Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind U115 Hybrid: symbióza HDD a SSD

16.4.2009, Jan Vítek, recenze
MSI Wind U115 Hybrid: symbióza HDD a SSD
Dorazil k nám nový netbook od MSI, který kombinuje úložná zařízení typu HDD a SSD, jejichž předností by měl bezezbytku využít. Navíc už nevyužívá zastaralou čipovou sadu Intel 945, ale novou Poulsbo US15W. Díky tomu by měl nabídnout i dlouhou výdrž na baterie.
Pro výkonnostní testy použijeme stejné benchmarky, jaké se uplatňují v recenzích notebooků, a tak je možné výsledky případně porovnat. Nemá zde ani cenu provádět herní testy, protože grafické jádro GMA 500, jež je u čipové sady US15W ještě méně výkonným ekvivalentem GMA 950 u sad řady Intel 945. To se také ukáže na výsledcích, ovšem především jsem zjistil to, že testy 3DMark nejdou pro jistotu ani spustit, ovšem to se dá napravit úpravou registrů (Enable3DMark05). Uvidíme však, jak se GMA 900 ukáže v testu Cinebench R10 (OpenGL), ale nečekejme zázraky ani v nejmenším. Použitý systém ale dovolí provést test h2benchw, takže srovnávat budete moci například s výsledky tohoto testu (SSD vs. HDD).

Podívejme se tedy na výsledky, jichž dosáhl počítač s využitím procesoru Atom na základních 1600 MHz. Srovnávat můžete s nettopy Eee Box, MSI Wind, Eee Top (ET1602) a pak také s testy provedenými u netbooku Asus Eee PC 1000HE.

MSI Wind U115 Hybrid
CPUIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3DMark03 - CPU
221
body
3DMark06 - CPU
441
body
Cinebench R10 - 1x CPU
514
body
Cinebench R10 - 2x CPU
778
body
PCMark05 - CPU
1 442
body
Sciencemark - AES
45
sekundy
Sciencemark - Mol. Dynamics
179
sekundy
RAMIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
PCMark05
2 190
body
ScienceMark
2 370
MB/s
GPUIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3DMark03
480
body
3DMark06
86
body
Cinebench R10
35
body
HDD
SSD / HDD
Ikona Odkaz na databázi
Everest - čtení - začátek disku
63,7 / 66,8
MB/s
Everest - čtení - prostředek disku
56,6 / 56,5
MB/s
Everest - čtení - konec disku
63,7 / 34,1
MB/s
Everest - náhodné čtení
77,1 / 48,6
MB/s
Everest - čtení z bufferu
54,9 / 88,9
MB/s
Everest - průměrný seek
0,26 / 16,25
ms
h2benchw - seek při čtení
0,52 / 16,73
ms
h2benchw - aplikační index
51 / 13,9
body
PCMark05
4 181 / 3 494
body

Na hraní 3D her můžeme dle výsledků skutečně zapomenout, protože i v porovnání s GMA 950 je výkon GMA 500 skutečně žalostný. To ukazuje poměr bodů v Cinebench R10 - skóre 35 ku 300. 3DMarky se sice spustily a výsledky již byly oproti GMA 950 "pouze" poloviční, ale i takto šlo o velmi pomalu a postupně vykreslovanou slideshow a ještě navíc špatně s mizejícími polygony.

Také při renderování v Cinebench R10 je výsledek procesoru trošku slabší, ale zdaleka ne tak výrazně. Za to by mohla odpovídat ale spíše čipová sada US15W a také trošku pomalejší paměti, o jejichž použitém časování jsme se bohužel moc nedozvěděli.

Výkon pevného disku versus SSD je také zajímavé téma. Zde se ukazuje pro účely systémového disku v lepším světle jednoznačně lépe SSD, které dostalo od benchmarku h2benchw daleko příznivější aplikační index. Narozdíl od pevného disku pochopitelně netrpí snižující se přenosovou rychlostí ke konci disku a také je přístupová doba nepoměrně kratší.


