Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI 655 Max = maximum výbavy

23.4.2003, Igor Viduna, recenze
MSI 655 Max = maximum výbavy
Značka MSI se již u nás stal synonymem pro atraktivní design a balení. Takže vždy dostanete přídavné USB porty, či FireWire (pokud jej deska umí) atd. Samozřejmostí se stal tzv. D-Bracket. Verze Ultra ještě k tomu navíc oplývají maximálními možnostmi, protože obvykle (podle typu) podporují nejnovější technologi.
Kapitoly článku:
Už jsme si zvykli, že první přijde vždy pohled na čelní stranu desky. Ne jinak tomu bude i dnes. Naše deska například má zabudovány 4 USB 2.0 porty, konektor RJ45 (ten vám může být bránou do Gigabitové sítě, ale o tom až později) a výstup zvukové karty je ochuzen o game-port, který je v současnosti stejně již asi zbytečností.


Obr.04 – Čelní panel
Pro detail klikněte myší


Jenom z estetických důvodů vám ukážeme foto chladiče North Bridge, který je pasivní. Také přikládáme fotku North Bridge samotného.




Obr.05 – North Bridge


South Bridge jsme vám již taktéž přiblížili. Proto zopakujeme jenom, že je to právě on, kdo přináší podporu šesti portů USB 2.0, ATA133 či FireWire.


Obr.06 – South Bridge SIS 963


Na desce však nalezneme ještě jeden diskový řadič je jím Promise 20376. Tento čip je Serial ATA řadičem, který umí dva Serial ATA disky spojit do RAIDového pole – a to v RAID0 či RAID1. Zároveň vám rozšíří možnosti připojení standardních ATA zařízení, protože poskytuje také jeden port Ultra DMA 133 – takže máte k dispozici celkem 3 porty.


Obr.07 – Čip


Také jsme se již zmínili o jedné perličce, kterou se deska může pochlubit a která opět dokazuje, že integrované už v současnosti vůbec nemusí znamenat nekvalitní, jako tomu bylo dříve. Tou perličkou je (hádáte správně) Gigabit Ethernet – čip Broadcom 5702. Teoretická prostupnost sítě tak stoupá na 1000 Mbitů/s.


Obr.08 - Síťový čip


Další a možná v současnosti i užitečnější „třešničkou na dortu“ je Bluetooth, který je řešen přes speciální řadič. Bohužel, pokud používáte Bluetooth, jste ochuzeni o jeden USB 2.0 port. O tom vás informuje nálepka, která se nachází na D-Bracketu.


Obr.09 - Anténa


Obr. 10 - Řadič


Firewire už v současnosti není takový hit, ale stále patří k novinkám a rozhodně se stává čím dál tím užitečnějším. U naší desky pak máte k dispozici hned tři porty.



Obr.11 - Tři porty v jednom
Pro detail klikněte myší.


Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od MSI čip C-Media 9739. Tento čip taktéž zvládá 6-kanálový Surround (2 přední, 2 zadní, 1 centrální reproduktor a 1 kanál pro Subwoofer). Ještě k tomu je opatřen SPDIF výstupem. Který je řešen pomocí tzv. S-Bracketu (viz. níže).


Obr.12 - Čip C-Media 9739
(ilustrační foto)


S-Bracket je přídavná komponenta, která poskytuje zbylé konektory zvukové karty, které se nevešly na základní desku – SPDIF out (optical, coaxial), Rear Speaker Out a Center/Subwoofer Speaker Out.


Obr.13 – S-Bracket


D-Bracket je specialitou desek od MSI. Pro méně znalé je to velmi užitečná pomůcka, protože pomocí LED-diod vás informuje o případných potížích s komponentami, jde však pouze o základní informace. Součástí jsou i 2 USB 2.0 porty, z nichž jeden je přelepen nálepkou, jak jsme se zmínili již dříve.


Obr.14 - D-Bracket


Teď již jistě tušíte, jaké foto bude následovat. Ale příslušenství je opravdu spousta a to včetně plastické samolepky... :-)


Obr.15 - No comment


Deska má také co nabídnout i ladičům výkonu. Můžete zde nastavovat frekvenci FSB v rozmezí 100-250MHz po 1MHz,  napětí procesoru (1,525; 1,575; 1,6; 1,625 a 1,65V), pamětí v rozmezí 2,5V - 2,8V (min. 0,1V). dokonce můžete měnit i nastavení sběrnice AGP a sice napětí v rozmezí:1,5 - 1,8V (min. 0,1V) a frekvenci v rozmezí: 66-80MHz (min 2MHz).  Samozřejmostí je pak možnost podrobného nastavení časování pamětí. Vše se pak děje pohodlně přímo v BIOSu.






Obr.16 - Pár fotek BIOSu
Pro detail klikněte myší