Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind PC - další Atom v akci

30.7.2008, Jan Vítek, recenze
MSI Wind PC - další Atom v akci
Do rukou se nám dostalo další PC založené na platformě Intel Atom. Pochází od MSI a stejně jako u Asusu se jeho název odvozuje od příslušného netbooku. Počítač se tak jmenuje Wind PC, zatímco netbooky mají název Wind U100. Duel Wind PC vs. Eee Box tedy začíná.
Abychom se mohli podívat dovnitř tohoto PC, musíme si je samozřejmě nějdříve rozmontovat. Zde se ukázalo, že MSI k této skříni opravdu přistoupila velmi podobně jako k barebone MSI Axis 700. Hlavní horní kryt není žádný problém vysunout, stačí k tomu odšroubovat dva zadní šroubky.


- klikněte pro zvětšení -

Objeví se pohled do útrob skříně, který je však částěčně zakryt modulem pro optickou mechaniku a pevný disk a celek dobře zpevňuje kostru skříně, takže bych se vůbec nebál na ni monitor položit. Modul má také pro snadné vysunutí na sobě zelené plastové madlo, ale to přijde na řadu až později. Nejdříve si od skříně oddělíme přední panel, který drží pouze za tři horní plastové packy. Ty stačí odklopit a pak panel vysunout, práce pro školáka.


- klikněte pro zvětšení -



Následně máme již přístupné šroubky v předním panelu, přičemž nás budou zajímat pouze dva krajní. Ostatní dva přidržují pouze kovovou krytku předních konektorů a tu nebudeme potřebovat sejmout. Odšroubujeme tedy pouze oba kraje a pak stačí vzít za madlo, povysunout modul směrem dopředu, aby se uvolnil z drážek a pak už je volný. Se základní deskou jej spojuje již jen devítipinový konektor podobný interním USB headerům.


- klikněte pro zvětšení -



Nyní je již pohled do skříně nezakrytý, takže můžeme začít zkoumat. Před základní deskou se zaměřme na ostatní, podružné věci. Především je to 60 x 60 x 25mm ventilátor, jehož úkolem je odsávat vzduch ze skříně. Nový vzduch pak proudí dovnitř přes boční otvory a v cestě mu stojí malé pasivy procesoru Intel Atom, Northbridge a Southbridge. Dále si můžeme všimnout, jak je vyřešeno napájení optické mechaniky a pevného disku. Základní deska má v sobě jeden konektor Peripheral Power, který se stará o obě zařízení a pak jsou zde dva Serial ATA kabely vycházející z přední části základní desky. Ty jsou pomocí plastových držáků vedeny dozadu k příslušným konektorům. Kabeláž je tedy v tomto případě dobře zpracována a nedá se říci, že by nějak vadila v průtoku vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

Zaměřme se už ale na samotnou základní desku. Již z jejího tvaru je vidět, že ji výrobce navrhnul speciálně pro toto PC, respektive tuto počítačovou skříň. Není to tedy ani ATX, ani ITX formát (popřípadě jejich variace), ale speciální model s označením MS-7418, o němž jsem však žádné informace na webu nenašel. Co zde rozhodně zaujme jsou dva interní konektory, jeden pro PC karty a druhý pro paměťové karty typu Compact Flash. Ty zde zůstaly nevyužité, takže se můžeme jen dohadovat, zda s nimi MSI vůbec něco zamýšlí.



Deska na sobě hostí procesor Intel Atom s jádrem Silverthorne, který je vyráběný 45nm technologií, pracuje na frekvenci 1600 MHz (533 MHz FSB), podporuje Hyperthreading a má k dispozici 512 kB L2 cache. Jedná se o model N230, přičemž v Eee Box je N270. A v čemže se tyto dva procesory liší? Jde o to, že N230 je desktopová verze pro čipovou sadu Intel 945GC, zatímco N270 mobilní pro sadu Intel 945GSE a především je zde rozdíl v maximální spotřebě, která u N270 činí 2,5 W a u N230 4 W. N230 navíc podporuje pouze jeden šetřící režim C1, zatímco N270 má C1, C2, C3 i C4, tedy Enhanced Speedstep včetně Deeper Sleep s vyprázdněním cache pamětí.



Procesoru sekunduje čipová sada Intel 945GC s podporou sběrnice FSB 800/533 MHz, pamětí DDR2 533/400 MHz, SATA 300, Intel HD Audio a především se zabudovaným grafickým jádrem Graphics Media Accelerator - GMA950. To již samozřejmě nepatří zrovna k aktuálním, protože na trhu je již jeho druhý pokračovatel - GMA X4500 platformy Centrino 2 (Montevina).





Na grafické ani výkonnostní orgie se zde tedy těšit nemůžeme, ale to ani není účelem podobných PC. Podívejme se, co nám Wind PC nabízí dále. Především je to jeden SO-DIMM slot osazený pamětí A-Data PC2-5300, který dle SPD dokáže na frekvenci 333 MHz pracovat na časování 5-5-5-15. Avšak zde pracuje na frekvenci 266 MHz, přičemž v BIOSu není nic, čím bychom ji donutili pracovat rychleji.



V samostatném modulu je pak pevně přišroubován pevný disk. Ten je možné jednoduše vyjmout; je totiž bez problémů přístupný. Jedná se o model Caviar SE - WD1600AAJS od společnosti Western Digital. Jeho kapacita je 160 GB, rozhraní SATA 300, plotny se otáčí rychlostí 7200 RPM a k dispozici je 8 MB vyrovnávací paměti. Jedná se o jeden z nejlevnějších 3,5" modelů dneška s cenou pod 900 Kč.



A nakonec zde máme optickou mechaniku LiteOn, model DH-52C2S. Mechanika podporuje média CD a DVD pro čtení (52x, respektive 16x) a zapisuje na CD-R maximální rychlostí 52x a na CD-RW rychlostí 32x. Její rozhraní je pochopitelně Serial ATA.