Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MPIO FL300 - Hrající šperk

10.11.2004, Petr Hájek, recenze
MPIO FL300 - Hrající šperk
MP3many by se daly rozdělit do 2 základních skupin, jednak na ty, které se snaží zaujmout svými technickými možnostmi, a pak na ty, jež jsou módním doplňkem. Ačkoliv je MPIO FL300 typickým zástupcem druhé skupiny, ani s parametry na tom rozhodně není špatně.
Kapitoly článku:
  1. MPIO FL300 - Hrající šperk
  2. Praxe, výdrž akumulátorů a závěr
Přehrávání a zvuk

Co se týče kvality zvuku, pak MP3man hraje velice pěkně, předvedl solidní výkon, který je dnes již nepsaným standardem (odstup signálu od šumu 90 dB). Hlasitost výstupu lze regulovat v celkem 40 skocích, přičemž s kvalitními sluchátky vám budou pro běžný poslech bohatě stačit hodnoty kolem 12 - 15 dílků, oba kanály mají výkon 13 mW.

Prý rok vyvíjené pecky MPIO OP, kterými je přístroj vybaven, nejsou z nejhorších (názory na ně variují od "nejlepší pecky na trhu" až po "docela schopné") a pro mobilní poslech jistě postačí, je to s nimi ale úplně stejné, jako s manželkou po 20letém soužití - uspokojí, ale nenadchnou. Na své rozměry basy pěkné, výšky jsou o chlup slabší. S pořádnými sluchátky nebo externím zesilovačem je to samozřejmě jiná.

Standardně je při přehrávání vidět rolující název skladby, lze ale přepnout i do dalších 2 módů - s informací o kodeku, bitrate a zbývajícím čase skladby nebo datu a čase.


Přítomný ekvalizér umí několik přednastavených módů - Normal, Pop, Rock, Jazz, Classic a Vocal, vlastní štelování veškeré žádné.


Zvuk lze u starších či "ploše" znějících nahrávek okořenit několika efekty, na výběr tu je Pure Studio, Concert Sound, Groove a Dynamic Bass.



MPIO FL300 podporuje 55 řečí, i tu naši českou diakritiku zvládne.



Potěší podpora tagů, můžete si sami zvolit, zda zobrazovat je nebo pouze název přehrávaného souboru.



Akumlátor, výdrž a dobíjení

MPIO FL300 patří k MP3manům napájeným interním LiPol článkem, který papírově slibuje výdrž až 10 hodin, to ale pouze v případě, že budete přehrávat soubory typu MP3 s bitrate 128 kbps a hlasitostí na 20 dílků ze 40. V reálném nasazení, kdy byla přístroji předhozena směska MP3 a WMA souborů s variabilním bitrate od 128 kbps až po 320 kbps, vydržel v nasazení necelých 7 hodin.




Jak známo, LiIon a LiPol baterie si přímo libují v co nejnabitějším stavu, proto se přehrávač po zasunutí do USB slotu automaticky začne dobíjet. Indikováno to je jednoznačným obrázkem s MP3manem, PC a blikající ikonou blesku či plné baterie. MPIO v manuálu sice avizuje, že z USB portu se přehrávač dobije za 3 hodiny, naše zkušenost je ovšem taková, že mu většinou stačí i hodiny 2. Při dobíjení MPIO pravidelně asi každé 3 s podsvítí na vteřinu displej, o stavu dobití jste tak informováni neustále a docela rychle, stačí jen mrknout a nemusíte nikam lézt nebo přepínat 15 tlačítek. A ještě něco, pokud je zařízení v USB slotu, nelze vypnout či zapnout, ani po připojení se samo nezapne.

Praxe, ovládání a nastavení

Pokud chcete přístroj využít i jako flash disk, musíte k němu nosit i speciální redukci, která se zasunuje do sluchátkového slotu a udělá z přístroje regulérní USB flash disk. Praktičnost tohoto řešení je zřejmá, má to ale i druhou stranu, jak říká kolega, musíte neustále nosit "další krám na ztracení."

