Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8N Diamond vs. Asus A8N-SLI Deluxe: zařadtě turbo

17.12.2004, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8N Diamond vs. Asus A8N-SLI Deluxe: zařadtě turbo
Ma SLI cenu? Nebo se vyplatí jedna rychlá karta? Na to vše dnes najdete odpovědi v článku porovnávajícím Asus SLI a MSI SLI řešení, jehož součástí je rovněž podrobný test grafických karet GeForce 6600GT a 6800GT, které jsou pro provoz ve SLI řešení uspůsobeny.
Konektory


Asus A8N-SLI
Klikněte pro zvětšení

Obě desky mají podobný počet konektorů, i když rozdíly se najdou. Jedná se o COM, který Asus již nemá (je však na základní desce, takže jej lze zapojit pomocí záslepky do PCI slotu), ale pro změnu Asus má jeden konektor zvuku navíc.

Asus A8N SLI2x PS2, 1x Paralelní port, 1x Cinch, 1x Optický výstup, 1x FireWire, 4x USB 2.0, 2x LAN a 6x Audio
MSI K8N Diamond2x PS2, 1x COM, 1x Paralelní port, 1x Cinch, 1x FireWire, 4x USB 2.0, 2x LAN a 5x Audio, 1x Optický výstup



MSI K8N Diamond
Klikněte pro zvětšení

Systémové konektory


Asus - Systémové konektory
Klikněte pro zvětšení

V obou případech výrobci svorně používají obarvené systémové konektory. Lze to již považovat za standard. Z ostatních konektorů je dobré jmenovat na příklad FAN konektory, které jsou jak u Asusu tak i u MSI v počtu čtyři, ovšem jeden je určen pro chlazení čipové sady.


MSI - Systémové konektory
Klikněte pro zvětšení

Zvukový čip

Základní deska Asus je již tradičně vybavena zvukovým kodekem Realtek ALC850, který jsme si na stránkách SH představovali již mnohokrát, jelikož stejný kodek byl součástí i starších desek jako Asus A8N, Asus A8V, MSI K8N Neo Platinium a další.

Mnohem zajímavější řešení přinesla základní deska MSI.


MSI - zvukový čip Creative

Ano, jak je možné vidět na obrázku, MSI vybavilo svoji K8N Diamond zvukovým čipem od firmy Creative. Konkrétně se jedná o stejný DSP čip jaký mají zvukové karty Creative Audigy LS a Creative Live! 24bit.


MSI - zvukový čip Creative a okolí
Klikněte pro zvětšení

Nad samotným čipem Creative se nachází další dva, konkrétně se jedná o Wolfson WM8775 ADC a dále pak Cirrus Logic, což je DAC. Creative podobně jako Realtek ALC850 podporuje 7.1 kanálový zvuk, ovšem perličkou je podpora Dolby Digitall, kterou již Realtek nemá.

Zde je nutné si uvědomit, jaké výhody použití čipu Creative přináší. Výhodu vidím především v ulehčení CPU, které tak nemusí počítat zvuk (jedná se především o počítání prostorového zvuku). Co se týká kvality zvuku, bohužel nejsem schopen odhadovat, na to obyčejné plastové repráčky nestačí.

Zapojení v sestavě od FOXu


Sestava FOX Computers

Základní deska Asus byla součástí sestavy od firmy Asus. Ale především si všimněte zaplnění case v případě zapojení dvou grafických karet. Je tedy nutné dostatečně skříň větrat.