Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Wind U115 Hybrid: symbióza HDD a SSD

16.4.2009, Jan Vítek, recenze
MSI Wind U115 Hybrid: symbióza HDD a SSD
Dorazil k nám nový netbook od MSI, který kombinuje úložná zařízení typu HDD a SSD, jejichž předností by měl bezezbytku využít. Navíc už nevyužívá zastaralou čipovou sadu Intel 945, ale novou Poulsbo US15W. Díky tomu by měl nabídnout i dlouhou výdrž na baterie.
Netbook MSI Wind U115 Hybrid nás může zaujmout nejen novinkami z oblasti hardwarových komponent a jejich využití, ale ani jeho zpracování s ohledem na jednoduchost není špatné. Víko displeje vyniká vysokou pevností, ovšem na druhou stranu je také těžké, takže má celý netbook tendenci se na ně převažovat. Větší výhrady mám pouze ke kloubům displeje, protože ty příliš odolně nevypadají a celý displej se kvůli tomu při nastavování ještě několik sekund klepe, na druhou stranu jsme měli k dispozici testovací vzorek, který si už možná také něco zažil.



Ergonomie je v tomto případě také dobrá, ale také k ní mám připomínky. Klávesnice se roztahuje po celé šířce přístroje a píše se na ni díky tradičnímu tvaru kláves celkem pohodlně, i když malé rozměry i tak samozřejmě vadí. Nelíbil se mi však malý touchpad a provedení jeho tlačítek, což nezajistilo dobrý komfort při práci.

Hardwarová výbava se opírá o procesor Intel Atom Z530 a čipovou sadu Intel Poulsbo (US15W) s grafickým jádrem GMA 500. Od takové konfigurace nemůžeme čekat vysoké výkony, především tedy z grafického hlediska, ale to nám netbook bohatě vynahradí dlouhou výdrží na baterie. Navíc je možné díky nabídnuté kombinaci úložných zařízení typu SSD i HDD nechat zapnuté pouze SSD s operačním systémem, k tomu si vypnout třeba i webkameru a podtaktovat procesor, a dále si tímto snížit spotřebu i prodloužit výdrž na baterie. Nebude tedy problém si nechat netbook zapnutý po celý pracovní den.

Výdrž na baterie, chlazení a spotřeba jsou všechno aspekty, které jsou u tohoto přístroje velmi dobré. Nízkou spotřebu zajistí především použití nové čipové sady a také možnost povypínání nepotřebných rozhraní a komponent. Ve výsledku je možné snadno dosáhnout výdrže přes 10 hodin, a to ani nemusíme nechat netbook na pokoji a chodit kolem něj po špičkách. Při běžné práci navíc je také velmi tichý a pokud vypneme pevný disk, pak je jeho provoz naprosto neslyšný.



Dobré zpracování (pevné víko)
Slabší klouby displeje
Nízká spotřeba a velmi dlouhá výdrž
Malý touchpad a nekomfortní tlačítka
Rychlé SSD a možnost vypnutí HDD
Nízký grafický výkon
V běžném režimu i bezhlučný provoz
Cena
Orientační cena: 16 990 Kč vč. DPH


Za zapůjčení netbooku MSI Wind U115 Hybrid děkujeme společnosti MSI


---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Netbook MSI Wind U115 Hybrid is interesting not only because of its new hardware components and style of their use, but also because of its overall design which is uncomplicated and elegant. The display lid appeared to be very tough, but also quite heavy. That is why the netbook tends to overturn when the display is wide open. Display joints, however, seem too much small and not very robust. The whole display also tends to shake, which is not a particularly good quality.

The overall ergonomics is in this case also good, but I still have some comments regarding the touchpad and its buttons. The touchpad seem too small and it also does not have the right aspect ratio according to the display. The buttons are also small, but they were built as one and that makes them uncomfortable to use.

Hardware equipment of Wind U115 Hybrid mainly consists of Intel Atom Z530 processor and Intel Poulsbo (US115W) chipset with graphics core GMA 500. We cannot expect high performance, especially considering graphics performance, but there is also a bright side - battery life. Also, thanks to the offered combination of SSD and HDD it is possible to turn the HDD off and use just the SSD with operating system, then even turn off the onboard webcamera and underclock the processor. All these actions greatly improve the battery life, so the notebook will be able to run for the whole work day.

Battery life, cooling system and power consumption - these are all aspect that are in this case very good. Low power consumption is secured by new chipset and also the possibility to turn off unnecessary interfaces and components is beneficial. In result, the netbook is able to run on batteries over ten hours and we can even do some real work on it. Moreover, it can be really quiet and if we manage to turn off the hard disk drive, it is virutally silent.