Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind U115 Hybrid: symbióza HDD a SSD

16.4.2009, Jan Vítek, recenze
MSI Wind U115 Hybrid: symbióza HDD a SSD
Dorazil k nám nový netbook od MSI, který kombinuje úložná zařízení typu HDD a SSD, jejichž předností by měl bezezbytku využít. Navíc už nevyužívá zastaralou čipovou sadu Intel 945, ale novou Poulsbo US15W. Díky tomu by měl nabídnout i dlouhou výdrž na baterie.
Základem a mozkem celého počítače MSI U115 Hybrid je procesor Intel Atom Z530 (45nm jádro Diamondville), jehož základní frekvence je 1,6 GHz. Nedočkáme se zde podobně jako u netbooků Asus jeho přetaktování, ale spíše naopak. MSI se vydalo jinou cestou a nabízí pouze podtaktování se snahou minimalizovat spotřebu snížením násobiče procesoru na 6x místo 12x, což je běžný postup. Tím se frekvence vyšplhá při jakémkoliv zatížení pouze na 800 MHz při napětí 0,963 V, jak ukazuje utilita CPU-Z.



Procesor má jinak k dispozici 24 kB datové L1 cache, 31 kB instrukční L1 a pak rovněž standardních 512 kB L2 cache. Leckde se také uplatní technologie Hyperthreading, díky níž se Atom tváří, jako by měl dvě fyzická jádra.



Základní deska se ohlašuje jako model MS-N012 a nás především zajímá, že tu je čipová sada Poulsbo - US15W obsahující grafické jádro GMA 500 s 24-bitovým LVDS výstupem. Lákadlem zde má být hardwarové dekódování kodeků H.264, MPEG2, VC1 a WMV9. US15W funguje i jako southbridge obsahující kodek Intel High Definition Audio podporující až 4 audio streamy a 192kHz vzorkovací frekvenci.

Mezi podporovaná rozhraní patří až osm portů USB 2.0, rozhraní pro čtení paměťových karet, jednokanálový Paralel ATA kontroler, PCI Express, SMBus a LPC 1.1.



Grafické jádro GMA 500 je v podstatě licencovaný PowerVR SGX od Imagination Technologies. Čip sice podporuje Vertex Shader Model i Pixel Shader Model verze 3.0 a také API DirectX 9.0c a OpenGL 2.0, ovšem obsahuje pouze 4 unifikované shadery a u US15W pracuje jen na 200 MHz. Také maximální propustnost pamětí činí 4,2 GB/s, takže není ani poloviční v porovnání s GMA 950. Nemůžeme tedy čekat, že budeme oslněni výkonem, spíše naopak.



Pro paměti je tu připraven jeden slot typu SO-DIMM a ze specifikací víme, že jde o 1 GB typu DDR2-533 MHz. Bohužel se ale již nedozvíme podrobnosti, protože ty CPU-Z ani jiná aplikace neukáže. Pouze je vidět, kolik z 1024 MB si vezme GMA 500.

Pevný disk Western Digital WD1600BEVT pochází ze série WD Scorpio Blue. Jeho plotny se otáčejí rychlostí 5400 RPM, k dispozici má 8 MB vyrovnávací paměti a seek při čtení má dosahovat 12 ms. Disky Scorpio Blue jsou k dispozici s rozhraními EIDE, SATA 150 a také SATA 300, což je zrovna tento případ.

WD1600BEVT je pak doplněný o 8GB SSD. Na tom nalezneme systém a my si rozdíly mezi nimi ukážeme v kapitole s testy. Od SSD můžeme čekat samozřejmě především nižší spotřebu, ale výkon je tu velkou neznámou.


Software


O nainstalovaném software jsem se již vyjadřoval, že v podstatě není o čem mluvit. System Control Manager for U115 funguje v podstatě automaticky a evidentně slouží k tomu, abychom si mohli vychutnat OSD menu ukazující nám intenzitu svitu displeje, hlasitost, atp. A především je také možné jednoduše přepínat mezi módy SSD a SSD + HDD. Na 8GB SSD je totiž nainstalovaný systém, takže HDD není nutný pro korektní běh systému.

Pevný disk můžeme tedy snadno vypnout pomocí kombinace kláves Fn + F10, po čemž se nás systém ještě pro jistotu zeptá, že akci chceme provést. Pak se pevný disk jednoduše vypne a ztratí se z nabídky, takže restart systému není nutný. Toto je velmi příjemná a užitečná vlastnost, abychom mohli maximalizovat výdrž netbooku na baterie, pokud chceme třeba jen brouzdat Internetem, nebo psát v textovém editoru.