K ovládání ještě jedna příjemná drobnost, pokud je právě zhaslý displej, tak první stisknutí kteréhokoliv ovládacího prvku nejprve aktivuje podsvícení a až pak dostanou všechna tlačítka svoji obvyklou funkci. Zkrátka, čímkoliv si můžete aktivovat podsvícení displeje.

Záznam zvuku

Primárně využívá MP3man jako digitální záznamník patrně málokdo, funkce je to ale každopádně velmi oblíbená a může se hodit i lidem zdánlivě nepříliš pracovně vytíženým. Můžete kupříkladu pilovat výslovnost cizích slovíček, na poradě se lze soustředit na důležité věci a nemusíte si neustále dělat tužkou poznámky a dokonce jsem na vlastní oči viděl, jak jeden ze studentů skryl za dlouhými vlasy sluchátko vedoucí k přehrávači v kapse během psaní německé slohovky na volné téma. Jak sami vidíte, způsobů, jak využít záznamník je dost a dost.


MPIO FL300 umí zvuk zaznamenat v kvalitě nízké (low - frekvence 11025 Hz) nebo vysoké (high - frekvence 22050 Hz), použit je kodek ADPCM, jež má v high verzi následující parametry:



Model s kapacitou 128 MB tedy pojme až 396 minut low a 200 minut high záznamu. Pořízené nahrávky se automaticky ukládají s pořadovým číslem do složky /Record/.

Co se týče kvality mikrofonu, pak je dobrá až uspokojivá, záznam je rozpoznatelný i při nahrávání ze vzdálenosti přes 3 m, i při "vysoké" kvalitě je ale poněkud zašuměný a popravdě řečeno, jsem si jistý, že mikrofon by měl na víc, ale s použitým kodekem ADPCM se skutečně nedají očekávat zázraky, je škoda, že společnost MPIO nepoužila ke kódování hlasu jiného kodeku, klidně i tradičního MP3, jež by dosáhlo neporovnatelně lepšího poměru velikost : objem.

Další drobnosti...

Jelikož je MPIO FL300 navržen i k nošení na krku jako módní doplněk, rozhodli se jej tvůrci obohatit i o velmi praktickou funkci hodinek, kalendáře a budíku (ten lze nastavit aby zvonil pouze jednou nebo každý den).



Přístroj umí nastavit automatické přehrávání po spuštění, stupeň kontrastu, opakování vybrané části, lze pouštět náhodné skladby i změnit, za kolik sekund deaktivovat podsvícení (0 - 30 s).



U přehrávače MPIO mi výrazněji neseděla pouze jediná věc, a to místy zvláštní ovládání - například pokud na MPIO FL300 chcete rozbalit adresář, mačkáte "Menu" a pokud jej chcete zabalit zmáčknete "+." Pochopil bych, kdyby "+" adresář rozbalilo a "-" sbalilo, ale zde ne. Celá věc je o to divnější, že oba ovládací prvky jsou na naprosto opačných stranách, takže musíte přehmatávat z levého dolního rohu do pravé prostřední části, ergonomie jako hrom.

Jako přehrávač i flash disk funguje MPIO FL300 spolehlivě tak jak má a co se týče jeho vzhledu, MP3man je zkrátka extrovert, možná až příliš naleštěný, protože i v tom nejmenším záblesku světla září na kilometr. Je zkráta rád středem pozornosti, což přenáší i na svého majitele(-ku) o které(m) by určitě mělo platit totéž, jelikož s podobnou věcičkou na krku Vás jen málokdo přehlédne. Dámy ale třpytivý lesk jistě ocení, nemluvě o zrcátkové zadní části, v níž je možno si v nestřežené chvíli zkontrolovat svůj účes či make-up, zda jsou stále perfektní.


Vzhled který zaujmeMalý displej se 2 řádky
Podpora MP3, WMA i ASFOkolí displeje příliš lesklé
Čas, datum a budíkMísty zvláštní logika ovládání
USB mass storageŽádné rádio ani paměťová karta
Efektní efekty + EkvalizérEkvalizér umí pouze přednastavené módy
Miniaturní rozměrySoubory lze mazat pouze na PC


Cena: 4890 Kč doporučená koncová vč. DPH
Záruka: 24 měsíců



Za zapůjčení přehrávače k recenzi děkujeme společnosti: Euroformosa International s.r.o.