Přehrávání filmů


Přehrávání filmů v klasické DVD kvalitě nečiní tomuto počítači žádné problémy. Přesto je ale vhodné si vybrat přehrávač, jenž zajistí nižší zátěž při dekódování multimédií a má volba padla na SMPlayer. V tom jsem zkoušel přehrávat film ve formátu XVID, jenž měl fyzické rozlišení 1280 x 544 a datový tok 4383 kbps, takže jde o kvalitní záznam, jenž přesahuje možnosti zobrazení displeje tohoto počítače. Ovšem využít se dá také rozhraní D-Sub, takže můžeme připojit externí displej, který již filmy ve vysokém rozlišení uspokojí.

Co se týče výkonu počítače, ten na takovýto film bez problémů stačí a ještě má cca 20procentní rezervu. Podobný film se stejným bitrate, ale ve formátu x264 již však MSI Wind U115 Hybrid nezvládne.


Teploty, hlučnost, spotřeba a výdrž na baterie


Nejprve se podíváme na teploty, jež byly samozřejmě měřeny se systémem zapojeným do napájení. Při práci na baterii se procesor mimochodem podtaktuje na 800 MHz, pokud si tedy nenastavíte jiný profil. Systém byl testován při okolní teplotě 22 °C a využily se k tomu aplikace Prime95, 3DMark03 a h2benchw pro zatížení a pak Core Temp a Speedfan pro odečítání teplot. Systém chlazení využívá pouze malý hliníkový pasiv (pokud se mu tak dá říkat), jenž není nijak napojen na boční ventilátor. Ten má na práci pouze obměňovat vzduch v přístroji, takže jsem byl na dosažené teploty opravdu zvědavý.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
44 °C
54 °C
Chipset
-
-
HDD
32 °C
36 °C

Výsledky byly celkem příjemné vzhledem k tomu, jaký systém chlazení je tu nabízen. Především se ukazuje dobré chlazení pevného disku, protože ventilátor je celkem výkonný, když nemusí protlačovat vzduch skrz žebroví. Co se týče jeho hlučnosti, tak při dlouhodobé zátěži je ve ztichlé místnosti sice slyšet, ale jeho hluk není vysoko položený, takže jej po chvíli ani nevnímáte. Při běžném provozu je ovšem tento Wind velmi tichý a to zvláště tehdy, když vypneme pevný disk - pak je v podstatě bezhlučný, když se neroztočí ventilátor.

Spotřebu měřil Voltcraft Energy Check 3000 a při obou testech, jejichž výsledky jsem zařadil do tabulky, byl displej zpola vysvícen. V klidu byla spotřeba se zapnutým pevným diskem pouze 9 W, avšak bohužel se mi nepodařilo zjistit, jak spotřeba klesne, pokud se disk vypne, protože tato funkce se dá využít pouze při provozu na baterie. Změny ve spotřebě při krajních nastaveních intenzity podsvícení jsou však cca v rozmezí 3 W.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
9,4 W
11,5 W

Nejvyšší zátěž zajistil 3DMark03 - test Mother Nature, ovšem i během něho spotřeba vystoupala pouze na 11,5 W a nárazově to bylo s pracujícím pevným diskem maximálně 13 W. To je tedy velmi dobrý výsledek, protože zapnutý byl i Bluetooth a Wi-Fi.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
11:45
5:40

Výdrž na baterie je další pozitivní stránkou tohoto přístroje. V režimu IDLE byl vypnut pevný disk a rozhraní Bluetooth i webová kamera. Netbook se za to odměnil provozní dobou necelých dvanáct hodin a při nejvyšší zátěži (opět Mother Nature) se zapnutým pevným diskem a displejem vysvíceným téměř na maximum to bylo také velmi dobrých pět hodin a čtyřicet minut. Na jeden pracovní den by nám tedy taková výdrž měla bez problémů stačit.

A nyní rekapitulace...