu nastavíte větší obtížnost. Co víc, nejsou zde prakticky žádné impulzy, které by vám mohly pomoci v orientaci, například známé a osvědčené krokování pomocí jemného tikání a drobných záseků. V ovládacím programu jsem nastavil krok rolování na minimum a přesto se mi zdálo stále příliš rychlé (většinou jsem požadované místo v dokumentu přejel). Je třeba si na to zvyknout.



Ze spodní strany myši je podle očekávání senzor, který lemuje stříbrný trojúhelníkový štítek. Laser sice nepatří k těm herním speciálům, nicméně se jedná o kvalitní 850nm technologii druhé generace přímo od Microsoftu. Pohyb s myší je přímo vynikající a nemohl jsem si stěžovat ani ve hrách. Vedle laseru je prohlubeň, která slouží jako protikus k nabíjecí základně. Kousek vedle nalezneme také tlačítko na zapnutí a vypnutí myši a reset k obnovení bezdrátové technologie. V každém rohu myši je kulatý teflon pro lepší pohyb, jejichž skluznost mě překvapila jak na stole, tak na herní podložce. K doplnění obsahu spodní strany nesmíme zapomenout na slot pro baterii a konektor pro její nabíjení.



Na zadní straně, která je vlastně zmíněnou imitací hliníku, najdeme jen logo výrobce. Na následující fotografii je však dobře vidět výřez do stran pro ukládání prstů.




Postřehy z praxe


Při praktickém třídenním testu jsem se zaměřil na běžnou kancelářskou práci, která jde s touto myškou výborně. Díky bezdrátové technologii si můžete užívat svobodu pohybu, nové funkce pak urychlují práci a ergonomický design snad bude vyhovovat takřka všem. Jediným problémem bylo zmíněné kolečko, které mi opravdu dělalo velké problémy a raději jsem v dokumentech roloval pomocí posuvníku. Pravděpodobně se alespoň softwarové nastavení bude dát nějak upravit, zajímavé však bylo defaultní nastavení na nejmenším krokování (jakoby výrobce s tímto problémem už bojoval a nepodařilo se mu najít řešení). Využití myška najde i ve hrách, nepatří sice ke špičce, ale pokud si občas nějakou tu FPS nebo strategii mezi prací rádi zahrajete, bude účinným pomocníkem. V konečném důsledku je ale Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 perfektní myš především do kanceláře s reprezentativním vzhledem a výborným snímáním




Závěrečné zhodnocení


V porovnání cen s konkurencí je jasně vidět, že jde o jeden z nejdražších modelů, které svou cenou předčily jen dvě myšky Logitechu. V podstatě není na trhu problém koupit myš s laserovým snímačem a bezdrátovým připojením podstatně levněji, kvalita však ve většině případů odpovídá ceně a tak tomu je i u Wireless Laser 8000.



Nové funkce
Těžko ovladatelné kolečko
Výdrž a indikace baterie
Slabší odezva
Univerzální ergonomie
 
Kvalita zpracování
 
Orientační prodejní cena viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Microsoft Wireless 8000 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení myši Microsoft Wireless Lase Mouse 8000 děkujeme firmě BGS LEVI Czech