Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8N Neo4 Platinum - první vlaštovka s nForce4

8.12.2004, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8N Neo4 Platinum - první vlaštovka s nForce4
Pokud jste stejně jako já netrpělivě očekávali příchod nové čipové sady nForce4, už čekat nemusíte. Ano, MSI byla první firma, která nám na testy dodala první základní desku s touto čipovou sadou. Takže pokud toužíte po maximálním výkonu a super výbavě, hned čtěte dál.
Komponenty a jejich rozvržení

Líbí se mi, že MSI celkem rozumně umístilo napájecí konektory na okraj desky a neměly by tak ničemu bránit. Co už je trochu diskutabilní, je umístění ×16 PCI-E slotu. Především, použijete-li větší grafickou kartu. Potom vám zůstanou jen tři volné PCI sloty. Domnívám se, že ×1 PCI-E zařízení zatím moc nejsou a pokud, budou velmi malé, slot na grafickou kartu tak mohl být nad nimi. Ostatní věci se zdají být poměrně rozumné - jak ClearCMOS tak i všechny SATA konektory jsou poměrně rozumně umístěné. Zde bych rád ocenil, že nVidia už nemá SATA umístěné mezi ×16 PCI-E slotem a CPU socketem.


Klikněte pro zvětšení

Při instalaci pamětí je nutné jeden modul umístit do zeleného slotu a druhý do fialového. Při jiném zapojení by jel pouze single-channel.

Napájení

MSI vsadilo na poměrně velké MOSFETy a pokud to byla snaha o velkou stabilitu a možnosti přetaktování, povedlo se. 3-fázové napájení je podobného stylu jako u desek Intel 915 nebo 925. Podobný pak je i napájecí konektor, protože se jedná o 24pinový ATX 2.0.

PCI-Express

AGP už odzvonilo a to je fakt, se kterým nikdo nic nenadělá. Tedy ne že by se AGP karty přestaly prodávat, ale nové počítače budou stále více obsahovat PCI-Express. Ale teď zpět k nForce4. Tento čipset je vybaven celkem 20 PCI-E linky, které se dále dělí. 16 jde pro grafickou kartu a 4 pro ostatní příslušenství. Jak si ukážeme příští týden, při recenzi SLI, v případě zapojení dvou grafických karet se použije pro každou pouze 8linek, tedy uspořádání 8+8.

Malou zajímavostí je plánovaný čipset nForce4 Pro pro procesory Opteron. Tento čipset bude obsahovat celkem 40 PCI-E linek. Což znamená 32 linek pro plnou podporu PEG16X u dvou grafických karet bez nutnosti použití SLI přepínače a zbylých 8 se použije na věci jako PCI-X (PCI-X vznikne pomocí bridge ze čtyř PCI-E linek).



Testovaná základní deska bohužel přišla bez aretace grafické karty, ale podle pozůstatků tam asi původně byla. Je tedy možné, že došlo k požkození v nějaké z předešlých redakcí :(.

Konektory

V poslední době se podobné uspořádání jako má dnes testované MSI stává klasikou. Tedy 2×PS/2, 4× USB 2.0, 1×COM, 1×LTP, 1× FireWire,1× Cinch, 2× RJ-45 a zvukové výstupy včetně optického.


Klikněte pro zvětšení

Zvukový kodek

Těšili jste se na SoundStorm? Tak to vás budu muset zklamat. Základní deska je vybavena "pouze" osmikanálovým zvukovým kodekem z dílny Realteku. Jedná se o model ALC850, kterým mimochodem byly vybaveny i desky MSI K8N Neo2 a Asus A8N.
    • EAX™ 1.0 & 2.0 compatible
    • Direct Sound 3D™ compatible
    • A3D™ compatible
    • I3DL2 compatible
    • HRTF 3D positional audio
    • Sensaura™ 3D Enhancement


Síťové čipy

Síť prošla velkými změnami. Základní deska MSI integruje hned dvě, ale pouze první (Marvell 88E1111) je vybavena nVidia FireWallem a ActiveArmorem. Jak jsem již psal, nedostal jsem žádné instalační CD a tak nebyla možnost ani jednu tuto novinku sehnat. A na webu výrobce se o nových základních deskách s nForce4 vůbec nepíše.



Zajímavostí pak je druhý síťová čip rovněž od firmy Marvell. Jedná se o model 88E8053 který je připojen nově přes ×1 PCI-E. Jen pro srovnání, i tato nejzákladnější verze PCI-E má propustnost 250MB/s každým směrem, ale stará PCI sběrnice disponovala 133MB/s pro všechna zařízení.




Super I/O



Winbond W83627THF patří k tomu lepšímu. Tento typ můžeme nalézt na příklad na nových základní deskách MSI s čipovou sadou Intel 915P nebo 925X.

FireWire



Za opravdovou klasiku lze považovat FireWire řadič VIA VT6307. Mezi jeho základní vlastnosti patří podpora pro 3 konektory s maximální přenosovou rychlostí 400Mbps.

SiliconImage RAID



Jako dodatečné vybavení je deska doplněna o druhý SATA řadič SiliconImage Sil3114CT. Ten podporuje "jen" SATA-150 a raid režimy 0, 1 a 0+1. Je možná trochu škoda, že u MSI nepoužili SiliconImage Sil3132 nejlépe v kombinaci se Sil3726 (tato kombinace by přidala další čtyři SATA-II porty připojené na PCI-E).

Novou vlastností SATA řadiče u nForce4 je i možbost Hot Plug stejně jako u tohoto řadiče SiliconImage.

Ostatní obrázky


Klikněte pro zvětšení