Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI P7N SLI Platinum - horská dráha na 750i SLI

20.3.2008, Petr Popelka, recenze
MSI P7N SLI Platinum - horská dráha na 750i SLI
Dnešní recenze vám představí základní desku s novým čipsetem NVIDIA nForce 750i SLI z produkce společnosti MSI s modelovým označením P7N SLI Platinum. Za cenu jen lehce překračující 2 800,- CZK včetně DPH nabízí poměrně slušnou výbavu, která krom dnes již běžného 7.1 HD zvukového čipu a gigabitového ethernetu zahrnuje i 3 sloty PCI-E x16 pro grafickou kartu, 4 SATA + 2 eSATA porty a také kvalitní systém chlazení.
Tak jsme opět až na samém závěru dnešní recenze základní desky MSI P7N SLI Platinum. Ta je po stránce návrhu PCB, designu a chlazení vyrobena opravdu dobře. Těžko se hledají nedostatky tam, kde prostě nejsou. Je samozřejmě nutné počítat se ztíženým přístupem k některým z méně důležitých konektorů a headerů, v případě, že se rozhodnete desku osadit více grafickými kartami. To je však skutečnost, se kterou se moc udělat nedá a nijak neubírá na kvalitě této desky.

Při výběru chladiče procesoru doporučuji dbát zvýšené opatrnosti, rozměrnější chladič může kolidovat s rozměrným systémem chlazení této desky, dokonce i náš referenční chladič Noctua NH-U12F měl namále. Zaměříme-li se na výbavu desky s ohledem na její cenu, musím říct, že i v tomto ohledu deska dopadá výtečně. Nabízí i několik zajímavostí jako tlačítko pro reset paměti CMOS na zadním panelu desky nebo 2 UATA porty, které na nové desce již spatříte opravdu zřídkakdy. Deska disponuje i FireWire 400 řadičem a optickým výstupem zvukového čipu. K dokonalosti jí tedy chybí snad jen druhé síťové rozhraní (Wi-Fi nebo kvalitnější zvukový čip ani nezmiňuji s ohledem na cenu - to by byl už opravdu luxus).

Má jediná podstatnější výtka se týká snad jen drobné nedokonalosti v podobě pouze čtyřfázové filtrace napětí procesoru a nechlazení 3 MOSFETů po levé straně desky.



Zaměříme-li se na funkčnost, výkon, možnosti ladění a přetaktování, zde si již vedla pouze průměrně až lehce podprůměrně. Je potřeba zohlednit skutečnost, že se jedná o novou desku, pro kterou v době psaní této recenze neměl výrobce na svém webu novější BIOS, díky čemuž by mohla v budoucnu podat lepší výsledky. Pokud se ale zaměřím na to, co v reálu předvedla, jedná se opravdu spíše o průměr. Pokročilejší taktování nebylo až tak jednoduché, protože se neobešlo bez zvyšování napětí pro čipset a také bez trochy laborování při hledání optimálního poměru frekvencí pamětí a FSB sběrnice. Ve výsledku ale deska dopadla téměř stejně jako její mnohem dražší kolegyně EVGA s čipsetem nForce 780i SLI, což není špatné. Zamrzela mě ale nemožnost snižování napětí pro procesor - není možné nastavit nižší než výchozí napětí. Naproti tomu ostatní rozsahy jsou více než dostatečné.

Pro koho se tedy tato deska hodí? Rozhodně ne pro někoho, kdo si chce postavit úsporné počítadlo. Doporučil bych ji opět ladičům a tunerům, kteří třeba do budoucna plánují použit dvou grafických karet. Doporučení tedy spadá spíše do High-End sestav, pokud se vám nechce investovat do podstatně dražších desek s nForce 780i/790i SLI. Zohledníme-li cenu, nabízí deska opravdu hodně a i náročným uživatelům může posloužit výtečně. Pokud bychom se ještě měli pokusit srovnat ji s její předchůdkyní v podobě MSI P6N SLI (nebo jiných desek s čipsety nForce 650i SLI), najdeme zde prakticky jen dva zásadní rozdíly - podpora nových 45nm procesorů a podpora PCI Express 2.0.


Podpora PCI Express 2.0 a 45nm procesorů
Průměrné přetaktování
Systém chlazení Circu-Pipe
Vysoká spotřeba
Výborně zvládnuté PCB
Možnost nekompatibility s rozměrnými chladiči CPU
2 UATA Porty
Pouze 8 USB portů
Orientační prodejní cena: cca 2 800,- Kč včetně DPH

Za zapůjčení základní desky MSI K9A2 Platinum děkujeme společnosti BGS LEVI Czech