Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI M677X Crystal Collection .. arbiter elegantiarum?

19.1.2007, Josef Brož, recenze
MSI M677X Crystal Collection .. arbiter elegantiarum?
Společnost MSI rozšířila svou nabídku o nový exklusivní model MSI M677X Crystal Collection. Notebook MSI není jen zajímavou designovou hříčkou. Mimo křišťálů od šperkařství Swarovski nabízí i vyvážený výkon dvoujádrového Turionu a grafické karty GeForce Go 7600.
Možnosti rozšíření a připojení periférií u notebooku MSI M677X jsou mírně nadstandardní. Notebook nabízí celkem čtyři USB 2.0 porty. Konektory jsou umístěny rovnoměrně po obou stranách přístroje. Levé straně dominuje především DVD mechanika s podsvíceným tlačítkem. Následují již zmíněné USB porty a panel s konektory RJ45 a RJ11 pro připojení k sítím.


Levý bok

Napájení přístroje je poněkud nevhodně umístěno na pravém boku. Následuje panel s výstupy na monitor pomocí DVI a „televizní“ S-Video konektor. Nedaleko USB portů je umístěn i FireWire. Pravý bok uzavírají dvě zaslepené šachty pro PC Card a klasický PCMCIA. Výdech ventilátoru s žebrováním ústí na zadní straně přístroje. Čtečka paměťových karet se nachází na čelní straně přístroje pod touchpadem


Pravý bok

Platforma Centrino je v podstatě spojením procesoru, čipsetu a WiFi připojení s logem Intel. Společnost AMD se vydala jinou cestou a uvolnila své specifikace i pro hardware komponenty jiných firem. Zvláště výběr bezdrátového adaptéru je plně v režii výrobce notebooku. WiFi připojení proto zajišťuje čip RA RT2560F společnosti Ralink s podporou IEEE802.1b+g WLAN.


WiFi karta

Gigabitové připojení k ethernetu zajišťuje čip Realtek RTL8168/8111 PCI Express. Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth verze 2.0. Telefonické připojení obstarává Agere Systems HDA Modem v6081. Multimediální zaměření notebooku doplňuje integrovaná webkamera, která je zabudovaná v horní části panelu. Rozlišovací schopnost kamery s CMOS čipem je cca 1,3 Mpix.


Webkamera


Baterie a provoz



Jedním z parametrů, které udávají spotřebu notebooku, respektive procesoru je tzv. TDP (Thermal Design Power). Oba hlavní výrobci procesorů se předhánějí ve snižování popisované hodnoty. V případě dvoujádrového procesoru Turion 64 X2 s označením TL-56 je TDP uváděna na 33 W (v případě výkonnějšího modelu TL-60 – 35 W). Pro srovnání, hodnota TDP u první generace Core Duo je 31 W. Druhá generace Core 2 Duo vyzáří až 34 W.


Chladící systém notebooku

Podobně jako u konkurenčního Intelu, používá i AMD sadu šetřících technologií, které snižují spotřebu přístroje. Jedná se především o tzv. technologii PowerNow!, která dynamicky snižuje frekvenci a napětí procesoru. Při běžném provozu (např. Office aplikace) klesá s pomocí Cool'n'Quiet frekvence procesoru na cca 800 MHz. V tomto režimu je notebook velmi tichý. Vyšší hlučnost se projevuje pouze při vysokorychlostním čtení DVD.


MSI Energy Station

Power management MSI notebooků pouze rozšiřuje možnosti operačního systému. Bohužel jeho funkcionalita nedosahuje kvalit managementu Asus notebooku, nemluvě o dost nepovedeném GUI programu Energy Station. Notebook vybavený dvoujádrovým procesorem a výkonnou grafickou kartou má velké nároky na spotřebu. Bohužel těmto nárokům neodpovídá šestičlánková baterie s kapacitou 4400 mAh. Výdrž notebooku se proto pohybuje pouze kolem dvě a půl hodiny.


4400 mAh baterie