Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind PC - další Atom v akci

30.7.2008, Jan Vítek, recenze
MSI Wind PC - další Atom v akci
Do rukou se nám dostalo další PC založené na platformě Intel Atom. Pochází od MSI a stejně jako u Asusu se jeho název odvozuje od příslušného netbooku. Počítač se tak jmenuje Wind PC, zatímco netbooky mají název Wind U100. Duel Wind PC vs. Eee Box tedy začíná.
MSI Wind PC je dalším příspěvkem do trhu s levnými počítači a zcela jistě ne posledním svého druhu. Dnes již také máme s čím tento počítač porovnat - Asus Eee Box.

Oproti tomuto počítači vypadá Wind PC jako Goliáš, protože je jednak podstatně větší, těžší a má klasické SECC tělo. Krásy dle mého názoru také moc nepobral, ale to již záleží na názoru. Technické zpracování je však na vysoké úrovni, takže se nemusíme bát, že by se nám Wind PC rozsypal pod rukama. Otázkou je však již využití prostoru uvnitř jeho skříně, protože zde by se při vhodném uspořádání komponent jistě našlo místo pro ještě jeden pevný disk, ovšem je pravda, že pro ten by musela být připravena i základní deska, která má pouze dva SATA konektory.


Asus Eee Box

Nespornou výhodou oproti Eee Box je přítomnost optické mechaniky, i když jde pouze o DVD ROM se schopností zapisovat na CD média. Také výkon pevného disku je u Wind PC podstatně lepší, protože jde o sice low-endový, ale desktopový 160GB model, zatímco u Eee Box najdeme 2,5" pevný disk, jenž je určen pro spotřební elektroniku a ten velký výkon nenabízí. V čem ale vyniká, je nízká hlučnost a spotřeba a zde se již do popředí zase dere Eee Box, jenž ani v zátěži vůbec neruší a pouze slabounce si hučí. Ne tak MSI Wind, jenž je chlazen pomocí skříňového 60mm ventilátoru regulovaného na 1900 RPM, pokud je počítač v klidu. Jestliže se ale teplota procesoru přiblíží k 60 °C, ventilátor se náhle přepne do turbo režimu a přiznám se, že jsem zpočátku ani nevěděl, co tento hluk způsobuje a myslel jsem si, že se si snad soused stříká požární hadicí na zeď. Takové řešení není příliš elegantní a přitom by stačilo, kdyby MSI bylo o něco velkorysejší a použilo větší pasivy, alespoň na procesor, nad nímž je místa více než dost.


MSI Wind PC

Při porovnání výkonu můžeme říci, že až na diskové operace je v podstatě totožný, což je jasné vzhledem k použití podobných platforem. Eee Box však využívá mobilní kombo procesoru Atom N270 a Intel 945GSE, zatímco Wind PC má desktopovou kombinaci Atom N230 a Intel 945GC. Rozdíl je především v tom, že Atom N270 má menší spotřebu a podporuje pokročilejší úsporné technologie včetně Intel Deeper Sleep. Díky tomu a také díky použitému pevnému disku je spotřeba Eee PC o třetinu nižší. A nakonec tu máme softwarovou výbavu. Eee Box nabízí Linux či Windows XP a vedle toho také Express Gate - zjednodušený OS postavený na Linuxu, který slouží jako pohotová alternativa, pokud se chceme pouze dostat na Internet, nebo si s někým popovídat přes IM nebo Skype. U Wind PC nelze softwarová výbava zhodnotit, protože u tohoto testovacího kousku jednoduše žádná nebyla.

Závěrečná tabulka se tedy bude týkat především zhodnocení Wind PC vzhledem k tomu, co nabízí Asus Eee Box.


Pevná a odolná skříň
Vyšší hlučnost
Optická mechanika
Větší rozměry a hmotnost
Výkonný pevný disk
Pouze D-Sub obrazový výstup
Ikona Odkaz na databázi
Vyšší spotřeba
Orientační prodejní cena: 299 Euro s daní

Za zapůjčení MSI Wind PC děkujeme firmě MSI



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

MSI Wind PC is another contribution to the market with cheap PCs and it certainly is not the last of its kind. Today we are also able to compare it with its direct rival - Asus Eee Box.

In comparison with this computer, Wind PC looks like a goliath, because it is bigger, heavier and it also has a typical SECC body. Also, in my opinion, it is not particularly good-looking. However, on the other hand it is very firm, so one does not have to be afraid that it will break to pieces; it is strong enough to carry an LCD monitor. Considering the inner space, the question is, whether the manufacturer could have used it a bit more efficiently, because there is enough space for another HDD, should the user decide to attach one. But then there would be 3 SATA devices and the motherboard supports only two, so this is not simply a question of free space.

An indisputable advantage over Eee Box is Wind PC's DVD drive, even if it is only a DVD ROM capable of CD burning. Also the performance of Wind PC's hard disk drive is a lot higher, because MSI used a 160GB desktop model, while Eee Box stores its data on a weak 2,5" drive which is inteded for consumer electronics. But it has its own advantages - low noise and power consumption and this is where Eee Box excels. Even when loaded, this PC almost cannot be heard because of its small fan and silent drive. MSI Wind on the other hand uses 60mm case fan which in normal mode operates on 1900 MHz. However, when the CPU temperature almost reaches 60 °C, the fan suddenly switches to turbo mode and quite frankly, at first I thought that my neighbour is splashing water on his side of the wall. Therefore I find this cooling solution not well done and the solution appears to be very simple - use larger heatsinks, at least for the CPU.

When we want to compare the overall performance of the two PCs, there is not much to talk about, because it is simply identical, regardless the HDDs. That is obvious, because both models use very similar platforms. Eee Box is built on Atom N270 processor and Intel 945GSE chipset, while MSI Wind PC uses Atom N230 and Intel 945GC. The main difference is, that Atom N270 has lower power consumption and it also offers advanced power saving technologies including Intel Deeper Sleep. And that is why the overall power consumption of Eee Box is about one third lower. And the last topic is software. Eee Box offers both Windows XP and Linux OS, but besides that also proprietary Express Gate which allows users to surf the internet or chat via IM client or Skype. Wind PC came as an early version without software, so there is nothing to talk about.