Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Radeon HD 5870 Lightning: blesk mezi Radeony

14.5.2010, Petr Štefek, recenze
MSI Radeon HD 5870 Lightning: blesk mezi Radeony
MSI pilně pracuje na vylepšování své image vzhledem k minulým letům a nutno podotknout, že se to společnosti poměrně daří. Důkazem je speciální edice Radeonu HD 5870 s přívlastkem Lightning, která se pyšní kvalitním chladičem a vyššími takty.
MSI Radeon HD 5870 Lightning se ukázal být velmi povedeným produktem, který mě přesvědčil nejen svým provedením, ale také možnostmi přetaktování a celkovou solidností podpořenou výbornou utilitou MSI Afterburner. Výkonově se po přetaktování nebezpečně přiblížil GeForce GTX 480, které by bez zvýšených taktů mohl jen těžko konkurovat a pohyboval by se spíše na úrovni GeForce GTX 470.

Absenci 2 GB paměti nepovažuji za žádnou překážku, pokud nehodláte provozovat několik displejů a hrát na nich hry za pomoci firemní technologie Eyefinity. Běžnému smrtelníkovi tedy 1 GB vadit nemusí a ani v tom není třeba v běžných rozlišeních hledat jakýkoliv handicap. Přes všechna tato fakta zde ale máme jeden poměrně zásadní problém, a tím je cena tohoto řešení.



MSI většinou mělo cenově své edice HAWX či Lightning odstupňovány tak, že jen o pár stokorun převyšovaly ty levnější z referenčních grafických karet se stejnými čipy, což bylo velmi sympatické a také jasný impuls k tomu, aby se zákazník rozhodl pro vylepšenou edici. Co se stalo v případě Radeonu HD 5870 Lightning je mi čirou záhadou, neboť cena se poměrně běžně ve větších zavedených e-shopech pohybuje okolo 11 tisíc korun. Za podobnou cenu si můžete koupit GeForce GTX 480, nebo ušetřit i 3 tisíce (!) a koupit referenční Radeon HD 5870. Ten možná nedosáhne úplně stejných výsledků při přetaktování, ale zbylé tři tisíce můžete investovat třeba do SSD disku nebo operační paměti.

Verdikt tedy zní "ano", ale pouze v případě, že MSI ošetří tuto uskočenou cenu na něco okolo 9 tisíc korun s daní.

DirectX 11
vysoká cena
přetaktování
poměr ceny ku výkonu
výkon
Ikona Odkaz na databázi
dobrý chladič
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 10 500 Kč s DPH


Za zapůjčení grafické karty Radeon HD 5870 Lightning děkujeme firmě MSI