Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8N Neo2-54G: Bezdrát v ceně

11.10.2004, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8N Neo2-54G: Bezdrát v ceně
Prodej procesorů AMD64 pro Socket 939 pomalu začíná a tak je čas podívat se na základní desky pro ně určené. Dnešní obětí mého nekompromisního testování se stala základní deska od firmy MSI.
Základní deska MSI v testu splnila vše, co se od ní předpokládalo. Dosahuje dobrých výsledků v testech, má kvalitní výbavu, které může konkurovat pouze Asus K8N-E deluxe a jde dobře taktovat. Všechny tyto vlastnosti společně s dobrou stabilitou jsou atributy, které jistě patří u základních desek ke směrodatným.

MSI používá u svých základních desek čip CoreCell, který umožňuje dynamicky taktovat CPU v několika stupních: Private (vojín) - 1%. Sergeant (seržant) - 3%, Captain (kapitán) - 5%, Colonel (plukovník) - 7%, General (generál) - 9% a Commander (nejvyšší velitel) - 11%. K tomu je i přiložená utilita do Windows, ale je škoda, že nedosahuje kvalit uGuru.


Základní deska MSI K8N Neo2-54G
Klikněte pro zvětšení

Od nynějška se u recenzí budete u mých recenzí setkávat s trochu podrobnějším hodnocením desky, které snad zpřehlední všechny klady a zápory:

Ikona Odkaz na databáziZdůvodněníHodnocení
VybaveníSice jen 4xSATA, ale má WiFi a 2xLAN10/10
Rozvržení komponentUmístění SATA konektorů a ClearCMOS8,5/10
BIOSPodporuje dynamické přetaktování, k úplné dokonalosti, pro HardCore uživatele, chybí snad jen podrobnější nastavení pamětí9/10
VýkonIkona Odkaz na databázi9,5/10
PřetaktováníIkona Odkaz na databázi10/10

Pokud se budete rozhodovat pro koupi nového počítače, bude AMD64 pro socket 939 jistě dobrou volbou, jelikož obě čipové sady - jak VIA K8T800Pro tak i nForce3 250Ultra patří ke špičce. Trochu slabší je situace u základních desek pro socket 754, kde jak základní desky s VIA K8T800 tak i s nForce3 150 většinou nemají AGP/PCI lock a nejsou tak vhodné k přetaktování. A pokud i přesto chcete socket 754, je zde ještě nedávno vydaná čipová sada nForce3 250, která již funkční PCI/AGP lock obsahuje.


Cena: 4 450,- Kč doporučená koncová cena bez DPH
Záruka: 36 měsíců


Za zapůjčení testovacího vzorku k recenzi děkujeme společnosti: Levi International a.s.