Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobile Athlon XP-M (... na 2500 MHz)

22.6.2004, Eagle , recenze
Mobile Athlon XP-M (... na 2500 MHz)
Mobilní Athlon XP je skvělý kousek křemíku. Dokáže běžet na vysokých frekvencích s nízkým napětím a výrazně nižším tepelným vyzařováním. Nemá zamčený násobič a navíc je možné měnit frekvenci snadno přímo z operačního systému. A pro přetaktování je to doslova zázrak - 2400 MHz zvládnou naprosto všechny a s dobrým chlazením se dá jít i více než na 2600 MHz. Vše stabilně, samozřejmě.
Pasivní chlazení

Chtěl jsem vyzkoušet, co s procesorem udělá pasivní chlazení. Čip jsem nastavil na 2100 MHz při 1.4V (méně deska neumí nastavit) a pod Windows spustil zátěžový test BurnK7.


Klikněte pro zvětšení

Po deseti minutách teplota dosahovala již 90 stupňů Celsia. Musím ale říct, že od cca. 65 rostla již jen velmi pomalu. Ve skříni se točil jen zadní ventilátor a větráky ve zdroji - ty ale vůbec nezaznamenávaly zvýšenou teplotu, tj. jely skoro na minimálních otáčkách. Pasiv Copper Silent 2 nedokázal předávat energii do vzduchu, ostatně na to ani není stavěn. Věřím, že při napětí 1.35V a s chladičem vhodným pro pasivní chlazení bude možné tento procesor bez problémů uchladit do teploty 80 stupňů při maximálním zatížení. Možná to někomu připadá hodně, ale nezapomínejte, že čip má specifikováno maximálně 100 stupňů. Standardních 15x 133 je možné nahradit nastavením 10x 200 a s DDR400 tak získat jakoby 2800+ bez změny frekvence. No uznejte, to na pasivně chlazený procesor není vůbec špatné !

Na druhou stranu musím přiznat, že tento čip jednoznačně víc vaří než můj předchozí Thoroughbred a i víc než Duron 900 s jádrem Spitfire - pokud tedy neuvažujeme standardních 2000 MHz při 1.45V, kde to vyjde cca. nastejno. Nedokážu vysvětlit proč, liší se jen dvojnásobnou velikostí L2 cache, jenže cache samotná spotřebuje velmi málo energie. Dříve jsem s napětím 1.6V po přetaktování míval v klidu teplotu 35 stupňů a otáčky větráku 1000 za minutu. Nyní mám 39 stupňů a otáčky 1500. To mi přijde jako vcelku velký rozdíl, obzvlášť uvážím-li, že Barton má o čtvrtinu větší plochu, takže se teplo do chladiče lépe přenáší. Pokud tedy máte hodně tichý systém založený na Thoroughbredu a ticho je absolutní prioritou, asi bych u něj zůstal.

Přesto však očekávám, že se na našem trhu objeví nějaká ta sestava, kde procesor Mobile Athlon XP-M bude chlazen pasivně. Možnosti k tomu jsou.

Závěrem

Mobile Athlon XP-M v desktopu je perfektní řešení pro ty, kteří chtějí vysoce výkonný procesor konkurující ve výpočetně náročných aplikacích těm nejrychlejším Athlonům 64 a Pentií 4. Alternativně je možné ho s mírným podvoltováním a vhodným chladičem použít pro pasivní chlazení - a to i při frekvencích kolem 2 GHz. Dříve bylo problém tento čip sehnat, nyní se ale našla firma, které záleží na uživatelích a která je schopná vyhovět. Tou firmou je:


Pokud jde o cenu čipu, ta je dána jednak ceníkovou cenou AMD (viz. oficiální ceník) a dále také objednaným množstvím. Čím větší množství, tím levnější je nákupní cena od AMD a tím levnější může být koncová cena. Protože rozdíl mezi desktopovými a mobilními procesory není tak velký, odhaduji konečný stav jako BOX desktop stejného modelového čísla + 500 Kč. Úplně levné to tedy nebude, ale když vezmeme v potaz, že i mobilní XP-M 2400+ je jednoznačně lepší než klasické 2500+... myslím, že není co řešit, klasickým procesorům Athlon XP odzvonilo a éra přetaktování 2500+ skončila.

Procesor je dodáván bez chladiče se zárukou 1 rok.

Za tyto skvělé vlastnosti si od nás procesor Mobile Athlon XP-M umístěný ve stolním počítači odnáší ocenění Trefa.



Kladné stránky:
  • Vynikající možnosti přetaktování a z toho plynoucí perfektní poměr cena / výkon
  • Možnost pasivního chlazení s velkým chladičem (snáší vysoké teploty)
  • Na standardních frekvencích výrazně nižší spotřeba
  • Aktivované PowerNow! - možnost změny násobiče za chodu
  • Odemčený násobič

Záporné stránky:
  • V některých základních deskách nefunguje
  • V deskách s AMI BIOSem mohou být problémy s nastavováním násobiče
  • O něco vyšší cena než za klasický Athlon XP