Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mivvy um400: mobilita s kompromisy

9.11.2007, Pavel Bureš, recenze
Mivvy um400: mobilita s kompromisy
Dnes se podíváme na Mivvy um400, což je počítač kategorie Ultra Mobile PC, který může zaujmout dotekovým 6,5" LCD displejem o rozlišení 800 x 480 bodů, úsporným procesorem VIA ULVC7-M 1 GHz, webovou kamerou a malou QWERTY klávesnicí.
UMPC Mivvy um400 lze pořídit s operačním systémem Windows XP, Windows Vista nebo bez operačního systému. Do přístroje si můžete nainstalovat také vaši oblíbenou linuxovou distribuci, jen je třeba se smířit s tím, že do doby, než se objeví patřičný ovladač, se budete muset obejít bez dotekového displeje.

Přístroj jsme do testu dostali s nainstalovanými Windows XP Professional včetně SP2. Doba startu počítače sice nepatří mezi nejkratší, ale i tak je 45 vteřin velmi dobrá hodnota. S rostoucím počtem nainstalovaných a po startu UMPC se spouštějících programů roste i čas startu přístroje. S nainstalovaným Kerio Personal Firewallem a antivirovým programem Avast se doba spouštění prodloužila o cca 8 sekund, což je z našeho pohledu stále velmi dobré.


(klikněte pro zvětšení) Nainstalované programy

Vzhledem k tomu, že Mivvy um400 je po hardwarové stránce (až na dotek. displej) normální počítač, mu spolupráce s Windows XP nedělala potíže. Vyzdvihnout musím rychlost, s čistým systémem se Mivvy chová jako blesk, přitom to není zase žádný hardwarový zázrak. Když na pozadí běží antivir, firewall, ICQ a přehrávač hudby, odezva při práci s přístrojem se sice prodlužuje, ale Mivvy je stále rychlé.


(kliněte pro zvětšení)

Jakožto skoro vždy spokojeného majitele komunikátoru Qtek 9000 mne zajímalo, jak si Mivvy povede ve srovnání s přístrojem běžícím na Windows Mobile 5. Díky přijatelným rozměrům a nízké hmotnosti jsou UMPC zařízení, která mohou uspokojit ty PDA uživatele, jež požadují větší displej robustnější aplikace.



UMPC s "čistými" Windows je v naprosté většině běžných činností (spuštění správce souborů, otevření vestavěného e-mailového klienta atp.) přinejmenším stejně rychlé jako Qtek, někdy dokonce o ždibec rychlejší, což je případ e-mailového klienta. Outlook Express se spustil takřka okamžitě, na aplikaci Messaging jsme museli skoro 2 vteřiny čekat. Přestože se zvětšujícím se množstvím programů, ubýváním volné RAM a swapováním reaguje Mivvy pomaleji, stále se jedná o zařízení, které mohu s klidným srdcem doporučit všem, kteří vyžadují rychle reagující počítač. Při použití režimu spánku částečně odstraníte i jeden z nedostatků, kterými UMPC ve srovnání s PDA trpí – nutnost čekat, než počítač nabootuje.

Veškeré potřebné ovladače a utility najdete na dodávaném CD, pro základní práci není třeba nic dalšího hledat a instalovat. Doporučuji se však podívat po aplikaci UMPCScrollBarXP. Díky tomu, že výška displeje činí pouhých 480 pixelů, nejsou vidět některé dialogy celé a často se stane, že spodní část okna (s tlačítky typu OK, Použít atp.) není vidět a uživatel tak musí tabulátorem vybírat tlačítka po paměti. Zmíněná aplikace uvedený problém řeší, je možno ji použít i na jiné UMPC než na Mivvy um400.

K dodávaným ovladačům nemáme výhrad. Instalace je standardní a všechen hardware s nimi funguje tak, jak má. Na dodávaném CD se nachází také program Touchkit, který má na starosti ovládání dotekového displeje a úpravu nastavení. To nejpodstatnější, co aplikace dokáže, je kalibrace displeje pomocí 4 (případně 9) bodů a následný test přesnosti. Nastavením dotykové vrstvy by se měli zabývat všichni uživatelé, neboť neprovedená kalibrace bývá často důvodem, proč si lidé stěžují na to, "proč ta věc nereaguje tak, jak má."


Nastavení dotekového displeje




Nastavení zvukových projevů

Ve výchozím stavu je každý dotyk pera s displejem ohlášen také pípnutím, u nějž lze sice nastavit délku trvání a frekvenci, ale tázavé pohledy lidí v mém okolí mě donutily i slabé pípnutí vypnout. Během chvíle si na ovládání dotekového displeje zvyknete natolik, že odhadnete potřebnou sílu přítlaku a pípání nebudete potřebovat.

V přístroji byl použit procesor VIA C7 o frekvenci 1 GHz, L1 a L2 cache shodně po 128 KB. Při maximální frekvenci je příkon cca 20 W, což se ve srovnání s jinými procesory jeví jako úsporné řešení. Co se produkce tepla a hlučnosti chlazení týče, Mivvy nás docela překvapilo. Po zapnutí, pokud s počítačem nic neděláte, je UMPC 3 – 5 minut takřka neslyšné. Jakmile začnou senzory indikovat zvýšení teploty, ventilátor se roztočí o něco rychleji a uslyšíte ho i na několik metrů, ale stále se nejedná o rušivý zvuk. Při výkonových testech počítač "funěl" permanentně a hlasitě, ale nemůžeme říct, že by chlazení nebylo dostatečně účinné. Při běžném používání je znát teplo na zadní straně přístroje, ale držení UMPC není nepříjemné a teplota je ve všech místech přibližně stejná. Po delším používání se začne trochu ohřívat i klávesnice, ale nejde o jev, který by vás rušil od práce.







Přestože si nemyslíme, že si lidé budou UMPC Mivvy um400 kupovat kvůli jeho výkonu, provedli jsme pár základních testů měřících výkon počítače. Výsledky jsou shrnuty v následující tabulce.
Everest - Propustnost paměti při čtení525  MB/s
Everest - Propustnost paměti při zápisu568 MB/s
Everest - Latence pamětí166,4 ns
Teplota CPU (běžná práce)55 stupňů Celsia
Teplota HDD (běžná práce)37 stupňů Celsia
SiSoftware Sandra HDD Read Performance18 MB/s