Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI K8N Neo4 Platinum - první vlaštovka s nForce4

8.12.2004, Martin Štěpánek, recenze
MSI K8N Neo4 Platinum - první vlaštovka s nForce4
Pokud jste stejně jako já netrpělivě očekávali příchod nové čipové sady nForce4, už čekat nemusíte. Ano, MSI byla první firma, která nám na testy dodala první základní desku s touto čipovou sadou. Takže pokud toužíte po maximálním výkonu a super výbavě, hned čtěte dál.
Hodnocení

Máme za sebou představení první základní desky s čipovou sadou nForce4 Ultra i všechny testy. I když se jedná o první model, myslím, že MSI se celkem podařil a zapracovali na všech frontách, které se u starších modelech kritizovaly. Tím mám na mysli jak rozložení komponent, které doznalo změn k lepšímu tak i bios, který nyní nabízí větší možnosti nastavení. Na rozdíl od nForce3 dokonce obsahuje Smart-FAN. U Asusu sice najdeme trochu lepší řešení, kdy lze otáčky více ovlivňovat, ale i tak je to první vlaštovka, která slibuje lepší časy.

Asi hlavní výhodou nové nForce4 Ultra je dokonalá výbava. Zatím jsme se nemohli setkat s žádnou deskou pro AMD, která by nabízela podobné možnosti. Za velkou výhodu rovněž považuji druhý síťový čip přes PCI-E. Rovněž změny diskového řadiče, tedy podpora SATA-II a NCQ je dobrá investice do budoucnosti (rád bych podotknul, že mám starší testovací disk, sice se SATA, ale nemá žádnou podporu pro novější technologie, takže nebylo v mých silách toto otestovat).


MSI K8N Neo4 Platinum
Klikněte pro zvětšení
Ikona Odkaz na databáziZdůvodněníHodnocení
Vybavení8xSATA, 2xLAN a ostatní vlastnosti nForce410/10
Rozvržení komponentUmístění PCI-E a floppy9,5/10
BIOSPodporuje dynamické přetaktování CoreCell, obsahuje podrobné nastavení pamětí. Chybí snad jen detaily10/10
VýkonIkona Odkaz na databázi9,5/10
Přetaktovánívýsledná frekvence 288MHz je více než slušná9/10

Osobně jsem s testy velmi spokojen. Především co se týká vybavení, nemá konkurence na nForce4 žádnou odpověď. Je jen trochu škoda, že jsem nemohl vyzkoušt některá vylepšení jako ActiveArmor, nvRAID utilitu nebo Disk Alert System. Ale snad do příští recenze se již všechno toto dostane.



Za všechny uvedené vlastnosti si MSI K8N Neo4 Platinum zaslouží ocenění Trefa Světa Hardware.



Cena: bohužel zatím neznámá, jedná se o vzorek


Za zapůjčení testovacího vzorku k recenzi děkujeme společnosti: Levi International a.s.



UPDATE: Dostal jsem informaci od zástupců MSI, že v prodeji sse objeví trochu pozměněná verze této desky. Testovaná deska byla ve verzi 1.00, ale prodávat se bude 1.0A, která bude mít jeden x1 PCI-E slot a jeden x4 PCI-E slot. Dále dojde k menší změně v síťovém čipu Marvell 88E8059. Rovněž se mírně změní layout, který by měl o nějaké malé procento zvýšit výkon, především pak paměťovou propustnost.