Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MEGABOOK S425 – rudá mobilita

24.5.2006, Josef Brož, recenze
MSI MEGABOOK S425 – rudá mobilita
Posledním modelem notebooků MSI je typ MEGABOOK 425 . Typický zástupce střední třídy, který se vyznačuje neobvyklým designem. Notebook je vybaven procesorem Pentium M 740J s pracovní frekvencí 1,73 GHz, dále tenkým 14,1“ displejem a mobilní verzí grafického čipu nVIDIA GeForce Go 6200.
V následujícím odstavci se budeme věnovat rozšiřitelnosti a portům. Notebook nabízí tři USB 2.0 porty. První dva jsou blízko DVD mechaniky na pravé straně notebooku pod Express Card rozhraním (záslepka slotu jde velmi těžko vyjmout).



pravý bok

Na levém boku se nachází třetí USB 2.0 spolu s FireWire (IEEE 1394) rozhraním. Dále zde najdeme napájecí konektor, výstup na externí monitor a S-Video konektor, který umožňuje propojit notebook s televizorem. Starší rozhraní typu PCMCIA 2.1 Type II je nad USB a IEEE 1394 porty. Konektor RJ45 pro připojení k síti je umístěn nestandardně, respektive poměrně nevhodně, v přední části levé strany přístroje.


levý bok - zvětšení

Výstup na sluchátka kombinovaný s S/PDIF, line-in a vstup na mikrofon zabírají čelní stranu notebooku. Podobně jako v případě ethernetového konektoru je i toto umístění problematické, neboť uživateli při práci překáží kabely. Čelní strana dále nabízí integrovanou 5-in-1 čtečku pro karty MS/MS Pro/SD/MMC/xD. Modemový konektor je umístěn zadní straně pod pravým kloubem, který spojuje panel se základnou notebooku.



audio panel

Síťovou konektivitu zajišťuje 100 Mbit ethernet (čip Realtek RTL8139), dále pak modem Agere Systems HDA. O bezdrátovou komunikaci se stará Intel PRO/Wireless 2915ABG, který podporuje běžné WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit). Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth, s předinstalovaným software BlueSoleil. Zapnutí WIFI nebo Bluetooth je na obrazovce zobrazeno pomocí grafického OSD. Infračervený port IrDA ve výbavě chybí.


Intel PRO/Wireless 2915ABG


Baterie a provoz

Ve specifikacích je výdrž baterií odhadnuta na přibližně tři a půl hodiny. Jak si ukážeme v následujících testech, doba provozu je podstatně nižší. Power management úzce souvisí s intelovskou technologií Enhanced SpeedStep 2, která umožňuje měnit frekvenci a napětí procesoru. Frekvence procesoru se proto automaticky mění v závislosti na aktuálním zatížení systému. Během práce s kancelářským softwarem běží notebook na nižším taktu a spotřebuje podstatně méně energie než při složitých výpočtech (1,73 GHz). MEGABOOK S425 je dále vybaven vlastním power management programem Energy Station.

Program v porovnání s asusovským Power4Gear není příliš zdařilý. Aplikaci by prospělo určité zpřehlednění a především zásadní změna designu. Netvrdím, že software stylizovaný do podoby „hlavy“ (?) vypadá špatně, ale přivítal bych pokročilejší možností konfigurace. Energy Station uživateli nabízí osm profilů, osm různých režimů provozu přístroje. Bohužel mezi profily nelze přepínat funkčními klávesami, ale pouze změnou nastavení v Energy Station.


Energy Station