Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8N Neo4 Platinum - první vlaštovka s nForce4

8.12.2004, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8N Neo4 Platinum - první vlaštovka s nForce4
Pokud jste stejně jako já netrpělivě očekávali příchod nové čipové sady nForce4, už čekat nemusíte. Ano, MSI byla první firma, která nám na testy dodala první základní desku s touto čipovou sadou. Takže pokud toužíte po maximálním výkonu a super výbavě, hned čtěte dál.
nTune

Prakticky se jedná o vylepšenou náhradu NVSystemUtility, se kterou se mohli setkat všichni uživatelé nForce2, nForce3 a nyní nForce4. Tedy zůstaly všechny možnosti nastavení výkonu a přetaktování z prostředí Windows. Součástí je rovněž bechmark, který ihned ukáže jak se změny projevily na výkonnosti vašeho systému.

V případě, že třeba sledujete DVD nebo posloucháte hudbu, nepotřebujete aby váš procesor jel na maximum a větráky tak točily na 100%. K tomuto účelu vám nTune umožní nastavit profil pro práci větráčků a spolu s tím podtaktovat procesor. Při dalším spuštění DVD aplikace se vše nastaví podle vámi přednastaveného schématu. Podobně se může stát v případě hry, ale v tom případě pravděpodobně budete chtít počítač přetaktovat.

(majitele základních desek s čipsetem nForce bych rád upozornil, že na internetu se nově objevila verze nTune 2005)






Nastavování v případě nTune je opravdu velmi jednoduché. Ale na druhou stranu je pravda, že podobné prográmky (byť s menšími možnostmi) někteří výrobci nabízeli již dříve. Myslím, že stačí jmenovat výrobce jako MSI (a jejich CoreCell), Abit (a jejich uGuru) a rovněž ostatní měli utilitky umožňující nastavit parametry systému z prostředí Windows.

BIOS



Základem je u MSI již tradičně Phoenix - AwardBIOS. I rozložení biosu a jednotlivé nabídky nikterak nevybíhají ze zajetých kolejí, proto pokud jste již měli nejakou desku MSI v ruce, nebudete mít žádný problém při nastavování nForce4.

Cell Menu


Cell Menu

CellMenu je klasická nabídka u základních desek MSI. Pod touto položkou lze nalézt všechny možnosti nastavení výkonu, tedy jak časování pamětí, tak různé nastavení přetaktování. Samozřejmostí pak je tzv. Dynamické přetaktování známé ze starších modelů, kdy se systém v závislosti na vytížení přetaktuje o 1-11%. A to už je u AMD64 celkem znát.


Nastavení napětí CPU

Nastavení napětí CPU je klasické, tedy s rozsahem od 0,8V až po 1,550V s krokem po 0,025V. A pro ty, kterým ani 1,550V nestačí, je určena další položka.


Zvýšení napětí CPU než je běžné

Jak jsem říkal, pokud je vám 1,55V málo, lze ji dodatečně zvýšit o 3 - 10%.


Nastavení pamětí

Není to tak dávno, co jsem se zmiňoval, že MSI má pouze klasické možnosti nastavení pamětí. Ale tentokrát se vše zlepšilo a nastavit můžete opravdu všechno co je libo. MemLock index je pak klasicky 100, 133, 166 nebo 200MHz.


Nastavení napětí pamětí


Nastavení pamětí čipové sady

V zájmu overclockingu je i možnost zvýšit napětí čipové sady. Ale u této položky si dávejte pozor, čip se při intenzivní práci zahřívá a při zvýšení voltáže se teplota ještě trochu zvýší. Možnost je od 1,5V až po 1,85V.

Ostatní - Advanced BIOS Features




Ostatní - Integrated Peripherals



V ostatních nastaveních nás žádné překvapení nečeká. Jedná se o klasický model biosu ala MSI.