Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI 945P Platinum - i945P a DDR2 667MHz v praxi

25.7.2005, Karel Polívka, recenze
MSI 945P Platinum - i945P a DDR2 667MHz v praxi
Nedávno Intel uvedl novou rodinu čipových sad pro své procesory (i945P/G a i955X), které mají zahrnutou i podporu dvoujádrových procesorů Pentium D. Prvním předmětem našeho zájmu se stala základní deska MSI 945P Platinum, přičemž se podíváme i na rozdíly mezi paměťmi DDR2 pracujícími na různých frekvencích.
Základní desku MSI 945P Platinum zhodnoťme tedy nejprve z hlediska použité čipové sady a posléze i z ostatních úhlů pohledu. Nová rodina čipových sad Intelu je tu poměrně krátce a dnes jsme se prvně podívali na zástupce založeného na mainstreamové variantě i945P. Pro výkonnostní porovnání posloužil oponent od Foxconnu (na který se brzy podíváme podrobněji) postavený na stejném základě a model od Asusu postavený na High-Endové variantě předchozí generace - i925XE.

Nová rodina s sebou přináší v případě NorthBridge podporu dvoujádrových procesorů Pentium D, paměťových modulů DDR2 na frekvenci 667MHz a podporu FSB s frekvencí 1066MHz i do oblasti Mainstreamu. SouthBridge ICH7/ICH7R podporuje až 6 linek PCIe 1x (naproti pouhým čtyřem u předchozí generace), dále přináší podporu rozhraní Serial ATA II a verze ICH7R umožňuje tvorbu RAID polí typu 0, 1, 5 a 10. Vše ostatní zůstává při starém.

Pokud jde dále o možnosti základní desky, tak zde obsažený LAN adaptér od Intelu zvládá Gigabitovou rychlost (a je připojen přes sběrnici PCIe). V případě integrovaného audia je zde zvukovým kodekem Realtek ALC882, tedy samozřejmě High Definition Audio avšak navíc v konfiguraci 7.1 + 2 HD. Výčet zakončuje přídavný diskový řadič ATA133 umožňující připojit další 4 pevné disky s možností RAID pole typu 0, 1, 0+1.



BIOS lze hodnotit jako dnešní standard. Jeho provedení je dle mého (jak je u základních desek MSI již zvykem) přehledné stejně jako jsou zde vše potřebné volby pro ladění výkonu. Plus u mě BIOS této desky získává díky zobrazování aktuálních hodnot v podobě výsledné frekvence procesoru, FSB, pamětí a násobiče, takže není třeba laborovat nad tím, na jakých že hodnotách teď vlastně jste a máte tím pádem větší přehled. Pokud jde o možnosti nastavení paměťového subsystému, tak ty jsou zde, jak je u čipových sad Intelu zvykem, jen základní (ovšem hodlám si tvrdit, že pro drtivou většinu uživatelů zcela dostačující).

Co se týče přetaktování, tak to bylo zde v kombinaci s naším testovacím procesorem Pentium 4 EE 3.4 GHz (FSB 800MHz) s frekvencí FSB nad 215MHz doprovázeno s problémy s POSTem, kdy někdy proběhl a někdy pro změnu nikoli. Avšak bezproblémový chod na standardních hodnotách modelů s FSB 1066MHz je zaručen díky použité čipové sadě i945P.

NorthBridge i SouthBridge jsou chlazeny pasivními chladiči, takže zde nenalezneme znepříjemňující zdroj hluku, jak tomu leckdy u současných základních desek bývá (to je ale na druhou stranu spíše doménou čipových sad od nVidie pro procesory AMD). Výsledný dojem z této desky je tedy veskrze kladný. Po výkonnostní stránce svého oponenta od Foxconnu ve většině případů mírně předhnáněl (podotýkám však, že rozdíly jsou natolik malé, že tomu nelze přisuzovat nějakou váhu), výbava desky je mírně nadprůměrná, rozvržení zcela v pořádku a BIOS standardní (v rámci platformy Intel). Nelze však opomenout problémy s POSTem v případě přetaktování.



Základní desku MSI 945P Platinum zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme