Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Radeon HD 5870 Lightning: blesk mezi Radeony

14.5.2010, Petr Štefek, recenze
MSI Radeon HD 5870 Lightning: blesk mezi Radeony
MSI pilně pracuje na vylepšování své image vzhledem k minulým letům a nutno podotknout, že se to společnosti poměrně daří. Důkazem je speciální edice Radeonu HD 5870 s přívlastkem Lightning, která se pyšní kvalitním chladičem a vyššími takty.
MSI Radeon HD 5870 Lightning se od konkurenčních produktů liší v mnoha ohledech, což dokládá solidní 15 fázové napájení jádra pamětí nebo kvalitní kondenzátory.



Důležitou pomůckou pro chronické přetaktovávače je možnost měřit napětí pamětí a jádra přímo na plošném spoji skrze vyvedené konektory. MSI se vůbec orientuje velmi zásadně na overclockery, a proto už ani nepřekvapí například možnost nastavení voltáže grafického jádra skrze MSI Afterburner.



Jádro grafické karty pracuje na taktu 900 MHz a paměti na standardních 4800 MHz efektivně, což znamená, že výrobce zvyšoval frekvenci pouze v případě jádra a to o rovných 50 MHz. Potenciál pro přetaktování je veliký, ale pořád marně čekám na kousek zvládající rovných 1000 MHz v případě grafického jádra RV 870. Dnes jsme dosáhli "pouze" na 975 MHz, což je i tak úctyhodný výsledek. Bohužel s touto frekvencí jde ruku v ruce zvýšení voltáže GPU okolo 1.25 V, což souvisí s nezanedbatelným zvýšením spotřeby o zhruba 30 W.

V běžné praxi bude lépe se spokojit s 950 MHz a voltáž ponechat standardní. To zaručí mnohem nižší teploty na jádru a již zmíněnou spotřebu.



Větráky grafické karty jsou tiché, ale opět lze říci, že verze Vapor-X společnosti Sapphire je subjektivně o malinkatý kousíček lepší (pravděpodobně díky jedinému většímu větráku) a naopak Gigabyte OC serie je o malinkatý kousíček horší. Rozdíly jsou ovšem zanedbatelné a rozhodovat bude především cena řešení.



Testovaný Radeon HD 5870 ničím nepřekvapí v oblasti výstupů, a tak zde máme dvě DVI a HDMI. Všechny výstupy doplňuje také ještě poměrně exotický DisplayPort.