Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mivvy um400: mobilita s kompromisy

9.11.2007, Pavel Bureš, recenze
Mivvy um400: mobilita s kompromisy
Dnes se podíváme na Mivvy um400, což je počítač kategorie Ultra Mobile PC, který může zaujmout dotekovým 6,5" LCD displejem o rozlišení 800 x 480 bodů, úsporným procesorem VIA ULVC7-M 1 GHz, webovou kamerou a malou QWERTY klávesnicí.
Ještě jsme se nezabývali bezdrátovými technologiemi, nyní je čas to napravit. Integrovaný Bluetooth modul jsme testovali na přenosu soborů se smartphonem Qtek 8310. Od cca 5 metrů se začala rychlost přenosu rapidně snižovat, takže co do dosahu, jde o průměr.
Schopnosti Wi-Fi jsme porovnávali s komunikátorem HTC Universal. Oba přístroje se dokázaly připojit k síti v kavárně a ukazovaly shodně sílu signálu lehce nad 60 procenty. Na ulici před kavárnou jsme však s připojováním v HTC neuspěly, u Mivvy jsme se připojily a spojení bylo stabilní.


Závěr


Začněme s nedostatky. Rozmístění USB portů mohlo být domyšleno do detailů. Pokud je UMPC ve stojánku, do spodního portu nic nezasunete a je třeba se spokojit jen s jedním USB, případně nosit s sebou ještě USB hub. Řada lidí bude chtít používat jak myš, tak i externí klávesnici a stávající rozmístění portů je nepotěší.

Jakožto člověka, co v domácích podmínkách preferuje kabelovou síť před tou bezdrátovou, mě vadila absence RJ-45. V diskusních fórech si majitelé tohoto UMPC často stěžují na chybějící PCMCIA, podle nás to však není tak hrozné, neboť řada doplňků je kromě PCMCIA dostupná i ve verzi pro USB. A nezapomínejme, že WI-Fi a Bluetooth je už v přístroji integrováno.

Prostor mezi oběma polovinami klávesnice je nevyužit, nevidíme důvod, proč by zde nemohly být další tlačítka (např. pro rychlé spuštění často používaných programů) nebo klávesy (Insert a jiné).



Za pochvalu stojí mechanické provedení, vysouvací mechanismus působí "festovně" a přestože se za několik měsíců kolejničky nejspíše ochodí, nedomníváme se, že to dojde tak daleko, jako u některých kapesních počítačů Palm, kdy se vysouvací části přístroje samovolně zasunovaly.

Při běžné práci dodával akumulátor energii více jak tři hodiny, při nižším podsvícení 3,5 hodiny. S přihlédnutím k celkové váze přístroje to je dobrý výsledek, UMPC je plné kompromisů a inženýři u Mivvy si nemohli dovolit příliš navyšovat kapacitu baterie na úkor hmotnosti.

Mivvy um400 si dokážeme představit v rukou člověka, kterému kapesní počítače nedostačují buď z důvodu nízkého rozlišení displeje (800 x 480 je přece jen více než 640x480 často používaných v PDA), nebo pro neexistenci potřebné aplikace. Výzkum veřejného mínění asi zůstane doménou kapesních počítačů, ale např. pro pracovníky pojišťoven, obchodníky či správce sítí může být Mivvy takřka ideálním řešením. Hmotnost je ještě přijatelná na to, aby člověk počítač udržel jen v jedné ruce a vysouvací klávesnice k napsání pár vět také poslouží. Díky přítomnosti SD slotu se nabízí využití také pro uživatele, jež ke své práci potřebují pracovat s právě pořízenými fotografiemi.

Mivvy um400 není ani přehnaně drahou záležitostí. Ve srovnání s nejmenšími notebooky je toto UMPC za babku, základní verze stojí cca 20 000 včetně DPH.


Mechanické zpracování
Rozmístění portů
Dostupnost příslušenství
Absence RJ45
Cena
Výška displeje pouze 480 bodů
SD slot
Ikona Odkaz na databázi
Orientační prodejní cena: 21 000,- Kč (včetně DPH)

Za zapůjčení děkujeme obchodu MNSHOP