Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI P35 Neo a P35 Platinum v testu (srovnání DDR2 a DDR3)

4.6.2007, Lukáš Petříček, recenze
MSI P35 Neo a P35 Platinum v testu (srovnání DDR2 a DDR3)
V dnešním testu se zaměříme na dvě základní desky od MSI s čipovou sadou Intel P35 Express - na MSI P35 Platinum a na MSI P35 Neo Combo. Čipová sada Intel P35 Express "Bearlake" přináší podporu DDR2 i DDR3 pamětí, a proto je zajímavou volbou, pokud si chcete nechat otevřenou možnost k budoucímu upgradu na DDR3 paměti...
Veškeré testy jsou provedeny s taktem pamětí 1066 MHz a liší se pouze v časování 5-5-5-15 2T pro DDR2 moduly a 8-8-8-20 2T pro DDR3.

Výjimkou je Asus P5B Deluxe (P965) *, kde je takt pamětí rovných 800 MHz, 5-5-5-15 2T.

Jako první se podíváme opět na klasiku v podobě Quake 4 ve verzi 1.3 s aktivním SMP. Hra výborně škáluje k výkonu pamětí a velice ho ovlivňuje jak časování, tak samotná prospustnost RAM. Testujeme proto také v nízkém rozlišení a na nízké detaily - bez výraznějšího vlivu grafické karty na naměřený výkon. Rozdíly jsou zde poměrně zanedbatelné, více zaostává pouze varianta s DDR3 pamětí - "relax" časování se zde výrazným způsobem podepsalo na výkonu. Podobná je situace i v případě vyšších detailů a rozlišení.





Dalším praktickým testem je další klasika 3D akčního žánru, F.E.A.R. a stejně jako v případě Quake 4 více ztrácí pouze konfigurace s DDR3 pamětí a pomaleji taktované DDR2 paměti. S množstvím detailů a zatížením grafické karty klesají rozdíly ve výkonu způsobeném vyšším výkonem řadiče paměti, frekvencí pamětí a nízkými latencemi.





Obdobný je případ v benchmarku 3DMark2001 SE. Opět se zde výrazně mění výkon vzhledem k celkovému výkonu sestavy, časování, propustnosti a výkonu systému. Celkové skóre ale další subtesty mírně zkreslují, nicméně situace je stejná jako v případě testu Quake 4 nebo F.E.A.R. kde ztrácí níže taktovaná DDR2 paměť a DDR3 díky vyšším latencím.



V nejnovějším benchmarku 3DMark06 je situace poměrně vyrovnaná. V CPU subtestu propadla mírně čipová sada P965 s taktem pamětí 800 MHz. Výkon DDR3 pamětí zde není příliš velký problém a vyšší latence DDR3 pamětí zde nejsou příliš na škodu.





Mezi další test patří PCMark05, který se zaměřuje na praktické (i kancelářské) aplikace a příslušné otestování výkonu počítače. Jsou zde subtesty zaměřené na komprimování a dekomprimaci souborů, encoding audia, práce s obrazem, testy paměti a tak dále. PCMark05 se zaměřuje i na testování vícejádrových procesorů.







Dále se podíváme na výkon paměťového subsystému v testech programu Everest 3.50. Zde je situace velice zajímavá a DDR3 zde poměrně ztrácí - na druhou stranu, praktický výkon není nijak tragický a P35 dle všeho s vysokou latencí DDR3 pamětí počítá. Výkon pamětí se navíc mírně zlepší s "dozráním" BIOSu. Dostupné betaverze pro P35 alespoň vykazují mírné zlepšení, ačkoliv zde tedy výkon není příliš uspokojivý (a například nVidia nForce 680i zde má až výrazně lepší možnosti, jak v použití Unlinked módu, tak například v CMD Rate 1T), ale praktické rozdíly ve výkonu jsou velice malé. V testech latencí výrazněji propadá pouze MSI P35 Neo Combo s DDR3, v závěsu s 800 MHz DDR2 v podání Asusu P965 Deluxe.







Jeden z dalších praktických testů je encoding videa pomocí software Windows Media Encoder. Jak se ukazuje, časování a nová čipová sada zde má minimální vliv na výkon.



Další z testů je renderovací benchmark Cinebench 9.5 a pakovací program WinRAR 3.62. V programu Cinebench jsou rozdíly díky paměťovému subsytému prakticky nulové - ani varianta s DDR3 zde nemá téměř žádný vliv na výkon.



Opakem je benchmark ve WinRARu, kde jsou rozdíly jedny z vůbec nejvyšších. Zde se projevuje každý MHz "navíc" a stejně tak je tomu například s použitím agrasivnějšího časování. Výrazně zaostává pouze P35 Neo Combo s DDR3 a níže taktované DDR2 v případě P965 v podání Asusu P5B. Rozdíly jsou zde celých 12% výkonu - WinRAR je právě jeden z praktických programů, kde výkon poroste s počtem jader a také výrazně díky rychlejší paměti - vysoká propustnost RAM je zde nutnou podmínkou.