Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind U115 Hybrid: symbióza HDD a SSD

16.4.2009, Jan Vítek, recenze
MSI Wind U115 Hybrid: symbióza HDD a SSD
Dorazil k nám nový netbook od MSI, který kombinuje úložná zařízení typu HDD a SSD, jejichž předností by měl bezezbytku využít. Navíc už nevyužívá zastaralou čipovou sadu Intel 945, ale novou Poulsbo US15W. Díky tomu by měl nabídnout i dlouhou výdrž na baterie.

LCD


Displej tohoto netbooku by se dal krátce označit jako standardní. Jeho úhlopříčka je 10 palců, povrch matný a rozlišení 1024 x 600, přičemž to lze roztáhnout i na 1024 x 768, ovšem pak bude obraz deformovaný. U moderního přístroje nesmí chybět také podsvícení pomocí bílých LED, což je především zárukou snížené spotřeby.



Přímý pohled zepředu odhalí, že podání barev je zde naprosto v pořádku, ale my se budeme spíše zajímat o pohledy z úhlu. Dole vidíme displej z boku a je jasné, že zde je vše v pořádku. Dočkáme se pouze snížení jasu, ale podání barev zůstane prakticky totožné.



Pokud se na displej zadíváme zespodu, dočkáme se obvyklého zprůměrování barev, tak typického pro panely TN. Trošku patrné jsou také jakési barevné vlny, a to především nahoře, kde červená se přelévá do fialové a pak zase nazpět.



Co se týče přehrávání filmů, pak u tohoto panelu se na můj vkus dočkáme invertování tmavých odstínů trošku dříve, než by bylo zdrávo. Proto je vhodné si při sledování nastavit optimální úhel, protože i menší odchylky dokáží obraz narušit.


Webkamera


Kamera nevyužívá žádné speciální ovladače a k základní práci s ní slouží software Camera Record Renderer (také označovaný jako CameraRecorder). Ten si můžeme stáhnout sami ze stránek společnosti MSI a nesmíme zapomenout před jeho použitím kameru pomocí kombinace kláves Fn + F6 zapnout, jinak nám jen lakonicky ohlásí, že kamerka v systému není.



Za denního světla nabízí kamerka celkem slušný a ostrý obraz se živými barvami, ale snímkovací frekvence není zrovna velká, takže se při pohybu obraz rozmazává. Na druhou stranu není jeho zpoždění příliš velké. Při umělém osvětlení se do obrazu vkrade silnější barevný šum, ovšem na druhou stranu zůstane video téměř stejně rychlé a odezvě to také neuškodí.


Zvukový systém


Reprodukci zvuku zde zajišťuje Intel HD Audio a dva malé reproduktory umístěné na základně vespod. Již při pohledu na ně je zřejmé, že zvukových orgií si užívat asi nebudeme, ale důležitější spíš je, zda zvuk bude dostatečně silný, abychom si mohli vychutnat i nějaký film. Hlasitost se zde nastavuje pomocí kombinace kláves Fn + F7/F8/F9 (zeslabit/zesílit/mute).

Skutečně je to tak, že na basy můžeme v tomto případě rovnou zapomenout a v podstatě i na středy. Hudební produkci by na tomto MSI tedy poslouchal asi jen masochista. A samozřejmě také filmy příliš dobře nezní a zvuk je jednoduše nevyvážený a položený příliš vysoko. Na druhou stranu je zvuk poměrně silný, takže aspoň bude něco slyšet.


Ergonomie


Displej se dá otevřít do úhlu, jenž je dostatečný na to, abychom mohli dobře pracovat i s netbookem položeným na klíně. Ale jak jsem již psal, v takovém stavu se přístroj velmi snadno překulí na displej, což není zrovna dobrá vlastnost.

Na klávesnici si stěžovat nelze, protože ta využívá veškerý dostupný prostor, má klasický tvar kláves a také se téměř neprohýbá ani pod větším tlakem. Dočkáme se zde dlouhé klávesy Backspace, dvouřádkového Enteru a dlouhého pravého Shiftu. Ovšem ještě je nutné také připomenout, že jde o italskou verzi klávesnice, takže česká by se mohla možná v něčem lišit.

Bohužel, co se týče touchpadu, pak ten mi připadl až odfláknutý. Posunut byl trochu doleva od středu základny a i když je dnes běžné, že touchpady svým poměrem stran kopírují displej, tento širokoúhle jako použitý 10" displej rozhodně nevypadá. Rovněž kolíbkové dvoutlačítko pod touchpadem bych rozhodně nejraději vyměnil za dvě samostatná tlačítka. Takhle se s touchpadem nepracuje moc dobře, což je škoda zvláště u takto mobilního počítače.