Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI GeForce 6200: nejlepší PCI Express pod 3000 Kč

30.3.2005, Zdeněk Kabát, recenze
MSI GeForce 6200: nejlepší PCI Express pod 3000 Kč
Recenzi grafického čipu GeForce 6200 jsem plánoval již dlouho. Jedná se totiž o velmi levnou kartu, ze které ovšem můžete získat o desítky procent vyšší výkon - nejen že lze aktivovat všech 8 pipeline, ale navíc je tento GPU skvostem pro přetaktování. Nejlevnějším výrobcem těchto karet je MSI, a tak se na NX6200-TD128E podívejme zblízka.
Grafika MSI NX6200-TD128E detailně
  • Frekvence jádra: 300MHz
  • Frekvence pamětí: 225MHz (450MHz DDR)
  • Velikost paměti: 128MB
  • Typ paměti: Hynix 5,0ns DDR1
  • Výstupy: D-Sub, DVI-I, S-Video (5-pin TV-Out)


Obr. 3 - Krabice od grafické karty MSI
Klikněte pro zvětšení

Výrobce grafických karet MSI je známý široko daleko a díky svým poměrně zdařilým grafikám se vyšplhal na příčku nejvyšší v celosvětovém prodeji desktopových karet. Vyrábí karty nejen s čipy nVidia, ale také ATi. GeForce 6200 je low-endová karta a podle toho také vypadá krabice.


Obr. 4 - Grafika MSI seshora
Klikněte pro zvětšení

Tištěný spoj, na kterém je NX6200 postavená, není přesnou kopií boardu GeForce 6600, ale má k němu poměrně blízko. Stabilizační kondenzátory se nacházejí na levé straně a je jich poměrně dost. Na červeném PCB dále najdete 8 paměťových čipů (všechny zepředu) a pod chladičem samotné jádro NV43.


Obr. 5 - Zadní strana (ta nudná)
Klikněte pro zvětšení

Zadní strana karty nepřináší nic světoborného, jen je vidět prázdné místo, kam může výrobce případně umístit VIVO čip.


Obr. 6 - Detail chladiče na čipu GeForce 6200
Klikněte pro zvětšení

Chladič se drží zaběhlého designu MSI, je kulatý a celohliníkový s měděnou barvou. Žebrováním, které obíhá celý pasiv, je profukován vzduch, takže chlazení je poměrně efektivní. Pod chladičem naleznete trochu teplovodivé pasty. Hlučnost je poměrně nízká a na stupnici do 10 bych jí udělil známku kolem 3.


Obr. 7 - Paměťový čip od Hynixu

Paměťové čipy jsou od Hynixu a jedná se o DDR1 v balení TSOP-II. Díky jejich časování 5,0ns je nominální frekvence 200MHz, což není mnoho, protože se objevily i GeForce 6200 s taktem přes 250MHz. Nicméně frekvence je ve skutečnosti 225MHz, vše běhá bez sebemenších chyb v obraze.


Obr. 8 - Výstupy na grafické kartě
Klikněte pro zvětšení

Výstupy na kartě jsou naprosto standardní - analogový D-Sub, digitální DVI-I a televizní S-Video. HDTV ani VIVO funkce nejsou podorovány.

Příslušenství a software


Obr. 9 - Příslušenství, manuál a přiložené CD
Klikněte pro zvětšení

Dodávané příslušenství je opravdu základní. V balení naleznete redukci DVI->VGA, kabel S-Video->S-Video, příručku pro rychlou instalaci a jedno CD. Na něm se pak nachází software MSI (3DTurbo Experience, Live Update, GoodMEM, LockBox, WMIInfo, SecureDoc, D.O.T.) a další utility (E-Color, Acrobat Reader, ThinSoft Be Twin, Media Ring Dialer), nechybí samozřejmě ovladače ani DirectX 9.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.