Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mivvy um400: mobilita s kompromisy

9.11.2007, Pavel Bureš, recenze
Mivvy um400: mobilita s kompromisy
Dnes se podíváme na Mivvy um400, což je počítač kategorie Ultra Mobile PC, který může zaujmout dotekovým 6,5" LCD displejem o rozlišení 800 x 480 bodů, úsporným procesorem VIA ULVC7-M 1 GHz, webovou kamerou a malou QWERTY klávesnicí.

Ovládání


Pokud používáte přístroj v zavřeném stavu a bez připojené klávesnice, vystačíte si se stylusem, touchpadem a několika tlačítky vlevo od displeje. Čtyřsměrová klávesa supluje kurzorové šipky, střed D-Padu neslouží jako potvrzovací tlačítko, jak by se na první pohled mohlo zdát. Odpor šipek při stisku je optimální, klávesy docela hlasitě cvakají.

Tři tlačítka nad kurzorovými šipkami mají následující funkci (testováno ve Windows XP): tlačítko se symbolem počítače slouží k regulaci podsvícení displeje, k dispozici je 8 úrovní podsvícení. Tlačítko se symbolem lupy mění rozlišení displeje a poslední tlačítko, na němž je znázorněna nejspíše klávesa Enter, nemá ve výchozím stavu ve Windows XP žádnou funkci.


(klikněte pro zvětšení)

Dvojice tlačítek pod kurzorovými šipkami nahrazuje levé a pravé tlačítko myši. Všech pět tlačítek je mírně zapuštěno, což ale nebrání pohodlnému používání. Trojice tlačítek nad kurzorovými šipkami se z důvodu menší velikosti tiskne o něco hůře, k levému a pravému tlačítku myši nemáme výhrad.

Touchpad je ve srovnání s notebookovými ploškami mnohem menší, dá se však na něj zvyknout. I přes miniaturní rozměry se po čase naučíte vést prst po plošce tak, abyste ho dovedli k cíli, resp. někam "blízko" místa, kde chcete kliknout. Touchpad je totiž citlivější, a tak se zejména z počátku bude asi stávat, že kurzor posunete o centimetr či dva vedle, než jste zamýšleli. Během testování jsem však dával přednost stylusu a dotekovému displeji, protože je rychlejší ťuknout přesně tam, kam potřebujete, než se snažit posunout na dané místo kurzor pomocí touchpadu.


(klikněte pro zvětšení)

Vzhledem k tomu, že UMPC není jednolitý celek, ale jde o vysouvací konstrukci, dá se očekávat, že mezi oběma díly bude vůle. Je tomu skutečně tak, ale nejde o nic hrozného, spíše než jemná vůle do stran nás znepokojovaly zvuky, které Mivvy při stisku vydávalo. Zadní část se stojanem je kompletně plastová, takže pokud zde UMPC uchopíte a pevně stisknete, uslyšíte vrzání, protože stojan má možnost se i v zaklapnutém stavu trochu posouvat do stran.

Ke klávesnici se dostanete tak, že odsunete horní (tj. černý) díl přístroje nahoru. Pro větší pohodlí jsme používali dva prsty, ale v případě potřeby si vystačíte i s jedním palcem, odpor kladený částí s displejem je přiměřený. Jakmile dojede horní část na konec kolejnic, uslyšíte cvaknutí značící, že UMPC je v této poloze zaaretováno. Vysouvací mechanismus na nás udělal velmi dobrý dojem, takže neočekáváme, že by po čase vrchní část přístroje samovolně sjížděl zpět.


(klikněte pro zvětšení)


(klikněte pro zvětšení)

Odsunutím dílu s displejem se nám naskytne možnost prohlédnout si klávesnici. Vzhledem k tomu, že výrobce předpokládal, že uživatelé budou na Mivvy psát zejména palci, tak pětiřadou klávesnici "roztrhl" a obě části umístil do krajů. Mezi polovinami klávesnice najdete 4 tlačítka – slouží k ovládání bezdrátových sítí (Bluetooth a Wi-Fi), zapnutí webkamery a scrollování.

Ve srovnání s běžnými notebooky jsou klávesy mnohem menší, vzhledem k rozměrům UMPC se není čemu divit. Velikost není ale na závadu, těžko bude někdo na Mivvy psát deseti prsty. V levé části se nachází 28 kláves, v pravé 35, mezerník je rozdělený mezi obě části. Klávesnice není bohužel podsvícená, takže psaní v noci nebo za šera bude problematické. Cením si toho, že se výrobce nepokusil rozdělit klávesnici na poloviny. Nevím jak pro ostatní uživatele, ale pro mě je přirozenější obsáhnout pravým palcem větší část klávesnice než levým, takže koncepce klávesnice Mivvy vyhovuje. K rozložení nemáme výhrady, jen dodejme, že výrobce z důvodu šetření místem nepoužil samostatnou řadu s F klávesami. Nebojte se, F1 – F12 používat můžete, jen je třeba stisknout současně modré Fn a jednu z číselných kláves v horní řadě, případně Q a W pro F11 a F12. Pokud máte nainstalovanou českou klávesnici, tak horní řada slouží k zadávání českých národních znaků, číslice se píší s podržením Shiftu.


(klikněte pro zvětšení)

Vzhledem k tomu, že UMPC nedisponuje samostatnými F klávesami, nás zajímalo, zda i tak bude možné pracovat s klávesovými zkratkami (např. Alt + F4 pro zavření aplikace). Potěšitelnou informací je, že zkratky fungují, jen je jejich používání poněkud neohrabané díky potřebě tisknout tři klávesy místo obvyklých dvou. Vzhledem k tomu, že jsme během testu vytvářeli také screenshoty, nás zamrzela absence klávesy Prt Scr. Rovněž několik dalších (Insert...) na klávesnici nenajdete a pokud je vámi používaná aplikace opravdu potřebuje, budete si nejspíše muset tyto klávesy naemulovat.

Odpor při stisku kláves je docela velký. Vzhledem k tomu, že Mivvy budete asi nejčastěji držet v ruce, by se mohly klávesy tisknout snáze, docílilo by se tak o něco rychlejšího a pohodlnějšího psaní.


Displej


Mivvy um400 disponuje 6,5" dotekovým LCD displejem s rozlišením 800 x 480 bodů (WVGA). O podsvícení se starají LED diody. Výrobce sice neuvádí, jaká technologie byla při výrobě displeje použita, ale soudě dle barevného podání se jedná nejspíše o TN. Pokud se zaměříme na povrchovou úpravu displeje, mohli bychom říci, že Mivvy nejde s dobou. Displej je totiž matný, žádný "glossy screen", CrystalBrite nebo podobné technologie.




Náklon cca 45 stupňů


Nastavovací utilita dokáže kromě nativního rozlišení zvolit ještě 800x600, 1024x600 či 1024x768 bodů, což přijde vhod snad jen v případě, kdy chcete mít na UMPC a externím monitoru stejný obraz.